Ünlü The Sun gazetesinin eki Express'te yer alan bir analizde, bu yıl içinde 6 bölgede 3. dünya savaşının çıkabileceği idda edildi. Savaşma ihtimali olan taraflardan birinin de ABD-Türkiye olduğu ileri sürüldü. Kaisha Langton imzalı analizde, kriz bölgeleri sıralanırken savaş sebepleri arasında Suriye meselesi, Türkiye'nin Rusya ile yakınlaşması ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "nükleer silah" açıklaması gösterildi.
ABD-TÜRKİYE
Gazetedeki değerlendirmede savaş çıkması 6 muhtemel bölge sıralandı. ABD-Türkiye başlığında yapılan analizde, ABD'nin, Türkiye'nin Suriye sınırında ABD destekli terör örgütü YPG'ye karşı operasyona yeşil ışık yaktığını, bunun iki ülke arasındaki gerginliği azalttığı ifade edildi. Ancak bu operasyonun ardından ABD'nin Ankara'yı yaptırımlarla tehdit ederek yeniden gerginliğin artmasına neden olduğu anlatıldı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, nükleer silahlar içerebilecek sözleriyle ilişkilerin daha da kötüleştiğini, Türkiye'nin NATO üyeliğinin bozulabileceğini iddia etti. Langton, "İktidar, Washington ve Ankara'yı en uç noktaya kadar zorlayabilecek ve komşu bir ulus olan Rusya üzerinde bir sonuç doğurabilecek planına tutkuyla bağlı olarak biliniyor" dedi.
ABD-İRAN
Diğer çatışma bölgelerinden biri olarak ABD-İran değerlendirmesi yapılırken şu yoruma yer verildi: ABD, Irak'taki koalisyon üslerine düzenlenen bir dizi "planlı" saldırı ve Bağdat'taki ABD Büyükelçiliği'ne yapılan ve Tümgeneral Süleymani'nin emriyle gerçekleştirilen saldırıların ardından 3 Ocak Cuma günü bir drone hava saldırısı düzenledi. Eski ABD Başkanı Donald Trump, eylemin "dünyayı daha güvenli bir yer" yapmak için yapıldığını iddia ederek General Süleymani'ye yönelik saldırıyı onaylamıştı. Pentagon yaptığı açıklamada, "Başkanın talimatıyla ABD ordusu, Kasım Süleymani'yi öldürerek yurtdışındaki ABD personelini korumak için kararlı savunma eylemi başlattı" dedi. Bu İran'ın gelecekteki saldırı planlarını caydırmayı amaçlıyordu. İran "sert intikam" yemini etti ve "gündüzü geceye çevirme" sözü verdi. Bu suikast birçok üst düzey İranlı tarafından "savaş ilanı" olarak adlandırıldı."
İRAN-İSRAİL
Bir diğer çatışma bölgesi olarak İran ve İsrail arasındaki gerilim gösterildi. Analizde, "Orta Doğu'da düşük yoğunluklu savaşların şiddetlenmesiyle bir süredir geri plandaydı. İran halkı özellikle Gazze, Suriye ve Lübnan'daki İsrail karşıtı grupları desteklerken, İsrail sık sık bölgedeki İran güçlerine saldırıyor. Genel olarak İsrail, diplomatik düzeyde İran karşıtı bir koalisyon yaratmaya çalışırken, İran milisler ve devlet dışı aktörlerle İsrail ile bağları geliştirmeye yatırım yaptı. İran'ın nükleer programını yeniden başlatmaya kararlı olması halinde bu ülkelerin daha geniş bir savaşa gireceğini iddia etmek zor olsa da, İsrail doğrudan İran'ın anavatanını vuran daha geniş çaplı harekatlar yapmayı seçebilir. Bu tür bir saldırı, kaçınılmaz olarak daha fazla ulusun araya girmesine neden olacak küresel petrol kaynakları için bir tehdit oluşturabileceğinden daha geniş sonuçlara sahip olabilir" denildi.
Haberde yer alan diğer 3 bölge ise şöyle: Keşmir, ABD-Kuzey Kore ve ABD-Çin.