Gündem Bilim Teknoloji Spor Dünya Ekonomi Siyaset Sağlık Eğitim Kültür Sanat Magazin Yaşam Reklam Künye Gizlilik Sözleşmesi İletişim
Yazılım ve Tasarım: Bilgin Pro © 2024KRT TV Tüm Hakları Saklıdır

Kılıçdaroğlu esnafa böyle seslendi: Verdiğiniz her oy haramdır

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Adana'da Esnaf Buluşması'nda konuştu. Kılıçdaroğlu, "Borsa İstanbul'u Katar'a kaça sattılar bilen yok. 600 milletvekili de bilmiyor. İhale yaptılar mı? Yapmadılar. Neden yapmadılar? Siz bu soruyu sormazsanız ve bu sorunun cevabını almazsanız bu sorunun cevabını vermeyen siyasi organa oy veremezsiniz. Verdiğiniz her oy haram oydur" dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Adana'da 'Esnaf Buluşması'nda konuştu. Kılıçdaroğlu ekonominin çok kötüye gittiğini, Türkiye'nin her şeyi sattığını belirterek, "Türkiye bildiğiniz gibi değil, çok daha kötü, her şeyi sattık" ifadelerini kullandı. Kılıçdaroğlu Esnaf Bakanlığı kurulması gerektiğini, stopaj vergisinin esnaftan alınmasının doğru olmadığını söyledi, kaldırıması gerektiğini söyledi.

Hükümetin pandemi sürecinde esnafı yalnız bıraktığının altını çizen Kılıçdaroğlu, diğer ülkelerde yapılan yardımları anlattı, "nerede sosyal devlet?" diye sordu ve "Tefecilerin, Katarlıların yanında" dedi.

Kılıçdaroğlu, "Borsa İstanbul'u Katar'a kaça sattılar bilen yok. 600 milletvekili de bilmiyor. İhale yaptılar mı? Yapmadılar. Neden yapmadılar? Siz bu soruyu sormazsanız ve bu sorunun cevabını almazsanız bu sorunun cevabını vermeyen siyasi organa oy veremezsiniz. Verdiğiniz her oy haram oydur" dedi.

Kılıçdaroğlu'nun konuşmasından satır başları:

Kılıçdaroğlu'nun konuşmasından satırbaşları:
Türkiye'de pandemi döneminde güvensizlik beslendi. Eğer Türkiye'de esnaf gerçekten korunmak isteniyorsa, esnaf gerçekten devletin orta direği ise, onun beklentilerini onun sorunları dinlemek zorundayız. Benim konuştuğum, esnaf arkadaşlarla ilgili, bize şunu söylüyorlar, "Bazen sorun çıkıyor, başvuracak yer bulamıyoruz". Bir esnaf bakanlığının kurulması lazım. Esnafın derdini anlatacağı bir bakanlık yok. Esnafın devlet tarafından korunması için Anayasa'da hüküm var. Peki kim koruyacak? Koruyacak kimse yok. Esnafın doğrudan doğruya muhatap olacağı bir makam olmalı. Böyle bir şey yok.

Bütün esnaf kardeşlerimden isteğim, sorununuzu önce bu bağlamda dile getirin. Derdimi anlatacak bir bakanlık olmalı. Halkbank niye kuruldu, hiç baktınız mı? Halkbank'ın kuruluş gerekçesi esnafa destek vermek. E esnafa destek olmaktan çıkarıldı. Esnaf kardeşlerimin CHP'ye biraz mesafeli olduklarını da biliyorum. Benim sizden isteğim, eğer siz var olan sorunlarınızı çözmek istiyorsanız, kazanmak istiyorsanız, alın terinizin karşılığını almak istiyorsanız oyunuzun rengini değiştireceksiniz arkadaşlar.

BORSA İSTANBUL TEPKİSİ

Birlikte düşünmek zorundayız, birlikte çalışmak zorundayız. Eski alışkanlıklarımızı ve algılarımızı değiştirmek zorundayız. Türkiye bildiğiniz gibi değil, çok daha kötü. Her şeyi sattık, en sonunda İstanbul Borsası'nın da yüzde 10'unu sattık.

