Cumhuriyet’ten Hazal Ocak’ın haberine göre, şirket maden ocağında genişleme ve kapasite artırımı için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvurdu. Bakanlık, projenin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) sürecini başlattı.
Kırklareli Kent Konseyi Çevre Meclisi Başkanı Göksel Çidam, “Gelecek nesillerin yaşam alanlarını ve yaşam hakkını yok etmeye kimsenin hakkı yok. Onlar bunu hak etmiyor” dedi.
28.3 HEKTARLIK AĞAÇ KESİLECEK
Proje kapsamında ocak üretim faaliyetleri, 39.17 hektarlık alan içerisinde belirlenen 4.3 hektar ve 19.5 hektar büyüklüğünde iki adet ocak sahasında açık işletme yöntemi ile basamaklarda gevşetme patlatması yapılarak gerçekleştirilmesi planlanıyor.
Söz konusu arazi ‘Ormanlık alan’ vasfında ve meşe ağaçları var. Alanının 640 metre batısında ise Çukurpınar köyü bulunuyor.
Proje alanının doğu ve kuzey kesimi tamamen ormanlık sayılan alandan oluşurken alanın güney kesiminde ise buğday ve ayçiçeği tarımı yapılıyor.
Ayrıca proje dosyasında ocak, kırma eleme tesisi, stok alanları, şantiye alanı ve benzeri için 28.3 hektar alan içerisinde ağaç kesimi olacağı belirtildi. Dosyada “Yapılan hesaplamalara göre faaliyetlerin sürdürüleceği alanlarda yaklaşık 16.752 adet adet ağaç kesimi söz olacaktır. Kesimi söz konusu olacak ağaçların büyük çoğunluğu (15 bin 815 adet) bozuk meşedir’ ifadeleri yer aldı.
Şirket, kesilecek ağaç sayısının beş katı kadar ağaç dikimi yapılacağını ifade etti.
'HEPSİ YOK OLACAK'
Milenyum çağında Istrancalar’da taş devri yaşanıyor” ifadelerini kullanan Çidam, “Proje alanından etkilenecek, doğal ve kültürel varlıklar, orman, su, insan ve köy var. Hepsini yok edecek, dinamitlerin patlayacağı taş ocağı açılmak isteniyor. İnsaf” dedi.