Koronavirüs nedeniyle okullar kapatılınca, binden fazla kolej batma riskine girdi. MEB, batışı durdurmak için “Yaz dönemi telafi eğitimi” gibi çözüm senaryoları üretse de, yetmedi.
Sözcü'nün haberine göre, veliler, “Eğitim yoksa, para da yok” diyerek, çocuklarının kaydını kolejlerden almak istiyor. Bakanlık, ilk kez özel okullardan öğrenci nakillerini durdurup, sistemi nakillere kapattı.
Türkiye’de, son 5 yılda sayıları 6 bin 710’dan hızlı artışla 12 bin 809′ a çıktığı için arz talep dengesi zaten bozulan özel eğitim sektörü, şimdi de koronavirüs salgınından krize giriyor.
Sektör temsilcileri, 2020-2021 Eğitim-Öğretim yılı eylül ayını bin kolejin göremeden batabileceği tespitlerini Bakan Ziya Selçuk’a iletti.
KRİZ SENARYOSU HAZIR
Koronavirüs salgını bitse de şimdi 1,5 milyon öğrenci okuyan, 175 bin öğretmen ve 50 bin personel istihdam eden özel okulları ağır bir ekonomik kriz bekliyor.
MEB Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü, alternatif kriz senaryoları üzerinde çalışıyor. Bakanlık, uzaktan online eğitimi yaz döneminde telafi eğitimine dönüştürme kararı alıp, okulları haziran sonuna kadar uzattı.
100 BİN VELİ GİDEBİLİR
Özel okullar böylece 14 Mart’tan sonraki öğrenim ücretlerini de tahsis edebilecek. Koronavirüs salgını nedeniyle ekonomik sıkıntıya giren, iş yeri kapanan veya işsiz kalan 100 binin üzerinde velinin çocuğunu kolejlerden alma riski üzerinde duruluyor. İkinci dönem ücretleri de sorun oluşturdu.
NAKİLLER DURDURULDU
Okullar fiili olarak eğitime kapatılınca çok sayıda veli, “Öğrenim/ Yemek/ Servis” ücretlerini ödemek istemiyor.
Veliler, “Çocuğumun binmediği servis yemediği yemek için niye para ödeyeceğim?” diye soruyor.
Çocuklarını, özel okuldan devlet okullarına nakil yaptırarak, ödeme yapmamaya çalışan velilerin, bu girişimi de sonuçsuz kaldı.
TALEPLER REDDEDİLDİ
MEB, okullar kapalı olduğu gerekçesiyle talepleri reddetti. Talep artınca bu kez özel okullardan öğrenci nakilleri tamamen durduruldu. Karar, kurumlara tebliğ edilip, sistem nakillere kapatıldı.
Sözleşmeler bir eğitim-öğretim yılını kapsadığı için veli çocuğunu alırsa, bu kez yıllık toplam ücretin yüzde 10'unu ceza olarak ödeyecek.