AKP’nin Meclis’e sunduğu yeni torba kanundan karşılıksız çek nedeniyle yeniden cezaevine girme riski ile karşı karşıya kalan binlerce kişiye müjde çıktı.
Torba kanun ile karşılıksız çek verenlere yeniden cezaevine girmemeleri için yüzde 10’unu ödemeleri halinde 26 Haziran’a kadar tanınan süre bir yıl uzatıldı.
Daha önce Meclis’te kabul edilen Çek Kanunu ile karşılıksız çek düzenleme suçundan mahkûm olanların cezaevine girmesini engellemek için cezalarının infazı durdurulmuş ve tahliye tarihinden itibaren çek bedelinin ödenmeyen kısmım alacaklıya belirli koşullar altında ödenmesi öngörülmüştü. Yasa ile karşılıksız çek nedeniyle cezaevinde bulunan kişi tahliye tarihinden itibaren 3 ay içerisinde çek bedelinin ödenmeyen kısmının onda birini, kalan kısmını ise ikişer ay arayla on beş eşit taksitle ödeme imkanı getirilmişti.
AKP milletvekillerinin TBMM’ye sunduğu yeni torba kanunda, 3 ay içerisinde onda birini ödeme koşulu I yıla çıkarıldı.
Teklifin gerekçesinde, “Böylece borçlunun bu süre içerisinde ekonomik faaliyetlerini gerçekleştirerek ödeme imkanının güçlendirilmesi ve alacaklının da alacaklarım tahsil imkanı sağlanması amaçlanmaktadır” denildi.
AKP, 2011’de seçim kampanyası sırasında “ekonomik suça ekonomik ceza” sloganıyla karşılıksız çek düzenlemesine hapis cezasının kaldırılacağı sözü vermiş, 2012’de yasal düzenleme yapılmıştı.
Ancak hapis cezası kaldırılınca çek kullanımı suiistimal edilip karşılıksız çek sayısı olağanüstü artınca 2016’da yeniden karşılıksız çeke, üst sınırı 5 yıl olmak üzere hapis cezası getirildi. Karşılıksız çek sahiplerine de cezaevine girmekten kurtulmaları için ödemeleri amacıyla süre tanındı.
AKP’nin verdiği yasa, ödeme süresinin dolacağı 26 Haziran’a kadar çıkmazsa, 330 bin dolayında kişinin karşılıksız çek nedeniyle cezaevine girme riski ile karşı karşıya kalacağı belirtiliyor.
CHP KANUN TEKLİFİ VERMİŞTİ
Karşılıksız çekin, ekonominin çok temel bir meselesi olduğunu vurgulayan CHP İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi, “Çek, Türk Ticaret Kanunu’nda düzenlenmiştir. Bir ödeme aracıdır. Kanuna göre, çekin üzerinde düzenlenme tarihi olarak ne yazıyor olursa olsun çek bankaya ibraz edildiğinde ödenir. Bu tartışmasız bir kuraldır ama ülkemiz uygulamasında vadeli çek dediğimiz bir müessese gelişmiştir” diye konuşmuştu.
Çekin karşılıksız çıkması halinde adli para cezasının bulunduğunu ve bunun süresinde ödenmemesi durumunda hapis cezasına dönüştüğünü kaydeden Hamzaçebi şöyle devam etmişti:
“Çekte yazılı rakam, alacak, borç her neyse bu özel hukuk ilişkisinden doğan bir alacak veya borçtur. Özel hukuk ilişkisinden doğan bir rakamın, tutarın ödenmesi için hapis cezası getirilmesi asla düşünülemez. Sözleşmeden doğan bir yükümlülüğün ihlal edilmesi, yerine getirilmemesi nedeniyle hiç kimse hapis cezasına mahkum edilemez. Bu bizim anayasamızın temel kuralıdır.”
CHP’li vekil, çekin karşılıksız çıkmasının en önemli nedeninin ekonomide işlerin iyi gitmemesi olduğunu belirterek ekonomik kriz varsa çeklerdeki karşılıksız çıkma oranının arttığını, ekonomide işler iyi iyi gittiği zaman ise çekte karşılıksız çıkma oranını düştüğünü söylemişti.