Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, partisinin Genel Merkezi’nde borçları sebebiyle zor durumdaki çiftçilerle birlikte basın toplantısı düzenledi. Farklı bölgelerden gelen çiftçiler, yaşadıkları sıkıntılarını anlattı.
Tarım Kredi Kooperatifi'nin uyguladığı yüksek faiz sebebiyle borcunu ödeyemediği için cezaevine girdiği ANKA Haber Ajansı tarafından duyurulan ve daha sonra serbest bırakılan Uşaklı çiftçi İbrahim Kaya da toplantıya katıldı.
Fatih Erbakan şunları söyledi:
"ELİN CARGİLL ŞİRKETİNE ÖZEL VERGİ MUAFİYETLERİ ÇIKARANLAR, NEDEN KENDİ ÇİFTÇİMİZİ HAPSE ATMAYA KALKARLAR?"
"TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen ve kooperatiflere yeni düzenlemeler getiren kanun teklifinde icralık çiftçilere ödeme için bir aylık ek süre verildi. Kooperatif borcu nedeniyle icralık çiftçilerin, yapılandırma kapsamında borçları yapılandırılmış bunun yüzde 30’luk kısmını siz 31 Ekim’de ödeyeceksiniz en son denmişti. 30 Kasım’da çiftçilerimiz kadar ödemeleri gerekiyordu. Yasalaşan teklifle bu süre bir ay uzatılmış oldu. Ancak buna rağmen çiftçilerimiz yapılandırma şartlarının ağır olması nedeniyle çok ciddi şekilde mağdur oluyorlar. TBMM’de kabul edilen yapılandırma kanununda, borcun aslı ve faizleri ile ilgili hiçbir indirim getirilmediği gibi, masraf ve vekalet ücretlerinin peşinen ödenmesi de şart olarak koşulmuştur. Borcun yüzde 30’una tekabül eden ilk taksiti ödeyemediler ve bu nedenle önümüzdeki günlerde kefilleriyle birlikte hapse girme tehlikesi ile karşı karşıyalar. Son 1 yılda 23 kere Ankara’ya gelen ve artık dayanacak gücü kalmayan çiftçilerimiz, 'Elimizdeki sermaye, borcumuzun ilk taksitini bile ödeyemiyor. Durumumuza inanmayanlar var. Gelsinler görsünler halimizi. Biz traktörümüzü ve aracımızı satsak ilk takside para yetişmiyor'. Bu yüksek faizleri silin, çiftçi borcunu makul bir yapılandırmayla ödesin. 5 tane imtiyazlı holdingin milyarlarca lira tutarında vergilerini bir kalemde silenler, bu holdinglere tam 128 kez vergi muafiyeti çıkaranlar, elin Amerikalısı Cargill şirketine özel vergi muafiyetleri çıkaranlar, kendi çiftçimizin üç kuruşluk borcunun faizlerini neden silmezler de mallarını icra ile gasp ederler, çiftçimizi alıp hapse atmaya kalkarlar?"
Çiftçi Kaya, "Yüzde 71'i bulan yüksek faiz sebebiyle 118 bin çiftçimiz zor durumda. Binlerce çiftçimiz faiz tuzağına düşürüldü. Bütün malvarlıkları hacze gitti. Bu sorunumuza acil çare bekliyoruz. Biz borcu düşünmeyi bıraktık. Benim üç tane çocuğum var. ‘Onun karnını nasıl doyururum’ derdine düştük. Açlık derdine düştük. Elimizdeki traktörler, tarlalar gidiyor. Ben bu işe 10 aydır mücadele diyorum. Hiçbir yetkili de sorun çözeceğiz yerine aksine dalga geçiyorlar çiftçiyle” dedi.
“TARLAYA EKTİK SOĞAN BİZİ MAHVETTİN ERDOĞAN”
Konyalı bir çifti ise, “Bugüne kadar pancara kota getirerekten özelleştirdi pancar şirketlerini. Pancarı bitirdi. Şu an da ektiğimiz bir tek buğday. 1600 TL’ye sattığımız buğday ekerken 5 bin lira olduğu için 300 dekarlık tarlada 50 dekar ektik sadece. Traktörümüzü sattık çiftçiliği bırakmayı düşünüyoruz. Tarlaya ektik soğan bizi mahvettin Erdoğan” dedi.
"ÇİFTÇİLER BÜTÜN BANKALARA KÖLE HALİNE GELDİ"
Ankara Polatlı’da çiftçilik yapan Ramazan Kaya, “Bugün ÜRE gübresi olmuş 16 milyar (bin) DAP gübresi olmuş 13 milyar (bin) bugün 1 teneke motor yağı olmuş 500 milyon (bin) bunlara dayanacak gücümüz kalmadı. Neden yetiştirdiğimiz mahsuller bizim elimizde para etmiyor. Bizden çıktıktan sonra para ediyor. Geçen sene ben 400 dönüm yerden kuraklık nedeniyle 27 ton mal aldım. Bugün gübre parasını karşılamıyor. Ziraat Bankası’nın şartları çok ağır onun için çiftçiler bütün özel bankalara köle haline geldi” diye konuştu.
"28 BİN LİRAYA KESTİĞİMİZ KUZU BUGÜN MARKETTE 90 BİN LİRA"
Bir başka çiftçi, “Geçen sene bir çuval yem 120 bin lira civarındaydı. Bu sene bir çuval yem 250 bin liraya yükseldi. Bu şartlar altında insanların hayvancılık yapabilmesi tamamen bitti. Bizden 28 bin liraya kesilen kuzu bugün markette 90 bin lira” dedi.