Stres hemen emen herkesin hayatının bazı dönemlerinde deneyimlediği, yaşam kalitesini düşüren ve psikolojik olarak kişiyi olumsuz etkileyen bir durumdur. Günümüz şartlarında stressiz bir hayat sürmek neredeyse imkansız diyebiliriz. Özellikle doğadan uzak her türlü kirliliğin bulunduğu kentlerde, stres ile yaşamaya alışmak zorunda bırakılıyoruz. Günlük hayatımızda maruz kaldığımız stres fiziksel, duygusal, davranışsal ve ruhsal sorunları, kalıcı ciddi rahatsızlıkları da yanında getiriyor. Aynı zamanda yaşadığımız strese verdiğimiz tepkiler doğrultusunda yaşamımız oldukça zorlaşıyor.
Bireylerin yaşadığı stresi tamamen yok etmek mümkün değildir. Bu yüzden, strese maruz kaldığımızda birçoğumuz stresle başa çıkmak ve mücadele etmek zorundayız. Stresin çevresel faktörlerden kaynaklandığı söylense de, aslında kişisin içsel dünyasından gelen bir durumdur. Strese sebep olan olayalar beyindeki sinir ve endokrin sistemine savaş emri vererek kişiyi harekete geçirir. Bu durum uzun sürdüğünde vücutta ağrılar, kalıcı hastalıklar meydana gelir.
STRES BELİRTİLERİ
Stres kişiden kişiye göre farklı belirtiler gösterebilir. Çünkü herkesin olaylara bakı açısı ve vereceği tepkiler farklıdır.
Eğer stres uzun süre devam ederse daha ciddi belirtiler ve rahatsızlıklar görülür.
STRES İLE NASIL BAŞA ÇIKILIR?
Stres yönetimi, bizleri baskı altında hissettiren psikolojik tehditle karşılaştığımızda uygun ve etkili bir şekilde davranarak, stresi en aza indirmeyi sağlayan durumdur. Kişi stresi yönetmeyi başardığında daha mutlu, hem fizikse hem de ruhsal olarak daha sağlıklı, yaratıcı, düşüncelerini ve davranışlarını dengede tutmayı başaran, kaliteli bir yaşam sürer. Kişinin yapısına ve karakterine göre stresle baş etme yöntemleri değişmektedir.
Kendinizi stresli hissettiğinizde egzersiz yaparak, derin nefes alıp vererek, meditasyon ile vücudunuzu ve zihninizi rahatlatabilirsiniz. Yoğun iş hayatınız varsa stresin arttığı dönemlerde tatil molası vermeniz stresinizi azaltmaya yardımcı olacaktır. Bunların yanında, stres yönetmenin en iyi yollarından biri de kişinin kendisine stres yaratan olayları tespit edip, ona uygun yöntemler geiştirmelidir.