Kamuyla ilgili düzenleme yapıldı ancak özel sektördeki milyonlarca çalışan ise kaderiyle baş başa bırakıldı. Onlar için hiçbir düzenleme yok. İşveren nasıl isterse öyle çalışmaya devam edecekler.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzalı genelgeye göre çalıştırılma biçimine bakılmaksızın kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlara uzaktan çalışma, dönüşümlü çalışma gibi esnek çalışma yöntemleri uygulanabilecek. Yani kamudaki kadrolu, sözleşmeli, geçici gibi tüm personel esnek çalışma yapabilecek.
Buna dair usul ve esaslar üst yönetici tarafından belirlenecek. Üst yöneticiler bu yetkiyi devredebilecek. Dönüşümlü çalışanlar fiilen göreve gelmediklerinde idari izinli sayılacak. Esnek çalışma yöntemlerinden yararlanan çalışanlar ile idari izinli sayılanlar bu sürede görevlerini yerine getirmiş kabul edilecek.
Uzaktan veya dönüşümlü çalışanlar ile görev yerinde çalışanlar hizmetin yürütülmesi sorumluluğu açısından eşit tutulacak. Uzaktan ya da dönüşümlü çalışanlar ile idari izinli sayılanların mali ve sosyal hak ve yardımları ile diğer özlük hakları saklı olacak ve amirlerinin izni dışında görev mahallerinden ayrılamayacaklar.
Hizmetlerine ihtiyaç duyulanlar da çağrıldıkları anda görevlerine dönmek zorunda olacak. Buna göre idari izinli olanlar il dışına çıkamayacak. Buna ancak amir izin verebilecek.
‘KAMU ŞEKİLLENMELİ’
Birleşik Kamu-İş Başkanı Mehmet Balık, öğretmenlerin seminerlere devam ettiklerini ancak onların da bu şartlarda bir arada bulunmalarının doğru olmadığını söyledi.
Kamunun yeniden şekillenmesi gerektiğini belirten Balık, “Virüsler artık çağımızın hastalığı. Bu nedenle de insanların kalabalık ortamlarda bulunmalarını engelleyecek çalışma ortamları oluşturmak gerekiyor. Uzaktan çalışma şimdilik bir noktaya kadar etkili olur. Sonrası için yeni yöntemler bulmak gerekiyor. Kamunun devasa binalarda değil, işin yapılacağı küçük merkezlerde devam etmesi gerekiyor. Büyük vergi daireleri yerine örneğin her mahallede vergilerin ödenebileceği birimler oluşturulmalı. Devlet virüse karşı yeniden yapılandırılmalı” dedi.
'15 MİLYON ÖZEL SEKTÖR ÇALIŞANI İÇİN TEDBİR YOK'
Hükümet kamuda yeniden esnek çalışmaya dönülmesine karar verirken genelgeyi eleştiren Dr. Ergün Demir ve Dr. Güray Kılıç, “3 milyon kamu çalışanına yönelik tedbir alınıyor, 15 milyon özel sektör çalışanına yönelik tedbir neden alınmıyor?” diye sordu.
Dr. Demir ve Dr. Kılıç, genelgenin 22 Mart yani pandeminin başında çıkarılan genelge ile büyük ölçüde aynı olduğunu belirterek “Bir başka ifadeyle en başa dönülmüştür ve ne yazık ki ders çıkaran bütünlüklü bir değerlendirme ile devamında bütünlüklü önlemler yine yoktur” dediler.
‘AYRIMCILIK YAPMAYIN’
“Salgın ve risk devam ederken çalışanlara yönelik tedbirler konusunda ayrımcılık yapmayın” diyen Demir ve Kılıç, özetle şu ifadelere yer verdi: “AKP iktidarının ekonomik gerekçelerle 1 Haziran sonrası epidemiyolojinin yol göstericiliğinden yoksun bir şekilde erkenden, aceleci, kontrolsüz olarak açılma süreci başlatmasının bugünkü sonucu salgının kontrol edilemez bir noktaya doğru ilerlemesi olmuştur. Bu durum pandemi ile mücadelenin bireysel sorumluluğa bırakılmasının da bir sonucudur. Çalışanlar arasında böyle bir ayrımcılık salgınla mücadeleye ve topluma zarar vermektedir. Covid-19 kapsamında sadece kamu çalışanlarına yönelik değil tüm çalışanlara yönelik tedbir alınmalıdır.”