Gündem Bilim Teknoloji Spor Dünya Ekonomi Siyaset Sağlık Eğitim Kültür Sanat Magazin Yaşam Reklam Künye Gizlilik Sözleşmesi İletişim
Yazılım ve Tasarım: Bilgin Pro © 2024KRT TV Tüm Hakları Saklıdır

İzmir Büyükşehir'den 100. Yıl Fabrikası

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 350 milyon liralık öz kaynağıyla kurduğu, hem üreticiyi hem de tüketiciyi besleyecek 100. Yıl Bayındır Süt İşleme Fabrikası üretime başladı. Cumhuriyet’in 100’üncü yılına armağan edilen dev tesisin açılışında Atatürk’ün “Her fabrika bir kaledir” sözünü hatırlatan Soyer, “Bizim yolumuz Mustafa Kemal’in yoludur. Hep birlikte, İzmir’in Cumhuriyet kalelerini inşa etmeye devam edeceğiz. Ata’mızın heykelini de dikeceğiz, Cumhuriyet’in fabrikalarını da dikeceğiz” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin öz kaynaklarıyla inşa edilen ve Cumhuriyet’in 100’üncü yılına armağan edilen Bayındır Süt İşleme Fabrikası, ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün “Her fabrika bir kaledir” sözüyle dile getirdiği anlayış doğrultusunda kırsalda üretimi teşvik etmek ve istihdam olanakları yaratmak için üretime başladı.

“Milletimizin efendileri; bu fabrika sizindir”

İBB Başkanı Soyer konuşmasında çiftçileri, “milletin efendileri” sözüyle selamlayarak ”Görüyorum ki gözlerinizdeki ışık fabrikamızı ışıl ışıl aydınlatıyor. Her birinizin içindeki heyecanı, coşkuyu çok iyi okuyorum. Şunu çok iyi biliyorum. Burası sadece bir fabrika değil. Burası bir kale. Ve burayı İzmir Büyükşehir Belediyesi kurmadı. Bu kaleyi siz kurdunuz. Ellerinizle, tırnaklarınızla, alın terinizle kurdunuz. Burayı, gün ağarmadan uyanıp ak memeden süt sağan o nasırlı eller kurdu. Çatlamış parmaklarıyla tohum serpen, arık açan, ot biçen, cefakâr Anadolu kadınları kurdu. Burası yemeyip yediren, taşın suyunu sıkan, ömrünü toprağına adamış babalarımızın, dedelerimizin kalesi. Bu fabrika, İzmir’in dağlarını gece gündüz arşınlayan yiğit çobanlarımızın eseri. Atalarımız Cumhuriyeti nasıl kurduysa, biz de bu fabrikayı işte öyle kurduk. Güneşin alnında kavrularak, ter dökerek, soğukta tir tir titreyerek. Ama engelleri bir bir aşarak, sabrederek, inanarak. Nasıl ki bir kale taş taş, duvar duvar, burç burç kurulursa, biz de bu fabrikayı işte öyle kurduk. Şunu bilin ki, sizler ürettikçe, bu kale bu ülkenin topraklarını korumaya devam edecek. Milletimizin efendileri; bu fabrika sizindir” ifadelerini kullandı.

Fabrikanın adını çiftçiler koydu

Başkan Soyer, konuşmasında üreticilere seslenerek, “Bu fabrikanın ismini ‘100.Yıl Bayındır Süt İşleme Fabrikası koymaya var mısınız’ diye sordu. Çiftçilerin alkışları eşliğinde fabrika yeni ismini aldı.

“Çok şükür hem üretime hem istihdama açıyoruz”

Bayındır Kaymakamı Emin Kaymak, “Atatürk, Kurtuluş Savaşı’ndan sonra ilk hamlesini İzmir İktisat Kongresi’nde başlatmıştı. Bağımsızlıktan sonra en önemli olay ekonomik bağımsızlıktır. Bölgemiz dünyanın en özel alanlarından biri. Buradaki en kıymetli varlığımız çiftçimiz. Türkiye’deki her ürünün üretimini burada denemiş, ilkleri gerçekleştirmiş, yenilikçi bir çiftçi yapımız var. Üreticilerin ürünlerini işleyerek kalkındıracak bu proje için Tunç Soyer’e çok teşekkür ediyorum. Umarım giderek büyüyerek ciddi bir katkı sağlayacak. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

AK Partili Bayındır Belediye Başkanı Uğur Demirezen, “Burası 1984 yılından beri kurulan tek sanayi imarlı arsasıydı. İzmir Büyükşehir Belediyesi burada çok güzel bir tesis kurdu. Allah razı olsun, çok şükür hem üretime hem istihdama açıyoruz. Teşekkürler Tunç Başkanım. Allah bereketini artırsın. Ben ilçem adına yerel yöneticiler adına burada yaşayan bir fert olarak teşekkür ediyorum” dedi.

350 milyarlık dev yatırım

“Mera İzmir” projesi kapsamında çiftçiden alınan sütlerin işlenerek “İzmirli” markasıyla satışa sunulacağı Bayındır Süt İşleme Fabrikası, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin iştiraki İzTarım A.Ş. tarafından işletilecek. 350 milyon liralık yatırımla hayata geçirilen fabrika, 6 bin metrekaresi kapalı olmak üzere toplam 18 bin metrekarelik alan üzerine kuruldu. 130 kişinin istihdam edildiği fabrika, günlük 100 ton süt işleme kapasitesine sahip. Bayındır Süt İşleme Fabrikası, 250 milyon TL’lik işlem hacmiyle, yıllık 36 milyon 500 bin litre süt işleyebilecek.

Doğayla yüzde yüz uyumlu üretim modeli

Avrupa Hijyen Belgesi’ne sahip Türkiye’deki sayılı tesislerden biri olan fabrika, enerji ihtiyacını güneş enerjisi panelleriyle karşılayacak. Fabrikada atık su tarımsal sulamada kullanılacak standartlarda arıtılacak. Mera İzmir projesinde belirlenen 5 bin 117 çobanın ürettiği küçükbaş sütünün buluşma noktası olacak fabrika, İzTarım tarafından piyasanın iki katına alınan sütleri katma değerli ürüne dönüştürecek. Fabrika ayrıca Süt Kuzusu projesiyle 30 ilçede çocuklara hediye edilen sütleri üretecek.

İzmir mozzarellasından İzmirli dondurmasına

Fabrikanın mandıra grubu ürünlerinde; kaşar, tulum ve feta, beyaz peynir dışında dünya piyasasında marka olmaya aday “İzmir mozzarellası” ve “burrata” gibi katma değeri yüksek peynirler üretilecek. 92. İzmir Enternasyonal Fuarı’nda ilk kez tanıtılarak beğeni toplayan ve tamamen keçi sütünden yapılan “İzmirli Dondurma” da fabrikada üretilecek.

İlginizi Çekebilir
SONRAKİ HABER