Yangın bölgesinde birçok hayvanın yaşamını yitirdiğini ifade eden 19 Mayıs Belediye Başkanı Osman Topaloğlu, "2 bin dönüme yakın bir arazide tahribat meydana geldi. Bölgede habitat da epeyce deforme oldu. Ciddi anlamda gözle göremediğimiz karınca, kaplumbağa, fare, yılan, kertenkele gibi birçok hayvan telef oldu. Ceylan, çakal ve tilki de var ama onlardan telef olan henüz tespit edilemedi. Ağaç olarak da makilik bir alandı” dedi.
“Doğal hayatta ciddi bir tahribat var, bu tahribat tahmin ediyorum 10 yıl içerisinde düzelecek. Kızılırmak Deltası içerisinde bizim Kuş Cenneti diye tabir ettiğimiz alanın bir bölümü yandı” ifadelerini kullanan Belediye Başkanı, şöyle devam etti: “Galeri Ormanları diye tapuda gözüken 20 bin dönümlük parselin yaklaşık 2 bin dönümünde tahribat var. Can kaybı yok. Oralarda manda ve evcil hayvanlar da var. Ehil hayvanlarda da bir kayıp yok. Buna rağmen doğal hayatta ciddi bir tahribat var. Yangının neden çıktığı henüz belli değil. Savcılık da gerekli incelemeyi yaptı. Alanda araştırmalar hala devam ediyor. Umuyorum ki yangın kazayla olmuş olsun. İnşallah ortaya farklı, kasıtlı yakıldığına dair bir emare çıkmamış olsun.”
AVUKAT ÖZCAN DİKKAT ÇEKTİ
Karadeniz Hayat’ta yer alan habere göre, Ancak çevre mücadelelerinde öne çıkan Avukat Melike Özman yangınla ilgili olarak bir ayrıntıyı sosyal medya hesabından yayınladı ve bir konuya dikkat çekti. Özman sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu açıklamayı yaptı:
Bu tesadüf mü? Nisan ayında Delta'nın statüsü değişiyor, delta otel ve konut inşa edilebilir bir hale geliyor, Eylül ayında Delta'da yangın çıkıyor.
Aşağıda 21 Nisan tarihli Cumhurbaşkanlığı kararına ilişkin Resmi Gazete'yi koyuyorum. Gazetede okuyorsunuz, deltada statü değişikliği yapıldı. ‘Kesin korunacak hassas alan’ olarak bir alan ayırıldı, bunun dışındaki alanlara ilişkin tasarruf Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na bırakıldı. Peki Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ne yaptı?
Ona ilişkin yazıyı da aşağıya koyuyorum.
Bakanlık bir bölgeyi kontrollü kullanım alanı olarak tanımladı.
Peki kontrollü kullanım alanı nedir? Orada ne yapılabilir? Ham Petrol ve Madencilik
- Enerji Endüstrisi, Ulaşım, Altyapı ve Kıyı Yapıları
- Metallerin Üretimi ve İşlenmesi
- Mineral, İnşaat Malzemeleri Endüstrisi
- Kimya Endüstrisi
- Ağaç ve kâğıt endüstrisi
- Atık Yönetimi
- Gıda Endüstrisi
- Tarım, Su Ürünleri ve Yetiştiriciliği Tesisleri
- Atık su arıtma tesisleri.
- Hurda işlem tesisleri
- Sigara fabrikaları
- Tuz işletmeleri.
- Biyodizel üretim tesisleri.
- Asfalt üretim tesisleri.
- Hava taşıtları onarım tesisleri. Golf tesisleri (Yusuf Ziya Yılmaz kulakların çınlasın)
VEEEEE işte bomba geliyor!!
Toplu halde projelendirilen konutlar (200 konut ve üzeri).
Turizm konaklama tesisleri (100 oda ve üzeri oteller, tatil köyleri, turizm kompleksleri ve benzeri).
Yaaa işte böyle!!!
Ve şimdi bölgede hiç görülmemiş bir yangın çıkıyor. Üstelik iki ayrı noktadan başladığı söyleniyor.
İster misiniz şimdi buraya, yangının olduğu bölgeye TOKİ binalar yapsın ya da orada denize nazır bir otel yükselsin!”
BÖLGEYE DAİR İLK SORUN DEĞİL
Uluslararası Ramsar sözleşmesi ile korunan ve sahip olduğu doğal yaşam çeşitliliği ile UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ndeki Kızılırmak Deltası’na Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin butik otel izni vermişti.