Gündem Bilim Teknoloji Spor Dünya Ekonomi Siyaset Sağlık Eğitim Kültür Sanat Magazin Yaşam Reklam Künye Gizlilik Sözleşmesi İletişim
Yazılım ve Tasarım: Bilgin Pro © 2024KRT TV Tüm Hakları Saklıdır

İstanbul Anadolu Adliyesi'ne uzanan ponzi skandalı

Rüşvet ve usulsüzlük iddiaları ile gündemde olan İstanbul Anadolu Adalet Sarayı, bu defa ponzi iddiasıyla çalkalanıyor. İddiaya göre en az 150 milyon liralık vurgun yapıldı. Dolandırıcılık sistemine Anadolu Adliyesi’nde görevli bir cumhuriyet savcısının tapu karşılığında yatırımcı taşıdığı, adliyede idari görevde olan bir yetkilinin de ponziyi kuran kişi olduğu ileri sürüldü.

AHMET SESLİ-İLKNUR YAĞUMLİ

Dünyanın en büyük adliyesi İstanbul Anadolu Adalet Sarayı’nın uzun koridorlarında bugünlerde bir dolandırıcılık hikayesi konuşuluyor. Hikayenin içinde savcılar, adliye personeli, avukatlar ve iş insanları var. İlk belirlemelere göre 40 milyon, mağdurların iddialarına göre en az 150 milyon lira kayıp bir para söz konusu.

İSMAİL UÇAR’IN DİLEKÇESİNDEN BİR GÜN ÖNCE PONZİ KAYITLARA GEÇTİ

Tarih 5 Ekim 2023. Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı İsmail Uçar’ın Hakimler ve Savcılar Kurulu’na yargıda rüşvet iddialarını içeren dilekçesini verdiği 6 Ekim tarihinden bir gün öncesi. Anadolu Adliyesi’nde bir zamanlar icra müdürlüğü yapan avukat Burak Yalçın İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'na adliyedeki dolandırıcılık sistemini anlattığı bir suç duyurusu dilekçesi verdi. KRT’nin ulaştığı suç duyurusunda ucu adliyeye uzanan ponzi sistemi detaylıca yer alıyordu. Kulaktan kulağa konuşulan ponzi resmi kayıtlara ilk böyle geçti.

PONZİ, ANADOLU ADLİYESİ’NE NASIL UZANDI?

İfade tutanaklarına göre ponzi sistemi 2022 yılının sonlarına doğru kuruldu. Odaktaki isim Anadolu Adliyesi'nde idari bir görevde bulunan Y.K., ponzi sistemini kurduğu iddia edilen kişi. Ama bunu yalnız başına yapmadı. Sürecin başından beri, aralarında gönül ilişkisi olduğu iddia edilen, K.E isimli kadın da ortağıydı. K.E. bir inşaat firmasında çalışırken kendi emlak ofisini açtı. Bu emlak ofisi Anadolu Adliyesi’ne yakın bir mesafede, Kurtköy’deydi. K.E. yatırımcılardan topladığı parayla ev ve arsa alarak paralarını değerlendirecek, parayı ikiye hatta üçe katlayarak geri verecekti.

PARALAR ADLİYENİN ÇAKARLI MAKAM ARACI İLE TOPLANMIŞ

Yatırımcılarla yapılan bazı görüşmelere Anadolu Adliyesi yetkilisi Y.K, emlakçı K.E. ve Y.K.'nın sekreteri N.D. birlikte gidiyordu. Suç duyurusu dilekçesine giren ifadelere göre adliyenin çakarlı makam aracı da bu görüşmelerde kullanılıyordu. Aracı kullanan kişi de Y.K.’nın yeğeniydi, K.E.’nin şoförlüğünü yapıyordu. Böylece yatırımcılar üzerinde “adliye bürokratı” güveni oluşturuluyordu. Yeni yatırımcıların parasıyla, sisteme ilk giren yatırımcılara ödemelere yapılıyor ve gayrimenkuller değerlenmiş gibi gösterilerek ponzi sistemi yürütülüyordu.

