Daha önce de bölgede protesto yürüyüşü yapan çevreciler ve yerel halk, maden aranacak alanda 192 bin ağaç kesildiğini söylerken; Tarım ve Orman Bakanlığı 13 bin ağacın kesildiği bilgisini veriyor.
Eyleme katılanların sosyal medya paylaşımlarına göre, protestocular maden arama çalışmalarının yapıldığı şantiye alanına girdi.
Göstericiler ellerinde “Kaz Dağları hepimizin,” “Kaz Dağları’nın üstü altından değerlidir,” “Suyuma ve toprağıma dokunma” pankartları da taşıyor.
'OĞLAĞI ÇAMURLARIN İÇİNE GİRİP KURTARDILAR'
Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan Twitter hesabından, "Doğa ve yaşam savunucuları bugün Kanadalı şirketin talan alanına da girdi. Duyarlı vatandaşlar talan edilen toprağın içinde suya batmış, günlerdir güneşin altında aç susuz kalmış oğlağı çamurların içine girip kurtardılar. Canlı yaşamını umursamayan, bu ayrıntıyı fark edemezdi." diye yazdı.
'BU TOPRAKLAR GERÇEK SAHİPLERİNE KALINCAYA KADAR BURADAYIZ'
Türkiye’nin oksijen depolarından Kaz Dağları’nda siyanürle altın aranılan madenin yakınında gezinen karacaların görüntülerini paylaşan Gökhan, “Kamp alanına çok yakın bir bölgeden gelen video bizlerin ne kadar haklı olduğunu ortaya koyuyor. Bu canlıların yaşam alanlarını yok edenleri lanetliyorum. Bu topraklar gerçek sahiplerine kalıncaya kadar buradayız” ifadelerini kullanmıştı.