KRT WEB / ÖZEL
İstanbul'daki Çamlıca Kulesi'nin açılışında Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Kanal İstanbul'u şehrimize kazandırmak için temeli atıyoruz" açıklamasını yapmış, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu partisinin grup toplantısında, "Bu işe giren müteahhit kendisini unutsun. Hiç lamı, cimi yok bu işin. İktidara geldiğimizde parasını vermeyiz" demişti.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Başakşehir Hoşdere'de 8,3 hektarlık "lojistik bölge tanımlı alanı" kentsel ve şehirsel bölge alanı olarak değiştirdi.
Değişen imar planını CHP Başakşehir örgütü mahkemeye taşıdı. Değişikliğin bölgede nüfusu arttıracağı ve bölgede kamu yararına aykırı olduğu belirtildi.
Kararda, Bakanlık tarafından hazırlanan imar planlarının telafisi güç sonuçlara yol açacağına vurgu yapıldı.
Dava dosyasına giren bilirkişi raporuna göre; bölgede nüfusun artacağı belirtildi. Bilirkişi raporunun ardından mahkeme imar planlarına oybirliği ile yürütmeyi durdurma kararı verdi.
"HÜKÜMET KULAKLARINI, GÖZLERİNİ KAPATMIŞ DURUMDA"
Mahkemeye başvuran, heyette bulunan avukat Cenk Söbe, Kanal İstanbul'un birçok konuda hukuka aykırı olduğunu vurguladı, bilimsel olarak da sakıncalı olduğunu belirtti, "Marmara ve Karadeniz'in suyunun doğal olmayan yöntemlerle karışmasının sakıncalarını bilim insanları dile getiriyor. Ama bilim insanlarına karşı hükümet kulaklarını, gözlerini kapatmış durumda" dedi.
"ZIMNEN HUKUKSUZ OLDUĞUNU GÖSTERİYOR"
Hoşdere'nin birebir Kanal İstanbul ile bağlantılı olduğunu ifade eden Söbe, "Yürütmenin durdurulması kararı verilmesi zımnen Kanal İstanbul projesinin de hukuksuz olduğunu gösteriyor." dedi.
İSTANBUL BOĞAZI SORUNU...
Uluslararası deniz yolları hukuku açısından da bazı problemlerin olduğunu dile getiren Söbe, "İstanbul Boğazı'nın hukuksal durumu ile ilgili sorunlar da var" dedi.
"BÜYÜK BİR TEHLİKEDİR"
Söbe, Kanal İstanbul projenin hayata geçmesi durumunda bölgede ciddi bir yoğunlaşma olacağına dikkatleri çekerek, "İstanbul'un ana harterleri birbirine köprü ile bağlanacak. Bu büyük bir tehlikedir. Acil durumlarda sıkıntı yaratır. Bunların yanında bu bölge tarım alanı ve bu alan bu proje ile yok edilecek. Proje kapsamında, İstanbul'un temiz suları da tehlike altına girecek. Saymakla bitmeyecek riskleri mevcut. Biz kendi bölgemizde bunlarla ilgili davalar açıyoruz İBB de ÇED raporu ve itirazlarını yapıyor, davalarını açıyor." ifadelerini kullandı.
"AKP'Lİ BELEDİYE MÜJDE GİBİ SUNUYOR"
Kanal İstanbul projesinin Başakşehir ilçesinin büyük bir bölümünden geçtiğini vurgulayan Söbe, "Başakşehir'de bir diğer sıkıntılı bölge de, Şahintepe mahallesi. Burada insanların tapusu var arsa, arazi tapusu var. Yani binaların tapusu yok. Bu yapılar iskana ve imara aykırı ama yıllar önce yapılmış. 40-50 sene önce yapılmış yapılar bunlar. Yıllardır hiçbir şey yapılmayan bu yerde yeni bir imar planı yapılmaya çalışılıyor. AKP'li Başakşehir Belediyesi bunu halka müjde gibi sunuyor" ifadelerini kullandı.
"ZENGİNLERE PEŞKEŞ ÇEKİLECEK"
Buradaki gizli plana dikkat çeken Söbe, "Şahintepe'de Kanal İstanbul projesi kapsamında yüksek katlı olmayan, villa tarzı imar planını içeren bir hazırlık içerisindeler. Burada, vatandaşların gecekondu diyebileceğimiz yapıları, yıkılıp zenginlere peşkeş çekilecek." dedi.
SONUNA KADAR MÜCADELE
Şahintepe'de de davalar açıldığını belirten Söbe, hukuksal mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceklerini söyledi.
Avukat Cenk Söbe