Türkiye'de gündemin üst başlıkları arasında Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) konusu yer alıyor. Emeklilikte Yaşa Takılanlar, taleplerini sürekli olarak dile getirmeye devam ederken Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz günlerde, Emeklilikte Yaşa Takılanlar'ı (EYT) üzecek bir açıklamada bulunmuştu.
Emeklilikte Yaşa Takılanlar’la ilgili konuşan Erdoğan, “Tutturmuşlar erken emeklilik. İskandinav ülkelerinin hepsi bu sistemle battı. Arkadaşlarıma söylüyorum; beni bu yola asla teşvik etmeyin. Seçim kaybetsek de yokum” ifadelerini kullanmıştı.
KARAMOLLAOĞLU'NDAN EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR (EYT) DEĞERLENDİRMESİ
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan'ın Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) konusundaki sözlerine dair Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu'na bir soru yöneltildi.
Saadet Partisi Genel Başkanı Karamollaoğlu katıldığı bir programda Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) konusuna dair değerlendirmede bulundu.
Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) konusunda büyük bir kesimin mağur edildiğini ifade eden Karamollaoğlu, "Bunların mağduriyetlerini gidermek de kanaatimce hükümetlerin görevidir" dedi. Karamollaoğlu, "Ya ne demek? Mümkün değil, halledemeyiz. Her problemin bir çözüm yolu vardır. Her mağduriyetin giderilmesi mümkündür. Herkesi tatmin edemeyebilirsiniz ancak siz belli bir prosedürü ortaya koyarsınız. Şu şartlarda ben bunu şu süre zarfında çözeceğim. 3 senede, 5 senede, 7 senede, 10 senede ben bunu çözeceğim dersiniz. İnsanlar da çektikleri sıkıntıdan kurtulmuş olurlar böylelikle diye düşünüyorum" diye konuştu.
Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu'nun Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) konusundaki sözleri şu şekilde:
Tabii bir defa EYT'de yanlış politikların bu işin temelinde yattığını söylememiz mümkün. EYT tabii bugün meydana çıkan birhadise değil ama iktidarlar geçmişte maalesef yanlış politikalar izlemişler. Yaş tahdidini kaldırmışlar. Hakikaten yaş tahdidinin olmadığı bir emeklilik sistemi zordur ama bizim kanaatimizi sorarsanız biz başından beri şunları da söyledik Rahmetli Erbakan Hoca'mız zamanında da. Aslında yaş tahdidini kaldırmak mümkün ama o zaman emekliliğin tarifini yeniden yapmaya ihtiyaç var. Erken emeklilik. Bir insan çok erken emekli olabilir ama düşük maaşa razı olmak kaydıyla. Çünkü niye erken emekli oluyordur, başka bir sahada faaliyet göstermek için. Yoksa bir insan 35-40 yaşında emekli olabilir mi? Ancak bugün gelinen noktada bir ileri iki geri öyle bir hale gelmiş ki çok büyük bir kesim mağdur edilmiş. Bunların mağduriyetlerini gidermek de kanaatimce hükümetlerin görevidir. Bunu bir seferde halledemeyebilirsiniz. Söylenen rakamlar doğrudur zannediyorum. 800 milyar civarında bir rakamdan bahsediliyor bunun bir seferde çözülebilmesi için. Bir seferde çözemeyebilirsiniz ancak önce nasıl çözeceğinizi nasıl bir emeklilik sistemi getireceğinizi belirlersiniz ancak bir insan emekli olduğu zaman en azından belli şartlarda sağlık hizmetlerinden faydalanabilmeli. Eğer çok erken emekli olmuşsa ben bu emeklilik maaşına razıyım diye bir kanaatte bulunabilmeli. Razı olarak gelmeli. Ben artık çalışmayacağım ama 300 lira maaşa razıyım. Bu elbette olmaz. Ancak dediğim gibi başlangıçta bir insan çok genç yaşta emekli olmayı istiyorsa alacağı az emeklilik maaşına da razıysa çünkü yeni bir işe giriyor, kendisi tek başına bir iş başlatıyor. Burada yapacağı çalışmalar aslında buradan alacağının çok üstünde olacağı demektir. Sistemi kurmak icap eder. Eğer bu belli bir prensibe bağlanırsa ben bunun belli bir süre içerisinde kökten çözülebileceğine inanıyorum.
Ya ne demek? Mümkün değil, halledemeyiz. Her problemin bir çözüm yolu vardır. Her mağduriyetin giderilmesi mümkündür. Herkesi tatmin edemeyebilirsiniz ancak siz belli bir prosedürü ortaya koyarsınız. Şu şartlarda ben bunu şu süre zarfında çözeceğim. 3 senede, 5 senede, 7 senede, 10 senede ben bunu çözeceğim dersiniz. İnsanlar da çektikleri sıkıntıdan kurtulmuş olurlar böylelikle diye düşünüyorum.