Gündem Bilim Teknoloji Spor Dünya Ekonomi Siyaset Sağlık Eğitim Kültür Sanat Magazin Yaşam Reklam Künye Gizlilik Sözleşmesi İletişim
Yazılım ve Tasarım: Bilgin Pro © 2024KRT TV Tüm Hakları Saklıdır

İsveç'in Türkiye'ye gönderdiği mektup ortaya çıktı: Söz verildi

Reuters haber ajansı, İsveç hükümetinin Türkiye'ye 6 Ekim'de gönderdiği mektubu ortaya çıkardı. Mektupta, İsveç'in Türkiye ile imzalanan NATO memorandumu çerçevesinde terörle mücadeleye ilişkin somut adımlar atılmasının sözünün verildiği ifade edildi.

Türkiye ile İsveç arasında NATO gerilimi devam ederken İngiliz haber ajansı Reuters, İsveç hükümetinin Ankara’ya 6 Ekim tarihinde gönderdiği mektubu ortaya çıkardı. Haber ajansı, 6 Ekim tarihli mektupta İsveç’in Türkiye’nin endişelerine karşılık somut adımlar atılmasının sözünün verildiğini aktardı.

İki sayfalık mektupta, İsveç’in Haziran’da Madrid’de gerçekleşen NATO Liderler Zirvesi’nde imzalanan memoranduma uyulduğu da belirtildi. 14 maddelik eylem planının yer aldığı mektupta, İsveç’in anlaşmaya uymak için yaptıkları da yer alıyor.

Haziran ayında gerçekleşen NATO Liderler Zirvesi’nde NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto ve İsveç’in o dönemki başbakanı Magdalena Andersson üçlü anlaşma imzalamıştı.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonrasında Finlandiya ve İsveç NATO üyeliği için adım atmıştı. Fakat NATO üyesi ülkelerin hepsinin onay vermesi gerekirken, Türkiye iki ülkenin terörle mücadelede işbirliği yapmadığını açıklayarak veto vermişti. Haziran ayında düzenlenen NATO Liderler Zirvesi’nde ise Türkiye ikna edilmiş ve taraflar arasında bir anlaşma imzalanmıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan özellikle İsveç’in terör örgütü PKK ile mücadelede Stockholm yönetiminin işbirliği yapmadığını açıklamış ve Haziran ayında imzalanan anlaşmaya rağmen her an Türkiye’nin yaklaşımının değişeceğini duyurmuştu.

SAPO İLE MİT ARASINDA GÖRÜŞME GERÇEKLEŞTİ

İsveç’in Türkiye’ye gönderdiği mektupta, üçlü anlaşmanın temel konularında sağlam adımlar atıldığı belirtilirken, İsveç’in terörle mücadele birimi Sapo’nun PKK ile mücadelesini yoğunlaştırdığı ve yetkililerin MİT ile Eylül ayında Türkiye’de üst düzey görüşmeler gerçekleştirdiği de aktarıldı.

İsveçli yetkililerin mektubu Erdoğan’a ve dışişleri bakanlığına hafta sonu gönderdiğini açıklarken mektubun İsveç’in çabalarını kanıtlamak için kullanıldığı ve İsveç’in NATO üyeliğini desteklemek için gönderildiğini duyurdu. Mektupta, “İsveçli yetkililer PKK’nın İsveç’in ulusal güvenliğine tehditte aldığı rol ve organize suçla bağlantısı ile ilgili yeni analizler yapıldı” denildi.

Mektupta ayrıca Stockholm’ün 31 Ağustos’ta Ankara’nın talebiyle 1 kişiyi iade ettiği ve 2019’dan beri toplam 4 kişinin iade edildiği de vurgulandı.

Mektupta ayrıca, “İsveç, terör şüphelilerinin iadesine yanıt vermeye bağlılığını hatırlatıyor” denilirken İsveç yasaları ve uluslararası iade anlaşmalarının da göz önünde bulundurulduğu hatırlatıldı.

İsveç’te geçen ay yapılan seçimlerden sonra yeni hükümet kurulmuştu. Ülkenin çiçeği burnunda başbakanı Ulf Kristersson, son dönemde Türkiye ile iyi ilişkiler kurulduğuna dair açıklamalarda bulunmuştu. Önceki gün Kristersson, Finlandiya ile birlikte imzalanan üçlü memorandumdaki kararlara uyulacağının sinyalini vermişti.

'YAKINDA TÜRKİYE’DEN KARAR BEKLİYORUZ'

İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billstrom, ülkesinin NATO üyelik başvurusu hakkında Macaristan ve Türkiye’nin yakında karar almasını beklediklerini söyledi.

Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto ile Helsinki’de görüştükten sonra bugün yaptığı açıklamada Billstrom, “Macaristan’daki gelişmeyi olumlu buluyoruz ve Macaristan ve , Türkiye’de, meclis oylamalarının ardından üyelik sürecinin yakında tamamlanacağını düşünüyoruz” dedi ve “Budapeşte’deki meclisten olumlu bir cevap almayacağımıza işaret eden bir bulgu yok” ifadesini kullandı.

Eylül sonunda Slovakya parlamentosunun Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliklerine onay vermesinin ardından iki ülkenin NATO’ya üye olabilmeleri için artık yalnız Türkiye ve Macaristan’ın onayını almaları gerekiyor.

NATO üyeliğinin İsveç’teki yeni hükümet için öncelik olduğunu söyleyen Billstrom, İsveç ve Türkiye liderlerinin yakında gerçekleştireceği görüşmenin de bu sürecin bir parçası olduğunu belirtti.

İlginizi Çekebilir
SONRAKİ HABER