Şu soruyu sormamız lazım, Borsa İstanbul'un yüzde 10'unu Katarlılara sattık. Kaça sattık? Bilen var mı? Bilmiyorsunuz, ben de bilmiyorum. 600 milletvekili de bilmiyor. Şu soruyu sormanız lazım, ihale yaptınız mı? Belki başka ülke gelip diyecekti ki ben şu kadr veriyorum. İhale yapmadılar, niye yapmadılar? Siz bu soruyu sormazsanız, bu sorunun cevabını almazsanız, bu sorunun cevabını vermeyen siyasi organa oy veremezsiniz. Her oy haram oydur. Her birinizin, tek tek fakir fukaraya sahip çıkmanız lazım. Eğer bu ülkede 83 milyon beraber yaşıyorsak ve o şirketlerin tamamı bizim vergilerimizle kurulmuşsa, bu sorunun cevabını vermek zorundasınız.

'KANUNA UYGUN OLMAYAN YÜK, ESNAFIN SIRTINDA KALIYOR'

Stopaj vergisi var. İtiraz ettik, ettik düşürdüler. Kaldırılması lazım. Kanuna uygun olmayan yük, esnafın sırtında kalıyor. Kaldırın bu yükü kardeşim, zaten bu esnaf vergisini veriyor. Kaldırın dedik, kaldırmadılar.

'İŞÇİNİN KENDİ KUMBARASINDAN BİR MİKTAR ÖDEDİLER'

Yanınızda çalışan kişiyi, dükkanı kapattın evine gönderdik. Bu adam nasıl geçinecek. Bu adama sahip çıkması gerken sosyal devlet. Peki nerde bu devlet? Tefecilerin yanında var, mal sattığı zaaman Katarlıların yanında var. Peki bu sosyal devlet nerede? Bu coğrafyada hiçbir çocuk yatağa aç girmemeli. Ha diyeceksiniz ki, para yok belki o yüzden ödenemiyor. Para var, işsizlik sigortası fonunda dünyanın parası var. O dünyanın parasına ne oldu? İşsizlik fonunda toplanan para ne oldu? Başkaları kullandı o paraları. İşsiz kalanların garantisiydi o para. İşçinin kendi kumbarasından bir miktar ödediler, başka ödemediler.

Toplam 1 trilyon 891 milyar lira devlet ilk 10 ayda para kullanmış. Peki 10 aydaki bu para nereye gitti? Hazineden yapılan karşılıksız yardım 6 milyar lira. Vatandaşa İBAN verip para topladılar, oradan yapılan yardım 2 milyar. 8 milyarı sadece karşılıksız ödendi, 2 milyarı vatandaştan toplanan para. Tefecilere ödenen para ise, 119 milyar 581 milyon lira faiz ödendi. Sizin vergi faizcilere gitti.

'TÜRKİYE KAN KAYBEDİYOR'

Birlikte Türkiye'yi aydınlığa çıkarmak zorundayız. Bu işin partisi yoktur. Türkiye kan kaybediyor. Devletin bütün kurumlarını sattılar, bütün şirketlerini sattılar. Nereye gitti para?

Yeni bir siyaset anlayışını bu coğrafyaya getirmek istiyoruz. Kul hakkı yiyene oy vermeyeceksiniz. Bütün esnaf kardeşlerimin bunu düşünmesi lazım. Ben esnafı düşünüyorum, esnaf beni düşünmüyorsa bir sorunumuz var demektir. Orada esnafın kabahati yok, kabahat bizdedir. Eğer biz esnafın sorunlarına çok daha önceden ve samimi olarak eğilip ve samimi olarak dinleseydik belki bu tablo olmazdı. Şimdi Türkiye'nin tüm coğrafyasını geziyoruz.

Kul hakkı yemek en büyük günahsa en büyük günahı işleyene oy vermeyeceksiniz. Oy verirseniz sizin sorumluluğunuz var, çıkıp sokakta, 'ben kul hakkı yiyene karşıyım" diyemezsiniz. Kul hakkı yiyene oy vermeyeceksiniz

İlginizi Çekebilir
SONRAKİ HABER