Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 10 gün süreyle halka açtığı Kanal İstanbul’un ‘nihai’ ÇED raporunda çarpıcı tespitler yer aldı. Açıklanan rapordaki risk değerlendirmesinde özellikle bölgedeki tarıma darbe vurulacağı belirtilirken, sosyo-ekonomik yapılarda ciddi değişim bekleniyor. Açıklanan rapora göre zengin daha zengin, fakir daha fakir olacak.
Kanal İstanbul için açıklanan ÇED raporunda çevrede bulunan risk değerlendirmelerinde özellikle istihdam ve tarımla ilgili dikkat çeken detaylar yer aldı. Raporda, Kanal İstanbul’un güzergahında tarımsal arazi alanlarında büyük düşüş beklenirken, tarımsal ürün ve ağaçlarının kaybının da yüksek olacağı bekleniyor.
Açıklanan ÇED raporuna göre, Kanal İstanbul’un inşaat süreci ve sonrasında istihdam kazanılmasında artış beklenmesine karşın, geçim kaynağı çeşitliliğinde büyük düşüş bekleniyor. Bu durum, bölgede yaşayan vatandaşların sadece inşaatlarda çalışmaya mahkûm edileceğinden kaynaklandığı yorumu yapılıyor.
ZENGİN DAHA ZENGİN, FAKİR DAHA FAKİR
Kanal İstanbul’un ÇED raporunda açıklanan risk değerlendirmelerinde sosyo-ekonomik statüde ciddi değişim bekleniyor. Yapılan değerlendirmede Kanal İstanbul’un güzergahının çevresinde yaşayan ve alt gelir grubunda bulunan vatandaşların statülerinin daha da düşmesi beklenirken, üst gelir gurubundakilerin ise statülerinin yükselmesi bekleniyor
ALTYAPIYA DARBE VURACAK
ÇED raporundaki risk değerlendirmesinde Kanal İstanbul’un inşaatının İstanbul’un altyapısına darbe vuracağı belirtildi. İnşaat öncesinden başlayarak, Kanal İstanbul’un yapımının bitimine kadar bölgede altyapı hizmetlerinden büyük aksaklıklar beklenirken, bölgede beklenen nüfus artışlarının da altyapı hizmetlerindeki aksamayı büyük ölçüde tetikleyeceğinin altını çizdi.
Rapora göre Kanal İstanbul’un inşaatının bölgedeki göç hareketlerini büyük ölçüde tetikleyeceği, bunun hem iç göç hem de dış göç şeklinde gerçekleşmesinin beklendiği vurgulandı.