İstanbul'da bir mahkeme salonunda yaşanan "etek" krizi tartışma yarattı.
Gazeteci Melis Alphan'ın paylaştığı duruşma tutanağında, duruşma sürerken, hakimin davacı avukata dönerek, etek boyunun çok kısa olduğunu belirtmesi ve etek boyunun fotoğrafının çekilip baroya gönderilmesini istemesi tepki çekti.
Duruşma tutanağında, şu ifadeler yer aldı:
"Davacı vekilinin eteğinin diz üstünden yaklaşık 15 santim yukarıda olduğu bu hali ile avukatlık mevzuatına aykırı olduğu giyim kuşam etik kurallarına aykırı olduğu görüldü. Huzurda dinleyici sıralarında bulunan Av. Mehmet Burhan Zorbay ve Av. Feyza Yüksel de davacı vekilinin etek boyu hakkında fikirleri avukatlık hukukuna mevzuatına örfe uygun olup olmadığı soruldu.
Davacı avukatın etek boyunun çok kısa olduğu ve bir yanlış anlamaya vesile olmaması için hakimin kısa değerlendirmesi ile huzurda bulunan avukatların kısa değerlendirmesinin aynı olmayacağının nazara alınarak cep telefonu ile baro başkanlığına bildirilmesi için etek boyunun cep telefonu ile çekilmesi istendi. Davacı vekilken tek boyumun çekilmesini istemiyorum, dedi."
Melis Alphan ise, sosyal medya hesabından, "Mahkemede duruşma sürerken hakim, avukata dönüp 'Etek boyunuz çok kısa, fotoğrafını çekelim, baroya gönderelim' diye kendi kendine olay çıkardı. Buyrunuz..." diye yazdı.
İşte o paylaşım ve o tutanak:
HAKİMİN İLK SKANDALI DEĞİL
Skandal tutanağı tutan Hakim Mehmet Yoylu, daha önce de Türkiye gündemine farklı olaylarla gelmişti.
Yoylu, Sakarya'da görev yaparken, Balıkesir'e gönderildi. Yargı camiasında Yoylu'nun, Sakarya'da bir kişiye balkondan ateş ettiği için gönderdildiği konuşuluyor.
2012 yılında Balıkesir Adliyesi'nde görev yaparken, bir avukata yumruk ve tekmeyle saldıran Yoylu, soruşturma geçirmiş, İstanbul Kartal Adliyesi'nde görevlendirilmişti.
Yoylu'nun saldırdığı avukat olaydan sonra Balıkesir Devlet Hastanesi'ne kaldırılmış, darp nedeniyle başında ve boynunda ezikler, kızarıklıklar tespit edilen, 3 günlük de "iş göremez" raporu verilmişti.
Yargı camiasında konuşulan bir diğer konu ise, Hakim Yoylu'nun, Osmanlı Şeyhülislamlarından olan Ebussuud Efendi'nin hukukçuluğuna sık sık referans verdiği, tanıklara baskı kurmak için Müslümanlık vurgusu yaptığıydı.
Mehmet Yoylu'nun cübbesiz duruşmalara çıktığı da konuşulanlar arasında.
İşte skandal tutanak:
HAKİM ADLİYEDE PROTESTO EDİLDİ
Avukatlar, hakimin meslektaşlarına yönelik tutumunu, İstanbul Anadolu 2. İş Hukuk Mahkemesi önünde alkışlarla protesto etti.
GÖREVDEN ALINDI
Hakimler ve Savcılar Kurulu, İstanbul Anadolu 2. İş Mahkemesi Hâkimi Mehmet Yoylu hakkında soruşturma başlattı.
HSK 2. Daire Başkanı ve HSK Başkanvekili Mehmet Yılmaz, hakim Mehmet Yoylu'nun görevden uzaklaştırıldığını açıkladı.
Yılmaz'ın açıklaması şöyle:
1/İstanbul (Anadolu) Adliyesi Hakimi Mehmet Yoylu hakkında yürütülen soruşturma sırasında düzenlenen Müfettiş ön raporu HSK ya ulaşır ulaşmaz olağanüstü toplanan HSK 2. Dairesince değerlendirilmiş, ilgili hakimin tüm davranışları,önceki disiplin işlemine konu eylemleri nazara alınıp bulunduğu hal üzerine göreve devamının yargı erkinin nüfuz ve itibarına zarar vereceği kanaatine varılarak 2802 sayılı yasanın 77 maddesi uyarınca, tedbiren görevden uzaklaştırılmasına karar vermiştir. Kamuoyunun bilgisine saygı ile duyulur.
