Kimyasal tankerler tüm endüstriyel sektörler için çok önemlidir. Çünkü kimyasal tankerler, endüstriyel sektörlerin olmazsa olmazı farklı kimyasal maddeleri taşıma amacıyla kullanılan araçlardır. Kimyasal tankerlerin üstlendiği önemli görev, bu araçların yıkanması başta olmak üzere tüm süreçlerinin uzmanlık gerektirmesine neden olur. Kimyasal tanker yıkama hizmetinin yanı sıra tank konteyner depolama hizmeti de sunan Dilmak Tanker, lisanslı tanker yıkama tesisleri ve profesyonel personeli ile kimyasal tanker yıkama konusunda başvuracağınız ilk adrestir.
Kimyasal maddelerin bir noktadan bir başka noktaya taşınması sürecinde kullanılan tankerlerin iç ve dış yüzeylerinin temizlenmesi amacıyla gerçekleştirilen işlem kimyasal tanker yıkama hizmetidir. Kimyasal tankerler genellikle endüstriyel sektörlerde faaliyet gösteren tesislerde, kimyasal üretim tesislerinde ya da lojistik şirketlerinde kullanılmaktadır. Kimyasal tankerler, çeşitli kimyasal maddelerin taşınması sürecinin bir parçası olduğundan taşıma işlemlerinin ardından içlerinde kalıntı kalması mümkündür. Bu kalıntılar nedeniyle kimyasal tanker yıkama işlemi yapılmadan, kimyasal tankerin bir başka kimyasal maddeyle doldurulması ya da tekrar kullanılması söz konusu değildir. Kaliteli ve güvenilir bir kimyasal madde taşımacılığı yapılabilmesi için güvenli ve kaliteli bir kimyasal tanker yıkama hizmeti alınmalıdır.
Kimyasal tanker yıkama işleminin amacı; tehlikeli kimyasal maddeleri tankerden güvenli bir şekilde uzaklaştırmak, gerekli uygulamaların ardından tankerlerin güvenli, hijyenik ve çevre dostu bir hale getirilmesini sağlamaktır. Tüm bu sürecin titizlikle planlanması, profesyonel ekipler tarafından doğru ekipmanlarla gerçekleştirilmesi dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biridir.
Kimyasal tankerlerin yıkanması sürecinde yüksek basınçlı su ve özel kimyasal temizlik maddeleri kullanılır. Söz konusu temizlik maddeleri, yıkama işlemlerinin ardından kimyasal tankerlerin içinde biriken kalıntıları çözer, temizler ve etkisiz hale getirilmesini sağlar. Bunun yanı sıra kimyasal tankerlerin iç yüzeylerinde oluşması olası pas ya da korozyon gibi sorunların önlenmesine yardımcı olur.
Diğer yandan kimyasal tankerlerin içerisinde taşınan ve kalıntı birikimine neden olabilen maddelerin yapısal özelliği gereği kimyasal tanker yıkama işlemi; iş sağlığı ve güvenliği standartlarına uygun olarak yapılmalıdır. Kimyasal tanker yıkama işlemi sırasında tüm koruyucu ekipmanlar kullanılmalı, atık yönetimi prosedürlerine eksiksiz bir şekilde uyulmalı ve çevresel etkilerin minimize edilmesine odaklanılmalıdır. Bu hususlara gereken özeni gösteren kaliteli, uzman ve profesyonel firmaların tercih edilmesi sayesinde kimyasal tankerler güvenli bir şekilde temizlenebilmektedir.
Çeşitli tehlikeli ve zararlı maddelerin taşınması amacıyla kullanılan tankerlerin temizlenmesi amacıyla uygulanan işlem kimyasal tanker yıkama işlemidir. Kimyasal tanker yıkama işlemi; tankerlerin temizlenmesini, yeniden kullanılabilmesini ya da bir başka taşıma işlemi için hazır hale getirilmesini sağlamak amacıyla uygulanır. Lisanslı kimyasal tanker yıkama işlemlerinde belirli adımları sırayla ve eksiksiz bir şekilde uygulamak güvenli ve etkili bir uygulama için olmazsa olmazdır.
Kimyasal tanker yıkama işleminin en önemli özelliği, tehlikeli maddelerin işlendiği bir süreç olmasıdır. Bu nedenle, gerekli güvenlik önlemlerinin alınması çok önemlidir. Kimyasal tanker yıkama işlemleri sırasında eldiven, maske, gözlük ve koruyucu giysiler gibi gerekli koruyucu ekipmanlar kullanılmalıdır. Koruyucu ekipman kullanımı işçi güvenliğinin sağlanması noktasında kritik olsa da yeterli değildir. Hem işçi hem çevre güvenliğini sağlamaya yönelik tüm önlemler eksiksiz bir şekilde alınmadan kimyasal tanker yıkama işlemine başlanmamalıdır.
İşleme başlanmadan önce tanker içerisinde bulunan tüm kimyasal maddeler güvenli bir şekilde boşaltılmalıdır. Boşaltım işlemi sırasında, taşınan maddenin özelliklerine göre farklı prosedürler uygulanması ihtiyacı doğabilir. Uygun boşaltma yöntemleri, üretici talimatları ve güvenlik standartları değerlendirilerek belirlenmelidir.
Kimyasal tanker yıkama işleminin yapılacağı tankerin içi boşaltıldıktan sonra, tankerin iç yüzeyi temizlenmeye başlanır. Tankerin içinde kalan kimyasal kalıntılar, sonraki yüklemelerin ve çevrenin kirlenmesine neden olabilir. Etkili bir kimyasal tanker yıkama işlemi yapılabilmesi için öncelikle tankerin içinde taşınmış kimyasal maddelere uygun temizleme çözeltisi ya da deterjan seçilmelidir. Taşınan maddeye ve tankerin malzemesine göre değişebilen bu süreçte genellikle tankerin içerisine su ya da temizleme çözeltisi doldurulduktan sonra iç yüzeyde bulunan kirin, püskürtme ya da temizleme fırçası kullanılarak temizlenmesi sağlanır.
Tankerin içinin iyice temizlenmesinin ardından durulama adımına geçilir. Böylece tankerin içinde kalan deterjan ve kalıntılar giderilebilir. Bu süreçte temiz su doldurup boşaltma ya da yüksek basınçlı su püskürtme işlemi kullanmak mümkündür. Durulama işleminin tamamlanmasının ardından tankerin içi kimyasal kalıntılardan tamamen arındırılarak temizlenmiş olur.
Kimyasal tanker yıkama işleminin sonrasında tankerin iç ve dış yüzeyleri muayene edilerek gerekli testler uygulanır. Böylece tankerde herhangi bir sızıntı, hasar ya da korozyon olup olmadığı değerlendirilir. Aynı zamanda temizlik işleminin doğru ve etkili bir şekilde yapılıp yapılmadığını belirlemek mümkün olur.
Tankerin tamamen temizlendiği, güvenli bir şekilde kullanılabileceği ve bir başka taşıma işleminin yapılabileceği duruma geldiğini kanıtlamaya yönelik gerekli belgeler ve onaylar alınır. Söz konusu belgeler, tankerin hangi sektörde kullanılacağına ve tabi olduğu mevzuatlara bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir.