Gerçek Gündem'in haberine göre, Türkiye’deki en büyük tavuk üreticileri arasında yer alan Gedik Piliç'in Yönetim Kurulu Başkanı Osman Gedik, Uşak'ın Eşme İlçesi'nde yer alan Eşme fabrikalarında çalışanlarının koronavirüs (covid-19) testisinin pozitif çıkmasının ardından aldıkları önlemleri ve işçilerin son sağlık durumlarını anlattı.
Uşak'ta yurtdışı kaynaklı koronavirüs vakasının görülmesinin ardından 3 Mayıs tarihinde Gedik Piliç'in Eşme fabrikasında 86 işçide koronavirüs vakası görüldü. Daha sonra Gedik Piliç Yönetimi tarafından aynı gün 3 Mayıs'ta Eşme fabrikası kapatılarak hızlı bir şekilde önlem alındı. Eşme fabrikasında çalışan işçiler ise 14 günlüğüne evlerine karantinaya gönderildi.
Gedik Piliç'in Yönetim Kurulu Başkanı Osman Gedik, basında yer alan iddialar sonrası Gerçek Gündem'e açıklama yaparak işçilerin sağlık durumlarını ve Gedik Piliç'te koronavirüs salgınına karşı aldıkları önlemleri şöyle anlattı:
"ALDIĞIMIZ ÖNLEMLERLE KORANAVİRÜSÜN YAYILMASININ ÖNÜNE GEÇTİK"
"Uşak'ta 2 bin 500 çalışanımızın olduğu 6 işletmemiz bulunmakta. Eşme fabrikamızda işçilerimizin koronavirüs testinin pozitif çıkmasının ardından, Uşak Valiliği, Eşme Kaymakamlığı ve Sağlık Bakanlığımıza bağlı Bilim Kurunu'nun önerilerini dikkate alarak işletmemizin üretiminini durdurduk. İşletmemizde çalışanları 14 günlüğüne evlerine karantinaya gönderdik. Daha sonra ise salgına karşı aldığımız önlemlerimizi arttırarak diğer 5 fabrikamızda yayılmasının önüne geçtik.
KORONAVİRÜSE YAKALANAN İŞÇİLERİN SAĞLIK DURUMU NASIL?
Koronavirüse yakalanan çalışanlarımızın sağlık durumlarını günlük takip ederek İlçe Sağlık Müdürlüğümüz ile birlikte koordineli çalışıyoruz. Koronavirüse yakalanan 86 çalışanımızdan 40'ı koronavirüsü yenmiş evinde karantinadadır. Diğer 46 çalışanımızın ise hastalığı yenmesine rağmen pazartesi (18 Mayıs 2020) gününe kadar hastanede özel odalarda 14 günlük karantina süresinin geçmesini beklemektedir.
Bu zor dönemde gıda üreticisi olmanın bizlere yüklediği sorumluluğun bilincindeyiz. Tüketicilerimizin ve çalışanlarımızın sağlığı için uyguladığımız hijyen standartlarını en üst düzeyde tutmaya devam edeceğiz. Üretimden dağıtım ağına kadar her noktada kurallara uyarak, Türkiye’nin her yerinde insanlarımızı sağlıklı gıda ile buluşturmak için tüm gayretimizi göstermeye devam edeceğiz.
Temennimiz, bu sıkıntılı günlerin en kısa sürede ülkemiz ve tüm dünya için son bulmasıdır."
Öte yandan Gedik Piliç'in Yönetim Kurulu Başkanı Osman Gedik, işletmelerinde aldıkları koronavirüs önlemlerini şöyle sıraladı:
SERVİSLER YARI YARIYA DÜŞÜRÜLDÜ
*Servis kapasiteleri yarı yarıya düşürülmüştür ve her koltukta bir kişinin oturması sağlanmıştır.
*Personellere siperlik temin edilmiştir ve kişisel koruyucu ekipmanların kullanımının takibi için personeller görevlendirilmiştir.
YEMEKHANE VE SOYUNMA ODALARINDA SOSYAL MESAFE
*Yemekhane soyunma odası gibi sosyal alanlar sosyal mesafe korunacak şekilde yeniden düzenlenmiştir
*Yemek sırasında mesafenin korunması ve bir masada 2 kişi olacak şekilde personelin parça parça molaya çıkması sağlanmıştır.
TÜM İŞÇİLERE SOSYAL MESAFE EĞİTİMİ VERİLDİ
*Tüm personellere iş yeri hekimleri ve işçi sağlığı güvenliği uzmanları tarafından maske kullanımı siperlik kullanımı sosyal mesafe kuralları hakkında sözlü ve görsel eğitimler tekrar tekrar verilmiştir.
*Vardiyalı çalışılan alanlarda sosyal mesafeyi riske atmamak için çalışma saatleri düzenlenmiştir.
*Servis araçlarımıza maske dezenfektan temini sağlanmıştır.
*Filyasyonun yapılabilmesi için servis ve yemek düzeninde sabit arkadaş disiplini sağlanmıştır.
FABRİKAYA GİRİŞTE ATEŞ ÖLÇÜMÜ
*Fabrika girişlerinde infrared ve termal kamera ile ateş ölçümü yapılmaktadır
*Maske temini ile ilgili bakanlığın satışı serbest bırakması ile beraber hiçbir sorun yaşanmamıştır satışın yasak olduğu dönemde Bakanlığımızın önerdiği şekilde pamuklu bezden üretilmiş maskeler temin edilerek çalışanlarımızın korunması sağlanmıştır.
KRONİK RAHATSIZLIĞI OLANLAR İZNE ÇIKARILDI
*Koronavirüsün ülkemize girdiği ilk andan itibaren personellerimizden kronik rahatsızlığı olanlar izine çıkartılmıştır.
*Temasın muhtemel olduğu su sebilleri, musluklar, kapı kolları sensörlü hale getirilmiş mekanik olarak mümkün olmayanların dezenfeksiyonu için personel görevlendirilerek temastan sonra dezenfekte edilmesi sağlanmıştır
*Yemekhanelerde personellerin dokunarak risk oluşturmaması için tuzluk, peçetelik, şekerlikler kaldırılmış tek kullanımlık malzemeler tedarik edilmiştir.