İYİ Parti İstanbul İl Yönetim Kurulu Üyesi Hürana Güngör, Türkiye’nin son dönemde yaşadığı çevre ve şehircilik felaketlerinin yanlış kentleşmenin doğal sonucu olduğunu belirterek, “2012’de başlatılan kentsel dönüşüm, sonraki yıllarda kendi kaderine terk edilmeseydi, konut fiyatları ve kiralar bu kadar yükselmezdi” dedi. Güngör, kentsel dönüşümün bir ‘rantsal dönüşüm’ olarak devam ettiğini ve asıl hedef olan deprem riskine karşı güvenli binaların inşa edilemediğini söyledi. Bu durumun bir an önce düzeltilmesi gerektiğini belirten Hürana Güngör, şunları söyledi:
“Kentsel dönüşümü hızlandırmazsak ve bir an önce tamamlamazsak, büyük bir depreme mevcut çürük yapı stokumuzla yakalanma ihtimali çok yüksek. Böyle bir durumda kaybedilen canların hesabını kimse veremez. Ayrıca ülkemizin ekonomisinde onarılması yıllarca sürecek derin yaralar açılır. Biz İyi Parti İstanbul İl Yönetimi olarak, İstanbul özelinde tüm yetkili ve sorumluları bir kez daha uyarıyoruz. Artık, kentsel dönüşüme odaklanmalı ve bir seferberlik eylem birliği içinde bu süreci en kısa zamanda tamamlamalıyız.”
"ÇÖZÜMÜ ZOR DEĞİL"
Aynı zamanda İYİ Parti 3. Bölge Şehircilik Komisyonu Başkanı da olan Hürana Güngör, İYİ Parti olarak, sadece sorunları dile getirmekle yetinmediklerini belirterek, kentsel dönüşümün en kısa sürede başarıyla tamamlanması için çözüm önerisi de geliştirdiklerini söyledi. Güngör bu konudaki görüşlerini şöyle özetledi:
“Öncelikle, vatandaş ile müteahhitler başbaşa bırakılmış olduğu için imzalar tamamlanamıyor. Başta Belediyeler olmak üzere ilgili kamu kurumlarının garantör olarak işin içine hukuki zeminde dahil olması lazım. İkinci önemli engel ise finansman eksikliği. Bu konuda da kamu bankaları, TOKİ ya da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tüzel kişilik olarak uluslararası yatırım ve kalkınma bankalarıyla bir an önce müzakereye başlamalıdır. Dünya Bankası, Avrupa, Asya ve İslam kalkınma bankalarının, kentsel dönüşüm alt ve üst yapı projelerine, uzun vadeli ve faizsiz ya da uygun faizli destek ve kredilerinden yaralanmak mümkündür. Önce, kentsel dönüşüm için ayakları yere basan ve bu kurumlarca kabul görecek bir fizibilite çıkarılmalıdır. Ülke genelinde yaklaşık 5 milyon konutun dönüştürülmesi için 20 ila 30 yıl vadeli finansman imkânları araştırılmalıdır.”
"TÜRKİYE BUNU BAŞARABİLİR"
Türkiye’nin dünyanın en güçlü inşaat sektörlerinden birine sahip olduğunu söyleyen İyi Partili Hürana Güngör, “Rusya’da, Türk cumhuriyetlerinde, Orta Doğu’da ve Afrika ülkelerinde yüzbinlerce konutluk projeleri tamamlayan müteahhitlerimiz, doğru finansman çözümleri bulunursa Türkiye’nin kentsel dönüşümünü de en fazla 5 yılda tamamlayacak imkân ve kabiliyete sahiptir. Özetle, ülkemizin ve milletimizin en hayati konularından birinde daha ‘un, şeker, yağ’ var ama ‘helva yapmaya’ başlanamıyor” diye konuştu.
KONUT FİYATLARI VE KİRALAR
Son günlerde, vatandaşın en önemli sorunu haline gelen konut fiyatlarındaki ve kiralardaki hızlı yükselişin de esas olarak ‘yeni konut arzındaki azalmadan’ kaynaklandığını belirtti. Hürana Güngör, “Birkaç yıl önce yılda 600-650 bin kadar yeni konut üretilebilen Türkiye’de, bu rakam 250-300 bine kadar düştü. Çünkü, konut ihtiyacı yüksek şehirlerimizde arsa da bitti. Eğer kentsel dönüşüm iyi planlansaydı, bu yüksek konut fiyatları ve kiralarla karşılaşmazdık” görüşünü savundu.