Yatırım planlarını pandemiye rağmen ertelemeyen İşbir Sentetik, hem üretim hem de istihdam hedefini büyüttü. 500’ü aşan doğrudan istihdamını yeni yatırımlarla daha da artırıyor. Üretiminin yüzde 65’ini 4 kıtaya ihraç eden İşbir Sentetiğin, ABD, Almanya, İngiltere ve İsrail’de satış ofisleri ile Hindistan’da üretim tesisi bulunuyor. Türk ekonomisi için büyük önem taşıyan ihracat kapasitesi, İşbir Sentetiğin başarısının da kilit noktasını oluşturuyor.
Sektörün lider kuruluşu olan İşbir Sentetik, büyüme stratejisini katma değeri daha yüksek ürünler olarak belirledi. Yüksek hassasiyet gerektiren ambalaj üretimi, firmanın önceliği. İşbir Sentetik, pazarda liderliği oynarken ihtiyaç duyduğu makineleri tasarlayıp üretmesiyle rakiplerine fark atıyor. Bu yönüyle dışı bağımlılığını minimuma indirerek talep artışlarını hızla karşılayabiliyor.
İşbir Sentetik Genel Müdürü Metin Gültepe, “Balıkesir fabrikamız ülkemizin ve Avrupa’nın en büyük Big Bag üretim tesislerinden biri olma özelliğini taşıyor. Buradaki hedefimiz yaklaşık 5 yıl içerisinde mevcut kapasiteyi yüzde 60 seviyelerinde fiili büyüme gerçekleştirmek. 2023 yılına şu ana göre yüzde 20 daha kapasiteyi artırmış olarak girmeyi hedefliyoruz. Yine 2023 yılı içerisinde Hindistan’daki tesisimizde de kapasiteyi 2 katına çıkarmak için çalışmalarımız devam ediyor.” dedi.
ENERJİ KRİZİ NEDENİYLE EYFER’İN IŞIKLARI SÖNERKEN, İŞBİR GES’İN KEYFİNİ YAŞIYOR!
Öte yandan Avrupa ülkeleri başta olmak üzere bütün dünya önemli bir enerji krizi yaşıyor. İngiltere, Fransa, Almanya¸ Belçika, Hollanda ve Danimarka başta olmak üzere pek çok ülke sıkı enerji tedbirlerini peş peşe uygulamaya sokuyor. Avrupa'nın içinde olduğu enerji krizi sebebiyle Eyfel Kulesi'nin ışıklarının gece 23.45'te söndürülmesi alınan son tedbirlerden biri.
Enerji krizi hem ülkeler hem de şirketleri yeni çözüm arayışına itiyor. Enerji krizi yenilenebilir enerjiye verilen önemi hızla artırırken Türkiye’nin yakın zamanda almış olduğu kararlarla Güneş Enerji Santralleri (GES) ve Rüzgâr Enerji Santrallerinin (RES) önü açıldı.
Bu süreçte GES başta olmak üzere yenilenebilir enerjiye yatırımı olan şirketler büyük bir avantaj yakalamış durumdalar. GES yatırımlarına devam eden İşbir Sentetik, 10 MWp gücünde yeni GES yatırımını 2023 yılının ilk yarısında devreye sokacak. Böylece İşbir Sentetik, ihtiyaç duyduğu enerjinin % 54’nü kendisi üretiyor olacak. İşbir Sentetiğin hedefi ise ihtiyaç duyduğu enerjinin tamamını kendisi üretmek.
GÜLTEPE: GES YATIRMLARI İLE HEM YURTİÇİNDE HEM YURTDIŞINDA DAHA REKABETÇİ BİR FİRMA OLACAĞIZ!
İşbir Sentetik Genel Müdür Metin Gültepe, dünya enerji kriziyle boğuşurken GES yatırımları nedeniyle ellerinin güçlü olduğunu belirterek şu değerlendirmeyi yaptı: “İşbir Sentetik üretimlerinde çok ciddi miktarda enerji tüketiyor. Enerji maliyetleri de sürekli artmaktadır. Bu sizin hem rekabetteki gücünüzü ilgilendiriyor hem de performansınızı ilgilendiriyor. 2020 yılında Balıkesir’deki şirketimizin çatılarının tamamını Güneş Enerji Santralleri ile donattık. Yaklaşık 10 megawatt peak kapasiteli bir enerji kapasitesine ulaştık. Bu ulaştığımız rakam enerji ihtiyacımızın yaklaşık yüzde 27’sini karşılıyor. Bugünlerde arazisini aldığımız ve panel siparişlerini vermiş olduğumuz 2’nci bir 10 megawatt peak’lik kapasiteli yatırımımız daha gündemde. 2023 yılının ilk yarısı içerisinde toplamdaki GES yatırımımız 20 megawatt peak seviyesine ulaşacak. Bu da ihtiyaç duyduğumuz enerjinin yüzde 54 seviyesindeki miktarını kendimiz üretiyor olacağız. Bunlara ilave olarak 2023 yılı içerisinde 10 megawatt peak daha yatırımla toplamda 30 megawatt peak’leri bulacağız. Bu da bizim enerji ihtiyacımızın 4’te 3’lük kısmını kendimiz üretiyor anlamına gelecek. Hedeflerimizi gerçekleştirdiğimizde enerjinin tamamını karşılayacak düzeye gelebileceğiz. Bu hem ihracatta bizi çok destekleyen bir unsur hem de rekabetçi kılacak bizi.”