Anıl KURTULDU / KRT
Yaşam şartlarımızın gün geçtikçe değişmesiyle birlikte yeme içme alışkanlıklarımızda zorunlu olarak bu değişime ayak uydurdu. Doğalı yakalamak ve tüketmek fazlasıyla zorlaştı. Biz de geçtiğimiz yıl kurulan ve merkezine “sağlıklı ve doğal ürünlerin tüketilmesi” meselesini konu alan Karkas Çiftliği’nin kurucusu Mert Tutak ile bir araya geldik. Doğal ürünlerin hangi yöntemlerle elde edildiği konusunda merak ettiklerimizi sorduk.
-Karkas Çiftliği doğal ürünleriyle kısa sürede adından sıkça söz ettirmeyi başardı. Bu başarının sırrı nedir?
Geçtiğimiz yıl pandemiyle birlikte ortaya çıkan bir markayız. Karkas Çiftliği markası ile birlikte etimizi en iyi şekilde işleyerek aradaki aracıyı ortadan kaldırıp direkt tüketiciye ulaştırmayı hedef aldık ve bu şekilde ilerliyoruz. Bu yola çıkarken birkaç tane mottomuz vardı bunlardan bir tanesi %100 yerli ve doğalı koruyarak bu yönde ilerlemek. Hayvanın ihtiyacı olan besini, ilacı kendimiz üretiyoruz ve yerli üretimi destekliyoruz. Artık kendi hayvanımızı da üretmeye başlayarak dışa bağımlılıktan tam şekilde kurtulmuş durumdayız.
-Doğal ürünlere ulaşmak neden bu kadar zorlaşmaya başladı? Bu konuda fark yarattığınız nokta nedir?
Doğal ürünlere ulaşmanın zorlaşmasındaki en önemli sebep atalık tohumlarla beslenmeyen refah seviyesi yüksek olmayan hayvanlardan maksimum lezzet bekliyor oluşumuz. Bu çok büyük bir yanlış. Sen nasıl bir et almak istiyorsan hayvanına da öyle bakacaksın. Tüm sır bu aslında. 40 yıllık besleme tariflerimiz sayesinde bizim etlerimiz ekstra baharatlamadan sağlıklı ve refah seviyesi yüksek hayvanlardan elde edilen etler. Soslu ürünleri tüketiciyle buluşturmuyoruz. Bu sayede maksimum kalite ve lezzet alabiliyoruz. Bu da fark yaratmamızı sağlıyor.
-Sizce neden iyi besleme yapmıyorlar?
Cevap çok belli aslında. Kendi çiftlikleri olmadığı için kendi besleme rasyoları yani reçeteleri yok. Bu yüzden iyi besleme elde edemiyorlar. Bizim en büyük artımız kendi çiftliklerimizde her şeyi kendimizin üretiyor oluşu.
-Karkas Çiftliği’nde hangi ürünler yer alıyor?
Etinden peynirine peynirinden ilikli kemik suyuna kadar her şey yer alıyor. Ancak farkımız bütün ürünleri kendi hayvanlarımızdan doğal ve koruyucusuz şekilde elde ediyor oluşumuz. Çünkü sağlıklı ve doğal ürünleri tüketmek A’dan Z’ye hepimizin en büyük hakkı.
-Karkas Çiftliğine ait bir yemek tarifiniz reçeteniz var mı ? Mesela bizim için bir menü oluştursanız desem bu menüde neler yer alır?
Biz çok yenilikçi bir ekibiz. Sosyal medya üzerinden kendi ürünlerimizi kullanarak bir çok yemek tarifi veriyoruz ve bu tarifleri hazırlarken herkesin evinde olan, kolay yapılabilecek tariflere yer vererek müşterilerimize ilham olmaya çalışıyoruz. Özellikle ben Gaziantepli olduğum için o yöreye ait tariflere biraz daha hakimim. Sizin için oluşturacağım menüye gelecek olursak; ilk olarak ilikli kemik suyumuz ile güzel bir çorba yapabiliriz. Ara sıcak olarak pastırma ve kaşarımızın buluştuğu paçanga böreği, ana yemek olarak ise et ürünlerimizden istediğinizi kullanarak ana yemeğinizi şölen yemeğine dönüştürebilirsiniz. Onu size bırakıyorum. Tatlı ise malum Gaziantepliyim o yüzden kendinizi baklava ile ödüllendirim derim.