Gündem Bilim Teknoloji Spor Dünya Ekonomi Siyaset Sağlık Eğitim Kültür Sanat Magazin Yaşam Reklam Künye Gizlilik Sözleşmesi İletişim
Yazılım ve Tasarım: Bilgin Pro © 2025KRT TV Tüm Hakları Saklıdır

İşte tatil kararının perde arkası

Bakanlar Kurulu normalleşme adımları adı altında uzmanların tüm uyarılarına rağmen 11 Mayıs'tan itibaren AVM'lerin açılmasına izin verdi ancak peşinden peş peşe sokağa çıkma yasakları geldi. Ancak okullar konusunda Bilim Kurulu'nun kararı dikkate alındı.

Koronavirüs salgını nedeniyle 16 Mart'ta önce 3 haftalığına tatil edilen okullar, devam eden süreçte tatil süresi uzatılarak buüne kadar kapalı kaldı. Son bakanlar kurulu toplantısında iseokulların bu yıl açılmadan gelecek eğitim döneminde açılması kararı alındı.

Normalleşme planı çerçevesinde 11 Mayıs tarihinde AVM'lerin açılması ve ardından AVM'lerde ortaya çıkan görüntü tartışma yaratmıştı.

Bilim Kurulu üyelerinin ve pek çok uzmanın 'AVM'lerin açılması için henüz erken' uyarısına rağmen AVM'ler açıldı ancak hemen ardından üst üste sokağa çıkma yasağı kararları geldi. Uzmanlar "Bir kaç gün açık kalacak AVM'ler için bu risk alınmamalıydı" derken, son Bakanlar Kurulu toplantısında ise bu kez okullar konusunda Bilim Kurulu'nun önerisinin dikkate alındığı öne sürüldü.

Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi, "Tatil kararı nasıl alındı?" başlıklı yazısında, Bakanlar Kurulu'nda tatil kararının nasıl alındığını aktardı.

Selvi'nin kabine toplantısından katardığı kulis bilgileri şöyle:

Okulların açılışıyla ilgili tartışmalara son noktayı Cumhurbaşkanı Erdoğan koydu. Erdoğan, Bakanlar Kurulu’ndan sonra yaptığı açıklamada haziranda okulların açılmayacağını açıkladı.

Bakanlar Kurulu toplantısından önce konuştuğum Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk da Bilim Kurulu ve Sağlık Bakanlığı “Evet, artık bu risk çok azaldı, kontrol edilebilir seviyede” demediği sürece okulların açılmayacağını söylemişti. Milli Eğitim Bakanı çok net bir şekilde, “Bizim için çocukların sağlığının dışında bir öncelik yok” demişti.

Bakanlar Kurulu’ndan çıkan karar da gösteriyor ki çocuklarımızla ilgili riske gerek görülmemiş. Yerinde bir karar oldu. Çünkü 18 milyonu içine alan bir hareketliliğe neden olacaktı. Aileler çocuklarını okula gönderseler dahi, endişe içinde kalacaklardı. Türkiye, okulları en erken kapatan ülkelerden biri olarak doğru bir adım attı. Eğitim-öğretimi sonlandırarak da yerinde bir karar aldı

BİLİM KURULU ‘RİSK ALINMASIN’ DEMİŞ

Bakanlar Kurulu toplantısından önce Bilim Kurulu’nda da okulların tatili konusu ele alınmış. Bilim Kurulu üyeleri, riskin devam ettiğini belirterek, “15 gün için okulların açılması ne işe yarayacak? Okulların açılmasıyla büyük bir hareketlilik yaşanacak. Ancak henüz risk ortadan kalkmış değil, risk devam ediyor. Boşuna risk alınmasın” yönünde değerlendirmeler yapmışlar. Bu değerlendirmeler Bakanlar Kurulu’nun karar almasında etkili olmuş.

ERDOĞAN’IN UYARISI

Bakanlar Kurulu toplantısında, okulların tatil edilmesi konusu gündeme geldiğinde Cumhurbaşkanı Erdoğan her defasında “Çok önceden açmayın. Verilere dayalı olarak Bilim Kurulu ne diyor ona bakın” diye uyarıda bulunuyormuş. Bakanlar Kurulu toplantısında riskin devam ettiği yönünde değerlendirmeler ağır basınca, Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu risk alınacak bir konu değil. Önemli olan çocuklarımızın sağlığı” diye tavrını koymuş. Böylece okulların yeni eğitim öğretim döneminde açılmak üzere kapatılması kararı alınmış. Koronavirüs risk alınacak bir konu değil. Bir de söz konusu çocuklarımız olursa, o bir risk değil, felaket olabilirdi. O nedenle okulların haziranda açılmaması kararı yerinde oldu.

İlginizi Çekebilir
SONRAKİ HABER