Kanyon Yenilenebilir Enerji Üretim tarafından Antalya Manavgat’ta 2013 yılında faaliyete geçen hidroelektrik santralına (HES) ilişkin kapasite artışı başvurusunda nihai ÇED raporu hazırlandı.
Birgün'den Gökay Başcan'ın haberine göre; ÇED olumsuz kararı verilmesi gerektiğini belirten Gençler köyü muhtar Hüseyin Coşar, “Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü görüşlerimizi sordu. İtirazlarımızı belirttik, köyde imza topladık” dedi.
Çenger Çayı üzerinde 3 ayrı santral ayrı santral düşünülmesine rağmen tek bir santral gibi projelendirilen Çenger I-II-III regülatörleri ve HES’ler için kapasite artışı planlanıyor. Çenger I regülatörü ve HES, 2013 yılında faaliyete başlarken, Çenger II, III regülatörleri ve HES tesislerinin inşaatına ise daha başlanmadı.
KREDİ İÇİN ÇED OLUMLU ALDILAR
Tamamı tarım ve orman alanları üzerinde kurulu projeler için önce Antalya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından ÇED gerekli değildir kararı verildi. Kararın ardından sadece Çenger I projesi hayata geçirildi. Şirket, dosyasında belirttiği üzere ‘kredi’ alabilmek için yeni bir ÇED süreci başlattı. Bölgede tarım ve hayvancılık ile geçinen yurttaşların tüm itirazına rağmen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ÇED olumlu kararı verildi.
2011 yılından mücadele ettiklerini belirten Çenger köyü yakınlarında bulunan Gençler köyü Muhtarı Hüseyin Coşar “Bu civarda 500 dönüm üzüm bağı ile bin 500 dönüm tarım arazisi bulunuyor. Geçim kaynağımız tarım ve hayvancılık. Şirket resmen suyumuza el koydu, bölgedeki tarım ve hayvancılığı bitiriyorlar. Sularımız, şirkete peşkeş çekiliyor. Projeleri onayladılar, şimdi de kapasite artırımına gidiliyor. Tepeden çıkan su çaya inmeden borularla HES’e taşıyorlar” diye konuştu.
SATIN ALIM GARANTİLİ ÜRETİM
Derelerin Kardeşliği Akdeniz Platformu’ndan Mimar Birsen Tanyeri ise şirketin devlet kredi için ÇED süreci başlattığına ve üretilen elektriğin alım garantili olduğuna dikkat çekti.
Tanyeri şöyle konuştu:
“Mevcut bulunan HES’in ve yapılması planlanan HES’lerin Antalya’nın mor üzümü türküsüne konu olan mor üzüm bağlarını kurutarak yok edecek olan santralları yapma inadını sürdürüyor. Şirket bu yatırımı devlet kredisiyle gerçekleştireceği için yönetmelik gereği ÇED raporu hazırlamak zarureti doğduğu belirtiliyor. Yılın neredeyse altı ayında su olmayan bir derede yapılan HES projesinin inşaatı devlet olanaklarıyla, elektrik üretmese de satın alma garantisi verilmekte köylünün tarım alanlarının yok olmasını, doğanın yok olmasını kimse düşünmemektedir.”