CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 10-16 Mayıs Engelliler Haftası kapsamında video konferans yöntemiyle engelli sporcular, federasyon ve dernek başkanları ile bir araya geldi. Toplantının moderatörlüğünü, Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli yaptı. Toplantıda konuşmalara işaret dili eşlik etti.
Kılıçdaroğlu, öğrencilerin uzaktan eğitim için yararlandığı EBA TV uygulamasının engellileri de kapsayacak şekilde hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi. Sporcu engellilere değinen Kılıçdaroğlu, “Azimle yola çıkılırsa engelli kardeşlerimiz önlerindeki engelleri rahatlıkla aşabiliyorlar. Yeter ki çevre kendilerine destek versin” dedi. Kılıçdaroğlu, engellilerin uluslararası arenada kazandığı her zaferin Türkiye’nin zaferi olduğunu ekledi.
Parlamentoda engellilerle ilgili toplantılar yapıldığını ancak işin sadece 1 haftaya indirgenemeyeceğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, engellilerin sorunlarının çözümü işin yollar bulunması gerektiğini şöyle ifade etti:
“Evden çıkmaktan, ev gelmekten, iş bulamamaktan… Hayatın her alanında sorunlar var ve bunların çözülmesi gerekiyor.”
Noterlik yasasının değişmesi gerektiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, engelli bir kişinin iradesini ortaya koyabilmesi için noter huzurunda 2 şahit gerekmesini “Kişinin iradesine saygısızlık olarak değerlendirildi, bu doğrudur. Görme engelli pek ala gidebilir, kendi iradesini beyan edebilir” diye değerlendirdi.
‘CHP’Lİ BELEDİYELER TARİH YAZIYOR’
“CHP iktidarında engellilere tanınan haklar kesilecek” diye karşı propaganda yapıldığını hatırlatan Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:
“Sosyal yardımlar kesilecek deniyordu, tam tersi oldu. CHP’li belediyeler geldiler, çalışıyorlar. Kovid-19 sürecinde tarih yazıyorlar. Engellilerin haklarını bırakın olmayı tam tersine sosyal devleti savunan, Aile Yardımları Sigortasıyla yardımları lütuf değil hak olarak ortaya koyan bir partiyiz.”
ENGELLİLER SORUNLARINI SIRALADI
Engelliler sorunlarını Kılıçdaroğlu’na şöyle anlattı:
-Aslında sadece engelliler haftasında değil bizim 365 gün hatırlanmamız gerekiyor. İşitme engelliler EBA sisteminden dolayı bize ulaşan bir sürü engelliler oldu. Milli Eğitim Bakanlığı ile iletişime geçtik ve işaret dili kullanılmasını istedik. İşitme engelli çocuklar eğitim alamıyor.
-Hala bu çağda bile görme engelliler bir evraka imza atarken noterde 2 tanık zorunluluğu var. Bu bizi vatandaş olarak rencide ediyor. Bunun giderilmesi için yaptığımız çalışmalara Noterler Birliği direnç gösteriyor. Fiziksel erişim noktasında sivil toplum kuruluşlarıyla çalışma yaparak, parklar iz yolları vb. yerler için görme engellilerin, tekerlekli sandalyesi olanların daha rahat girip çıkabileceği yapıların oluşturulmasını istiyoruz.
-Çalışma hayatından en az yer bulan işitme engelliler. Bunlar devletten cüzi miktarda aldıkları sosyal yardımlarla ayakta duruyorlar. 2013’te 2022 sayılı yasada yapılan değişiklikle bu yardımlar da azalmaya başladı.
-Bizler için sokağa çıkmak zor. Yaşamımız nasıl kolaylaştırılmalı? Engelliler bu süreçte izinli sayıldılar ama ne zaman işe başlayacaklar. Bunlar bizim için önemli konular.
-Bugün yardımcı hizmetler sınıfından genel idari hizmetler sınıfına geçmek isteyen doktoralı, yüksek lisanslı engelliler var.
-Engelli sporcularımız ödenek bulmakta zorlanıyorlar..
İşte o toplantı: