Gündem Bilim Teknoloji Spor Dünya Ekonomi Siyaset Sağlık Eğitim Kültür Sanat Magazin Yaşam Reklam Künye Gizlilik Sözleşmesi İletişim
Yazılım ve Tasarım: Bilgin Pro © 2024KRT TV Tüm Hakları Saklıdır

Kazım Koyuncu mezarı başında anıldı

Kazım Koyuncu ölümünün 16’ncı ölüm yıl dönümünde Pançol köyündeki mezarı başında anıldı

25 Haziran 2005 yılında 34 yaşında kanser nedeniyle yaşamını yitiren Kazım Koyuncu, ölümünün 16. yıldönümünde Artvin’in Hopa ilçesinde bulunan Pançol (Yeşilköy) köyündeki mezarı başında anıldıAile üyelerinin de bulunduğu anmada Kazım'ı sevenle rde yer aldı.

Anma törenine şu isimler katıldı:

Kardeşi Niyazi Koyuncu, Canan Koyuncu, Hüseyin Koyuncu, Sol Parti Genel Başkanı Alper Taş, Hopa Belediye Başkanı Taner Emekçi, Fındıklı Belediye Başkanı Ercüment Şahin Çervatoğlu, Borçka Belediye Başkanı Ercan Orhan,
CHP YDK Üyesi Doğuşcan Aydın Aygün, Artvin Belediye Başkanı Demirhan Elçin, Kemalpaşa Belediye Başkanı Ergül Akçiçek ve yapımcı Baran Seyhan .

Anmada Hopalı gençler, Koyuncu'nun şarkılarını seslendirdiler. Zuğaşi Berepe'nin solisti Mehmedali Barış Beşli, Koyuncu'nun anısına mezarı başında yaptığı Lazca konuşmada, “16 yıl oldu. Biz Kazım'sızız. Kazım'sız bu dünyanın bir rengi eksildi. Dolmayacak bir renk. Yıllar geçiyor, bizler yaşlanıyoruz. Kazım hep çocuk. Kazım hep 34 yaşında” dedi.

Karadeniz müziğinin önemli temsilcisi, "Şair ceketli çocuk" Kazım Koyuncu; Hopa'daki köyünde mezarı başında anıldı. Yağmur altındaki anmada, Hopalı gençler; Koyuncu'nun seslendirdiği Megrel halk şarkısı “Didou Nana”yı yorumladı.

"KAZIM'SIZ BU DÜNYANIN BİR RENGİ EKSİLDİ"

Koyuncu'nun da kurucuları arasında yer aldığı ve Lazca Rock yapan Zuğaşi Berepe grubunun solisti, Koyuncu'nun arkadaşı Mehmedali Barış Beşli; anmada Koyuncu'nun anısına Lazca konuşma yaptı. Beşli'nin konuşmasının, Türkçesi şöyle:

“16 yıl oldu. Biz Kazım'sızız. Kazım'sız bu dünyanın bir rengi eksildi. Dolmayacak bir renk. Yıllar geçiyor, bizler yaşlanıyoruz. Kazım hep çocuk. Kazım hep 34 yaşında. Buraya geliyoruz her yıl sizler de geliyorsunuz. Bu deniz, bu dere, bu gökyüzü dağlar, sis... Bunlarla yüreğimizi hafifletiyoruz. Onun sevgisi asla bitmeyecek. Günden güne büyüyecek. Hoş geldiniz."

"BİR ÖNCÜ NİTELİĞİNDE"

Hopa Belediye Başkanı Taner Ekmekçi, Koyuncu'nun Hopa için önemli bir değer olduğunu belirtirken; "Hopa'da da aynı zamanda bir öncü niteliğinde. Kazım'dan sonra birçok Hopalı sanatçı çıkmıştı. Koyuncu'ya çok teşekkür ediyoruz" dedi.

"KAZIM BİZE ‘ŞAİR CEKETLİ ÇOCUK’ NASIL OLUNUR HALA ÖĞRETİYOR"

Koyuncu'nun mezarı başında konuşan Fındıklı Belediye Başkanı CHP'li Ercüment Şahin Çervatoğlu, şunları söyledi:

“Herkes şair ceketli çocuk olamaz. Şair ceketli çocuk olacaksanız Kazım olacaksınız. Kazım, bize şair ceketli çocuk nasıl olunur hala öğretiyor. Nasıl öğretiyor? Fındıklı'da, Millet Bahçesi ve kıraathanesinde Kazım Koyuncu Kültür ve Sanat Evi açtık diye egemenler bize dava açtı, davamız sürüyor. Kazım Koyuncu orada şair ceketli çocukları yetiştiriyor. Kazım Koyuncu olmak bu demek.”

"CHP'Lİ, AKP'Lİ, SOSYALİST KADINLARIMIZ, KAZIM KOYUNCU'DA BİRLEŞTİLER"

Çervatoğlu, Koyuncu'nun Karadeniz için önemini şöyle anlattı:

"Kazım Koyuncu, şuradaki çaylık, fındıklıktır. Kazım Koyuncu bizim nefes aldığımız coğrafyada tınımızdır. Bu tınıyı yaşatmak önemlidir. Bu tınıyı, doğmamış çocuğumuza, hamile bir annemizin karnında dinletebiliyorsak; Kazım Koyuncu'yu yaşatmış sayılırız. Siyaset hepimizin genlerinde ve geleneklerinde olabilir. Ama Kazım Koyuncu, hiçbir siyasi ayrım gözetmeden devrimcilere bu tınıyı taşıma özelliğini gösterdi, bize. Ailesinin, yoldaşlarının, sevenlerinin yanında bir kez daha saygıyla anıyorum.

Fındıklı Belediyesi Kadın Korosu... Kadınlarım ev kadını, işçi, yoksul, çay bahçesinde çalışan kadınlarımız. Kadınlarımız CHP'li, AKP'li, kadınlarımız sosyalist. Bunlar bir araya geldi, çok farklı olmalarına rağmen Kazım Koyuncu'da birleştiler. Bu akşam Fındıklı Belediyesi Kadın Korosu, Kazım'ı yaşatmak için Fındıklı'ya davet ediyor. Kazım'ı yaşatacağız, yarattıklarını paylaşacağız."

“KATLEDİLEREK SENİN YANINA GÖNDERDİĞİMİZ METİN ABİ'MİZİN İKİ GÜN SONRA DAVASI VAR”

Konuşmasında 31 Mayıs 2011 tarihinde polisin sıktığı biber gazı sonucu Hopa'da yaşamını yitiren öğretmen Metin Lokumcu'yu anan Çervatoğlu, "Katledilerek senin yanına gönderdiğimiz Metin Abi'mizin iki gün sonra davası var. Avukatlarımız orada olacak. Metin Abi'mizin de davasını takip edelim" çağrısı yaptı.

“İSKELE DENİLİNCE AKILLARA GELEN KAZIM ABİ OLUR”

Koyuncu'nun mücadelesinde doğanın önemine dikkat çeken müzisyen gençler, Hopa Sahil Dolgu projesine ilişkin, şunları söyledi:

"Bugün Hopa'da dolgu projesi yapmak isteyenler var. Biz kim yapıyor, yaptırıyor bilmiyoruz. İskeleyi yıkmak istiyorlar. İskele denilince akıllara gelen Kazım Abi olur. Gitarını alıp iskelede şarkı söylüyordu. Her akşam gidip şarkılar söylüyor, Kazım Abi'nin emanetine sahip çıkıyoruz. Hopa'nın gençleri olarak biz bunun karşısında olacağız."

KAZIM KOYUNCU KİMDİR?

Kâzım Koyuncu (7 Kasım 1971, Artvin – 25 Haziran 2005, İstanbul), geleneksel Karadeniz müziği ile Rock'n'Roll müziği sentezleyerek kendi tarzını yaratan Laz müzisyen. 33 yaşında akciğer kanserinden vefat etmiştir. Artvin'in Hopa ilçesine bağlı Yeşilköy (Pançol)'da, 7 Kasım 1971 tarihinde doğmuşsa da nüfusa geç kaydedildiğinden dolayı resmi doğum tarihi 10 Mayıs 1972'dir.

Kazım Koyuncu, Müziğe ortaokul birinci sınıfta mandolin çalarak başladı ve çocukluğu, “üstadım” dediği, “Kemençeci Yaşar” lakabı ile tanınan Yaşar Turna'nın yanında türkü dinleyerek geçti. İstanbul'a üniversite eğitimi için geldikten sonra müzikle yoğun olarak uğraşmaya başlamışsa da İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden siyasi nedenlerle ayrılan Kazım Koyuncu, 1992 yılında profesyonel müzik hayatına atıldı. 1992'de henüz 20 yaşında iken Ali Elver ile “Dinmeyen” adlı özgün müzik grubunu kuran Kazım Koyuncu'nun profesyonel müzik hayatı başladı. Zamanla Lazca müzik yapmak için bu gruptan ayrılmışsa da rock'tan kopamayan Kazım Koyuncu, geleneksel Laz halk müziğini rock tabanlı yorumlamaya başladı.

Kazım Koyuncu, 1993’te Mehmedali Barış Beşli ile birlikte Zuğaşi Berepe (Denizin Çocukları) adlı rock müzik grubunu kurdu. Lazca rock yapma iddiası ile yola çıkan ve 1995'te Va Mişkunan (Bilmiyoruz), 1998'de de İgzas (Gidiyor) adlı albümleri yaparak bu iddialarını da gerçekleştiren grup, sınırlı sayıda (yalnızca 130 adet) basılmış bir konser albümü (Bruxel Live) çıkardıktan sonra 1999 yılında dağılmıştır.

Kazım Koyuncu, tek başına müziğe devam etmiş ve Salkım Söğüt adlı projelerin ikincisinde 3 şarkıyla yer almıştı. 2001’de Viya! adlı ilk solo albümünü çıkardıktan sonra Kanal D televizyonunda yayınlanan popüler TV dizisi Gülbeyaz'ın müziklerini yapınca yurt çapında tanınan Kazım Koyuncu, haha sonra Kemal Sahir Gürel ile birlikte Sultan Makamı adlı televizyon dizisinin müziklerini hazırladı.

Kazım Koyuncu, Karadeniz müziğinin güçlü temsilcilerinden Fuat Saka, Volkan Konak ve Bayar Şahin ile birlikte düzenledikleri, büyük ilgi gören Hey Gidi Karadeniz konserler dizisinin de öncülüğünü yaptı, Nisan 2004'te çıkardığı ikinci solo albümü Hayde ile popülaritesini arttırdı.

2004'ün sonlarında Kazım Koyuncu'ya akciğer kanseri teşhisi konuldu ve kanser tedavisi görmeye başladı. 25 Haziran 2005'de, 33 yaşındayken Kazım Koyuncu tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi.

Kazım Koyuncu bir röportajında şöyle diyordu: “Ben bir müzisyenim, ondan sonra biraz Karadenizliyim, ama hepsinin ötesinde ben bir devrimciyim. Ve gerçekten doğru bildiğim bir şeyi en azından çok zorlanırsam ortaya koymaktan çekinmem”.

Kazım Koyuncu'nun ölümünden sonra 16 şarkının 4 tanesi konser kaydı, 4 tanesi (Dünyada Bir Yerde, Yalnızlığı Anla, Hoşçakal, Yine Burada) demo kayıt, geri kalanı ise farklı albümlerde (Gitarın Asi Çocukları (Anılar Düştü Peşime), Grup Patika/Aşk Beni Büyütmedi (Ayrılık Şarkısı), Seyduna (Hayat), Tuncay Akdoğan/Bir Nehir ki Ömrüm (Darbedar), Dinmeyen/Sisler Bulvarı (Askıda Yaşamak), dizi müziği (Le le le) yer alan Dünyada Bir Yerdeyim albümü Halkevleri tarafından 18 Aralık 2006'da çıkartıldı. Bu albümün geliriyle Kazım Koyuncu Kültür Merkezi çalışmalarına başladı ve halen çeşitli atölye çalışmalarıyla katılımcılarına ücretsiz eğitimler vermeye devam etmektedir. 2008 yılında Kazım Koyuncu'nun hayat hikâyesinin yanı sıra bir kısmı hiçbir yerde yayınlanmamış görüntülerle anlatan yönetmenliğini Ümit Kıvanç'ın yaptığı “Şarkılarla Geçtim Aranızdan” belgeseli 3 DVD halinde yayınlanmıştır.

26 Haziran 2005'te Harbiye Açık Hava Tiyatrosu'nda düzenlenen tören sonrası on binler tarafından Hopa'ya uğurlanan Kazım Koyuncu, 27 Haziran 2005'te, doğduğu köy olan Pançol'da fındık ağaçlarının çevrelediği köy mezarlığında ebedi istirahatgahına konuldu.

“Bu arada; hiç başımızdan eksik olmayan gökyüzüne, günün karanlık saatlerine, ara sıra kopsa da fırtınalara, bir gün boğulacağımız denizlere, eski günlere, neler olacağını bilmesek de geleceğe, kötülüklerle dolu olsa bile tarihe, tarihin akışını düze çıkarmaya çalışan tüm güzel yüzlü çocuklara, Donkişotlar ‘a, ateş hırsızlarına, Ernesto “Çe” Guevara'ya, yollara-yolculuklara, sevgililere, sevişmelere, sadece düşleyebildiğimiz olamamazlıklara, üşürken ısınmalara, her şeyden sıcak annelere, babalara ve tadını bütün bunlardan alan şarkılara kendi sıcaklığımızı gönderiyoruz. Kötü şeyler gördük. Savaşlar, katliamlar, ölen-öldürülen çocuklar gördük. Kendi dilini, kendi kültürünü, kendisini kaybeden insanlar, topluluklar gördük. Yanan köyler, kentler, ormanlar, hayvanlar gördük. Yoksul insanlar, ağlayan anneler, babalar, her gün bile bile sokaklarda ölüme koşan tinerci çocuklar gördük. Biz de öldük. Ama her şeye rağmen bu yeryüzünde şarkılar söyledik. Teşekkürler dünya.”

Kazım Koyuncu, çevre sorunlarına hep duyarlı olmuş ve Karadeniz Sahil Yolu inşaatına karşı Rize ilinin Fındıklı ilçesinde düzenlenen eylemlere destekte bulunmuştur.

İlginizi Çekebilir
SONRAKİ HABER