SAVCI DOLANDIRICILIK SİSTEMİNE YATIRIMCI BULUNMASINA YARDIM ETMİŞ

Ulaşılan bilirkişi raporuna giren ses kayıt dokümanlarına göre, örgütlü suçlarda görevli bir cumhuriyet savcısı da (KRT henüz iddianame aşamasına gelinmediği için elinde bulunan dilekçelerde adı geçen savcıların isimlerini yazmamayı tercih etti) dolandırıcılık sistemine yatırımcı getiriyordu. Emlakçı K.E.’nin beyanına göre yatırımcı karşılığında tapu aldığı iddia edilen cumhuriyet savcısı, onlarca kişinin dolandırıldığı ponzi sisteminden karlı çıkan isimlerden biriydi.

Avukat Burak Yalçın, emlakçı K.E’nin çalıştığı inşaat firmasının sahiplerinin avukatlığını yapıyordu. K.E. ile tanışıklığı böyle başladı. Firma sahiplerinin de referans olduğu K.E.’ye bir kısmı elden, bir kısmı banka üzerinden 20 milyon lira para verdi. Bu para karşılığında İstanbul ve İstanbul dışındaki bazı illerde gayrimenkul alınıp satılacak, para değerlendirilecekti. Tıpkı Seçil Erzan örneğinde olduğu gibi ilk başlarda bir sorun yoktu. Avukat Yalçın’ın parasından istediği miktar, istediği an hesabına gönderiliyordu. Hatta emlakçı K.E., Yalçın’a parasının 35 milyon liraya ulaştığını söyledi. Yalçın da çevresindeki birçok kişinin ponziye girmesine vesile oldu.

2023 YILI AĞUSTOS-EYLÜL ARASINDA PONZİ SİSTEMİ PATLADI

2023 yılı Haziran ayında ponziye para girişi hızlandı. Avukatlar, ailecek yatırım yapanlar, iş insanları, banka çalışanları derken isim listesi uzamaya başladı. İddiaya göre o listede Anadolu Adliyesi’ndeki bazı savcılar ile adliye personeli de vardı. Ancak soruşturma kapsamında dosyaya giren ifadeler arasında henüz savcılar ve adliye personeli yok.

2023 yılı Ağustos ayında K.E. yatırımcılardan kaçmaya, telefonlara çıkmamaya başladı. Emlakçı K.E. avukat Burak Yalçın’a battığını söyledi. Avukat Yalçın, K.E.’nin adliyede idari görevde bulunan Y.K.’nın sevgilisi olduğunu öğrenince, Y.K. ile görüşmeye gitti. Y.K., sisteme gönderdiği parayla alınan tapuların kendisine verilmeyeceğini ifade ettiğinde avukat Yalçın hukuki süreci başlattı. Ancak o süreç de beklendiği gibi ilerlemedi.

ADLİYE PERSONELİ HAKKINDA ADLİ VE İDARİ SORUŞTURMA BAŞLATILDI

9 Ekim 2023'te İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Savcılığına suç duyurusunda bulunuldu. Şüpheli adliye personelinin gözaltına alınarak tutuklanması ve tedbir konulması talep edildi. Y.K. ve sekreteri N.D. ile ilgili hem İstanbul Anadolu Adalet Komisyonu Başkanlığı’na hem de Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü’ne şikayet dilekçesi yazıldı.

AÇIĞA ALINMAYI İSMAİL UÇAR’IN ENGELLEDİĞİ İDDİA EDİLDİ

Her iki isim hakkında adli soruşturma ve disiplin soruşturması açıldı. Hatta Anadolu Adalet Komisyonu Y.K. ve N.D.’nin açığa alınması için toplandı. Ancak toplantı sonucunda Y.K. açığa alınmak yerine kütüphanede görevlendirildi. Adliye kaynaklarından edinilen bilgiye göre ise açığa alınmanın engellenmesinde dönemin İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı şimdi Yargıtay üyesi İsmail Uçar’ın etkisi olduğu ileri sürüldü. Kaynakların iddialarına göre Uçar ve Y.K. Çağlayan Adliyesi’nde birlikte çalışıyordu. Y.K. o dönem adliyede kâtiplik yapıyordu. Uçar’ın Anadolu Adliyesi’ne geçmesi ile Y.K.’nın yeni adresi de Anadolu Adliyesi oldu.

