BIST 100 9.768 DOLAR 34,19 EURO 38,14 ALTIN 2.924,57
24° İstanbul
  • Adana
  • Adıyaman
  • Afyon
  • Ağrı
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Çorum
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Gümüşhane
  • Hakkari
  • Hatay
  • Isparta
  • İçel
  • İstanbul
  • İzmir
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kırklareli
  • Kırşehir
  • Kocaeli
  • Konya
  • Kütahya
  • Malatya
  • Manisa
  • Kmaraş
  • Mardin
  • Muğla
  • Muş
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Şanlıurfa
  • Uşak
  • Van
  • Yozgat
  • Zonguldak
  • Aksaray
  • Bayburt
  • Karaman
  • Kırıkkale
  • Batman
  • Şırnak
  • Bartın
  • Ardahan
  • Iğdır
  • Yalova
  • Karabük
  • Kilis
  • Osmaniye
  • Düzce

Koronavirüs gıdalardan bulaşır mı?

Koronavirüs gıdalardan bulaşır mı?

İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Atilla Bektaş, Covid-19’un gıdalar üzerinde çoğalamadığını ancak bir taşıyıcı yoluyla gıdalara bulaşabileceğini belirtti. Bektaş “Ancak bu enfeksiyonun asıl bulaşma şekli kesinlikle değildir” dedi

Koronavirüs Türkiye’de ve dünyada yayılmaya devam ederken, virüsün bilinenlerin dışında başka bir şekilde bulaşıp bulaşmadığı konusunda devamlı olarak farklı görüşler ortaya atılıyor.

İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Atilla Bektaş, koronavirüsün gıdalardan insana bulaşıp bulaşmayacağına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Virüsün gıdalar üzerinde çoğalamayacağını ancak Covid-19 taşıyıcısı olan insanların bazı gıdalara virüsü bulaştırabileceğini belirten Bektaş, “İnsan ya da hayvan gibi canlı bir taşıyıcıya ihtiyaç duyarlar” dedi.

‘RESMİ KURUMLARIN RAPORUNDA YOK’

Bektaş, “Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA) tarafından yayımlanan ortak raporda; gıda tüketimi yoluyla Covid-19’un kişilere bulaşarak solunum sistemi hastalığına yol açtığıyla ilgili herhangi bir bilgi olmadığını” da dile getirdi.

Bektaş sözlerini şöyle sürdürdü:

“Virüsler bakterilerin aksine gıdalar üzerinde çoğalamazlar dolayısıyla da gıdalarla bulaşmazlar. İnsan ya da hayvan gibi canlı bir taşıyıcıya ihtiyaç duyarlar. Virüsle enfekte kişiler; gıda üzerine aksırma, öksürme ya da virüse bulaşık ellerini dokunmalarıyla virüsü bulaştırabilirler. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine (CDC) göre bu şekilde Covid-19 ile enfekte gıda paketine değip elimizi ağzımıza, burnumuza ya da gözlerimize dokundurarak teorik olarak çok az da olsa virüsü alma riskine sahibiz. Ancak bu enfeksiyonun asıl bulaşma şekli kesinlikle değildir.”