Gündem Bilim Teknoloji Spor Dünya Ekonomi Siyaset Sağlık Eğitim Kültür Sanat Magazin Yaşam Reklam Künye Gizlilik Sözleşmesi İletişim
Yazılım ve Tasarım: Bilgin Pro © 2024KRT TV Tüm Hakları Saklıdır

Kars Antlaşması, 100. yıldönümünde masaya yatırılıyor

Azerbaycan, Ermenistan, Gürcistan ve TBMM tarafları arasında Kars konferansında görüşülüp, 13 Ekim 1921 tarihinde imzalanan Kars Antlaşması ile Doğu Cephesi kapanmış, Türk ordusu Batı Cephesine hareket etmişti. Bu anlamda Kars Antlaşması'nın önemi büyük. Kars Antlaşması'nın 100. yılında ülke genelinde sempozyumlar ve konferanslar düzenleniyor. Bunlarda biri de Azerbaycan Türkiye Dostluk ve İşbirliği Vakfı’nın Öncülüğünde 30 Ekim Kars Antlaşması’nın 100. Yıl Dönümü Uluslararası Sempozyumu...

Kars Antlaşması’nın 100. Yıldönümü nedeniyle imzacı devletlerin, akademisyen ve uzmanların katılımı ile uluslararası konferansı bugün Ankara’da TADİV Şuşa Kongre Merkezi’nde başladı.

Konuşmacılar arasında Prof. Dr. Aygün Attar (Moderatör), Doç. Dr. Halil Özşavlı (Türkiye), Prof. Dr. Musa Kasımlı (Azerbaycan), Aleksandr Sotnisenko (Rusya), Prof. Dr. Otar Janelidze (Gürcistan), Turan Gafarlı (Türkiye) bulunuyor.

Konferansta, "1. Dünya Savaşı sonrasında Rusya ve Türkiye ilişkileri, Kars anlaşması, bu anlaşmanın 100. Yılında Güney Kafkasya’da Türk-Rus İşbirliği, 1920’de Kars’ta çıkan Ermeni gazetelerinin tutumu." konuları işlenecek.

Azerbaycan, Ermenistan, Gürcistan ve TBMM tarafları arasında Kars konferansında görüşülüp, 13 Ekim 1921 tarihinde imzalanan Kars Antlaşması Kafkasya’da bugüne kadar devam eden dengeleri oluşturdu. Türkiye’nin hala geçerli olan doğu sınırını oluşturan antlaşmaya taraf olan ülkelerden biri olarak Ermenistan, bağımsızlığının ardından takındığı tavır sebebiyle komşularıyla sık sık problem yaşıyor. Ermenistan’a karşı Türkiye’yi güçlü kılan ve uluslararası kabul görmüş hukuki ve siyasi bir metin olarak Kars Antlaşması günümüzde de önemini koruyor.

Türkiye- Azerbaycan ilişkilerinde siyasi, ekonomik ve askeri alanlarda yeni bir dönemin başlangıcını oluşturan Şuşa Beyannamesinin imzalanmasına hukuki açıdan onay veren Kars Antlaşması 20 maddeden oluşuyor ve aslen Moskova antlaşmasının temellerine dayanıyor.

Antlaşmanın yapıldığı dönemde doğu sorunun çözülmesi her devlet için önem taşımaktaydı ve bu sorunun giderilmesiyle tüm ülkeler rahatlama imkânını elde etti.

Kars antlaşması, Azerbaycan ile yapılan ve günümüzde Türkiye ile Azerbaycan arasındaki "bir millet iki devlet" felsefesinin hukuki yönden de temelini atan ve uluslararası arenada geçerli kılan çok önemli bir antlaşma olarak belirtiliyor. O dönem içerisinde bu antlaşmayla birlikte Ermenilerin çıkarabileceği sorunlara karşı önlem alındığı ve sınırların korunduğu belirtiliyor.

Türkiye Azerbaycan Dostluk, İşbirliği ve Dayanışma Vakfı, Kars’ın işgalden kurtuluşunun yıldönümü olan 31 Ekim günü, Kars Antlaşması’nın 100. Yılı nedeniyle imzacı devletlerin akademisyen ve uzmanlarının katılımıyla, 30 Ekim 2021 tarihinde TADİV-Şuşa Kongre Merkezinde uluslararası bir konferans düzenliyor.

Türkiye Azerbaycan Dostluk ve İşbirliği Vakfı-Azerbaycan Evi, Diplomasi Vakfı, Türkiye Azerbaycan Dostluk Bilim Sanat ve Ekonomik İşbirliği Derneği’nin ortaklaşa düzenlediği konferansa Azerbaycan, Rusya, Gürcistan ve Türkiye’den milletvekilleri, akademisyen, diplomat ve araştırmacılardan oluşan toplam 20’ye yakın misafirin sunum yapacağı konferansta Kars Antlaşması’nın Güney Kafkasya’nın jeopolitik dengesine ve bölge devletlerin toprak bütünlüğü ile karşılıklı barış sürecine etkisi, çok yönlü olarak tartışılacak.

Antlaşmanın imzacı devletlerinden sadece Ermenistan yapılan davete iştirak etmedi.

Oturumun Başkanlıklarını; Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu Üyesi Prof.Dr. Aygün Attar, Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof.Dr. Sema Yel’in üstleneceği ‘’Kars Antlaşması’nın 100. yıl dönümü uluslararası sempozyumu’’, Kars Âşıklarının Selahaddin Dündar ve Âşık Paşa Susanoğlu’nun ‘’Âşıklar Atışması’’ ile son bulacak.

İlginizi Çekebilir
SONRAKİ HABER