Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bütçe görüşmelerinde söz alan CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, Aydın’ın birinci derece deprem bölgesi olduğunu hatırlatarak, bu hatta 28 JES’in kurulu olmasının büyük bir tehdit oluşturduğunu belirtti.
Denetlenmeyen JES’lerin Aydın’da yaşattığı çevre katliamı dışında depremleri olumsuz yönde etkilediğine dair bilimsel araştırmalar olduğunu belirten Bülbül şunları söyledi:
“Ancak, ne yazık ki 2015’ten bu yana JES’ler için toplam 34 ÇED Olumlu Kararı verilmişken ÇED Olumsuz Kararı hiç verilmemiştir yani Bakanlık nasıl olmuşsa bu kadar JES’e rağmen tüm raporları uygun bulmuştur, bu da anlaşılır değildir.”
FELAKETİN NEDENİ DENETİMSİZLİK
“Yaşadığımız felaketlerin nedeni iktidarın imar affı, kentsel dönüşüm, konut altı ticaretine karşı gerçekleştirdiği yanlış politikalar oldu. İmar aflarıyla yağma ve talan özendirildi yani mevcut yapıları güçlendirme ve iyileştirme çalışmaları sürdürmek yerine kaçak binalar affedildi. Oysa sadece bina yapmaya odaklanmamalıyız. Yapı denetim ekiplerinde inşaat, elektrik ve makine mühendisleri yer alıyor, zemin etüdünden sorumlu jeoloji mühendisleri de bu denetim içinde bulunmalıdır. En önemlisi ise binalar periyodik aralıklarla belediyeler tarafından denetlenmelidir. Belediyelerde istihdam edilecek jeoloji mühendisi, mimar ve inşaat mühendislerinden oluşacak bir ekibin yapıları hasar ve deprem dayanıklılığı açısından iki yılda bir denetlemesi bu açıdan çok önemlidir. Bu konuda kanun teklifi verdim, bu çerçevede gerekli yasal düzenlemelerin yapılması mutlaka gerekmektedir.”
ZARARLAR TAZMİN EDİLMELİDİR
“İzmir depreminden sonra Kuşadası’nda da 400 civarında orta hasarlı bina, 20 civarında ağır hasarlı bina vardır. Kuşadası afet bölgesi olarak ilan edilmediği için şu anda verilecek desteklere ilişkin net bir açıklama yapılmadı. Ancak bilindiği üzere Kuşadası beklenen depremin de tam üzerinde yer alıyor ve artçı 800 depremin tamamı Kuşadası Körfezi’nde gerçekleşti. Bu durumda Kuşadası’yla hasarlı binalara ilişkin verilecek ekonomik destek, ileride yapılacak yapı stoku ve alınacak tedbirler hakkında çalışmalar var mıdır?”