AVUKATI DARP ETMİŞ
Söz konusu hakim Mehmet Yoylu'nun Balıkesir'de görev yaparken bir avukatı darp ettiği de ortaya çıktı. İddiaya göre avukat Muzaffer Zeybek, duruşmadan çıkarken cübbesini çıkaran söz kounusu hakimin yumruklu saldırısına uğradı. O dönem Balıkesir Barosu olayı kınarken Balıkesir Barosu Adalet Komisyonu Başkanı olan Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Yüksek Hakim Hacı İbrahim Gözükara, yaşanan olaydan dolayı çok büyük üzüntü duyduklarını söylemişti. Gözükara söz konusu hakim için şu ifadeleri kullanmıştı: "Ben hakim beyle kendim bizzat görüştüm. Kendisi ağır şeker hastası, devamlı tuvalete gidip, gelmesi gerekiyor. Duruşmaya ara vermiş, tuvalet ihtiyacını giderip tekrar kürsüye döndüğü sırada avukat Muzaffer Zeybek'in kendisine tuvalete gidip, gelmesiyle ilgili laf attığını söylüyor. Bunun üzerine kürsüye giderken tekrar dönüp, '70 yaşında adamsın utanmıyor musun laf atmaya?' diyerek kendisine vurduğunu iddia ediyor, hatta vurduğunu da hatırlamıyor. Olayı hatırlamıyor. O anda şeker krizine girmiş, bunun etkisiyle sinirleri boşalmış. Bizzat ilgili avukattan, Baro'dan özür diledik. Yine de özür diliyoruz. Keşke olmasaydı. Ben herkese sükunet tavsiye ediyorum. Balıkesir Barosu'na da geçmiş olsun diliyorum. Bu müessif olayı telafi etmek için de elimizden gelen her şeyi yapacağımızı bildiriyorum."
TBB'DEN AÇIKLAMA
Türkiye Barolar Birliği'nden konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamada da şu ifadelere yer verildi:
İstanbul Anadolu Adliyesi İş Mahkemesinde üzücü bir olay yaşanmıştır.
Mahkemenin hakimi, bir kadın avukatın kıyafetine karışmıştır. Yetkisini kötüye kullanmıştır. Mahkemesini küçük düşürmüştür. Aynı zamanda meslektaşımızı bu şekilde baskı altına almış ve taciz etmiştir. Yargılama yaptığı işi bırakıp, meslektaşımızı kılığı kiyafeti yüzünden yargılamaya kalkışmıştır. Hatta fotoğrafını çekmeye teşebbüs etmiştir.
Bu hakim daha önce Balıkesir’de bir meslektaşımıza kürsüden hakaret edip onu darp etmiş olan bir kişidir. Sorunludur. Bugün yaşanan olay bu kişinin hakimlik görevine o olaydan sonra devam ettirilmiş olmasının sonucudur.
Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. Metin Feyzioğlu tarafından derhal HSK ile görüşülmüştür. HSK, hakim hakkında şu an itibariyle soruşturma açmıştır.
Meslektaşımıza geçmiş olsun diliyoruz. Kuşkusuz bu olayı sonuna kadar takip edeceğiz.
ADALET BAKANI: KABUL EDİLEMEZ
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'ün açıklaması şöyle:
Bugün İstanbul Anadolu Adliyesinde avukat meslektaşımızın kıyafet tercihi nedeniyle maruz kaldığı çok tatsız, talihsiz ve hukuksuz olayla ilgili olarak HSK soruşturma başlattı. En kısa sürede yasal gereğinin yapılması için sürecin takipçisiyim.
Mesleğinde 30 yıldan fazla bir süreyi geride bırakmış, artık geriden gelenlere iyi örnek olması gereken bir yargı mensubunun önündeki davayla değil de avukatın kılık kıyafetiyle meşgul olması hiçbir şartla kabul edilemez.
Hukuk sistemimiz, adalet dağıtırken de adalet ararken de hiç kimsenin kılık-kıyafet veya yaşam tarzı nedeniyle ayrımcılığa ve keyfi işleme maruz kalmasına izin veremez, göz yumamaz.
BARO BAŞKANI İLE TARTIŞTI
İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu, mahkeme salonunda, kadın avukatın etek boyunun fotoğrafını çektirmek isteyen hakimle tartıştı.
BARO BAŞKANI İLE TARTIŞTI İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu, mahkeme salonunda, kadın avukatın etek boyunun fotoğrafını çektirmek isteyen hakimle tartıştı.