ÜÇ KİŞİNİN İFADESİ SAVCI TARAFINDAN ALINMADI

2023 Kasım’da 7 mağdur daha savcılıkta ifade vererek bu isimlerden şikayetçi oldu. Diğer mağdurlardan 3 kişinin ifadesi ise alınmadı. D. Ş., M.A. ve S.V. suç duyurusunda bulunmak için savcılığa gittiklerinde, dosyanın savcısına yönlendirildiler. İddiaya göre savcı, mağdurların ifadesini almadı ve dilekçelerini soruşturma kayıt defterine havale etti. HSK’ya yazılan dilekçeye göre, mağdurların ifadesinin alınmaması üzerine avukat Burak Yalçın ve avukat Berfin Hallaçlı savcıya durumun aciliyetini bildirip, şüphelilerin delil kararttığını savundular. Savcının avukatlara yanıtı, “Sen benim takdir hakkımı mı sorguluyorsun? Sen kimsin? Ben ifade almayacağım” oldu.

SAVCI: BEN İFADE ALMAYI SEVMİYORUM, ZATEN DELİLLER KARARTILMIŞTIR

Bu sırada ponzi sisteminin başında olduğu iddia edilen Y.K.’nın dosyası dolandırıcılık bürosuna gönderildi. Bu dosyanın başındaki savcının da avukatlara, mağdurların ifadelerini almayacağını, dosyayı memur suçları bürosuna göndereceğini beyan ettiği kayıtlara geçti. 16 Ekim’de dosya memur suçları bürosuna gönderilerek, üçüncü bir cumhuriyet savcısına verildi.

Bir gün sonra mağdurlardan M. T. şikayetçi olmak için savcının yanına gittiğinde kendisine ifadesinin alınmayacağı söylenerek savcılıktan gönderildi. Avukatlar savcının yanına bir kez daha giderek “Neden önlem alınmıyor ve dosya sürüncemede bırakılıyor” diye sordu. Savcı “Ben ifade almayı sevmiyorum. İstersen polis marifetiyle beyanları alırım ama bu aşamada zaten deliller karartılmıştır” dedi. Bu sözler hem HSK’ya, hem Adalet Bakanlığına hem de İstanbul Anadolu Adalet Komisyonu Başkanlığına iletilen dilekçelerle kayıtlara geçti.

“DOSYAYA BAKAN SAVCILAR DELİLLERİN KARARTILMASINA GÖZ YUMDU”

Hakimler ve Savcılar Kuruluna 19 Ekim tarihinde yazılan dilekçede, üç cumhuriyet savcısı hakkında adli ve idari soruşturma yapılması, kamu davası açılması talep edildi. Avukat Yalçın şikayet dilekçesinde, dosyaya bakan savcıların delillerin karartılmasına göz yumduğunu, suç ve suçluyu açıkça kayırdıklarını, şüphelilerin bir tane dahi olsa banka hesabına tedbir uygulanmadığını, şüphelilerin açık bir şekilde kayırıldıklarını iddia etti..

PONZİYİ KURDUĞU İDDİA EDİLEN Y.K: SUÇLU DEĞİLİM MAĞDURUM

Suçlamaların odağındaki Y.K. ve K.E.’nin ifadeleri şikayetten yaklaşık bir ay sonra alındı. İki isim de haklarındaki iddiaları reddetti. Y.K., K.E ile adliye personeli N.D. aracılığıyla tanıştıklarını belirtirken Y.K. kendisinin de mağdur olduğunu ve sisteme 4 milyon lira para kaptırdığını, K.E.’yi şikayet ettiğini söyledi. Bilirkişi raporuna giren ses kayıt dokümanlarında ise K.E. ponzi sisteminin sona ermesine yakın elindeki tapuları Y.K, Y.K.’nın yeğeni B.A. ve bir cumhuriyet savcısının üzerine geçirdiğini beyan etti.

EMLAKÇI K.E. HAKKINDAKİ İDDİALARI REDDETTİ

Ulaştığımız K.E. hakkındaki iddiaları kabul etmedi. Soruşturma kapsamında verdiği ifadede Y.K.’nın sadece müşterisi olduğunu belirtti, kendisine tapu verdiğini doğruladı. K.E. kendisinden şikayetçi olan avukat Burak Yalçın’ı 27 Ekim 2023’te tefecilik yaptığı iddiasıyla şikayet etti. Yalçın’ın kendisine sözlü ve fiziksel saldırı da bulunduğuna söyledi. Bu saldırının gerçekleştiği öne sürülen görüşmenin ses kayıt dokümanlarında sözlü ya da fiziksel bir saldırı bilirkişi raporunda yer almadı.

İlginizi Çekebilir
SONRAKİ HABER