Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, 'Bir Başka Açı'da KRT TV Ankara Temsilcisi Selen Yalaz'ın sorularını yanıtlıyor.
Karamollaoğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:
YENİDEN REFAH PARTİSİ'NİN CUMHUR İTTİFAKI'NA KATILMASI
Kamuoyunda tartışılan bazı prensiplerin dışında bir şeylerin olduğu kanaatindeyim.
Seçmen bizim tavırlarımızla tereddüte düşmemeli. Bu çelişkili havanın sadece bizim gördüklerimizden ibaret olmadığı kanaatindeyim, bir gün bunlar da açığa çıkar.
FATİH ERBAKAN'A SERT SÖZLER: TERBİYESİNİ KUŞANMASI LAZIM
Biz bugün A dediğimize yarın B demedik. Politikada bu kadar zikzak olmaz, bu kadar savrulma olmaz. Herkes kendine göre bir fikir beyan ediyor ama bu fikirlerin bir altyapısı yok.
(Fatih Erbakan'ın 'Karşı blokta sol, komünist, ateist ve diğer fraksiyonların bir araya geldiklerini gördük. Bu nedenle bu bloğun kazanmasına vesile olan bir parti olmak istemedik' açıklamasına ilişkin) Bu kadar saçmalık, bu kadar tutarsızlık olmaz. Siz kimlerle berabersiniz, hangi yalpalar yapıldı bugüne kadar?
Cahilliğe bakın, Erbakan Hoca ilk koalisyonunu CHP ile kurdu.
Kim Erbakan Hoca'mızı terk etti, kim Milli Görüş gömleğini çıkardı da siyonist gömleğini giydi?
Erbakan Hoca'mızın bir hatrı var, Fatih de onun oğlu ama bu yaftaları yapmak ardından çamur atmak haddine değil. Terbiyesini kuşanması lazım. İş o noktaya gelir de biz gördüklerimizi, yaşadıklarımızı anlatmaya kalkarsak çok farklı bir durum meydana gelir.
Niye babasının partisini terk etti? Yeniden Refah ismini alamaz aslında, neden aldı? Çünkü Cumhurbaşkanı ona o toleransı gösterdi.
Bir defa ihanet, bin defa ihanet fark etmez. Burada kalıcı bir tavır var, bu tavır yanlış. Fatih Erbakan'ın babasının dostlarının tamamı bu tarafta.
Bunun hesabını veremez. Bu, doğrudan doğruya bu davaya ihanettir.
MİLLİ GÖRÜŞ TARİHİNDEN ÖRNEK VERDİ
Erbakan Hoca ömrü boyunca çok farklı görüşlere sahip partilerle koalisyon kurdu. İlk kurduğu koalisyon Sayın Ecevit ileydi, sonra Demirel ile kurdu; aynı koalisyonun içinde MHP de vardı.
1977 seçimlerinden sonra kimseyle koalisyon kurma noktasına gelmedik, dışarıdan destekleriz dedik.
'BU BİZE FIRSAT OLDU'
Bölünme bize yaraşmaz. Kendi babasının kurduğu partiyi terk etti, babasına ihanet etti. 'Biz Milli Görüş gömleğini çıkardık' diyenlerin peşine düştüler.
Tabanımızdan bir kısmı bunu görecek, bu bir fırsat oldu. Bizi destekleyen kesim düşünen kesimdir, hissiyatına kapılıp da bir politika benimsemez. Bu gerçekleri görenler gelip döneceklerdir.
'CUMHUR İTTİFAKI İLE İLK AYRILIĞIMIZ BAŞKANLIK SİSTEMİYLE OLDU'
Cumhur İttifakı ile ilk ayrılığımız başkanlık sistemi gündeme gelince oldu. Davet ettiler, ben de gittim: Biz bu başkanlık sistemini kabul edemeyiz, bu doğrudan doğruya diktatörlüğe götürür. Böyle bir sistem olmaz. Böyle bir anlayışla ülke yönetilmez. Padişahlıklarda bile böyle bir anlayış yoktu.
Değişik bir kişinin gelmesi ve onun eski sisteme dönmesi için bir tercihte bulunduk. Bu sistemin mutlaka değişmesi gerektiğini düşünüyoruz. Meclis'te Cumhurbaşkanı'nı denetleme yetkisi yok. Böyle layüsel bir iktidar olur mu?
'İDAM CEZASININ GEREKLİLİĞİNE İNANIYORUM'
Biz kadına şiddetin önlenmesi konusunda bugün atılan adımlardan daha ilerisine gidilmesine taraftarız. İdam kalktı, insanlar birbirlerini öldürseler bile devlet bir insana ölüm cezasını veremez. Bir adam vahşileşmiş, gitmiş çocuklarını öldürmüş, karısını da öldürmüş. Ben o adamın yaşaması hakkının o adamda olduğu kanaatinde değilim. Zanla idam olmaz ama açık bir şekilde bir insan hem çocuklarını hem karısını katlediyor, ben o insan hakkında idam cezasının verilmesinin gerekliliğine inanıyorum. Kadını korumak, aileyi korumak bizim için en önemli meselelerden biri.