İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul Proje Tanıtım Toplantısı'nda açıklamalarda bulundu. Ekrem İmamoğlu, Kanal İstanbul Projesi'nin imar planına ilişkin davada kararın açıklandığını duyurdu.
İmamolu'nun açıklamasına göre, İBB’nin Kanal İstanbul Projesi’nin imar planına ilişkin açtığı dava karara bağlandı. Mahkeme, Yenişehir Rezerv Yapı Alanı (Kanal İstanbul Projesi) 1. Etabıyla ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın yaptığı imar planı değişikliğini iptal etti.
MURAT KURUM'A TEPKİ
İmamoğlu, İliç'te meydana gelen maden faciası hakkında konuştu. AK Parti'nin İstanbul adayı Murat Kurum'a yüklenen İmamoğlu, "Çevre Bakanlığı yapanlar ne yazık ki vazifelerini yerine getirememiştir" dedi.
İmamoğlu, şöyle konuştu:
"Ne yazık ki Erzincan’ın İliç ilçesinde dün meydana gelen maden faciasında toprak altında kalan işçilerimizin kurtarılması için elbette dua ediyoruz. Gözü yaşlı annelerin acısını paylaşıyorum, umarım açıklanandan daha büyük bir felaketle karşı karşıya değiliz. Tabii şunu söylemek lazım dün yaşanan bu felaket öyle kolayca geçiştirilecek bir olay değil. Kamuoyunun da öğrendiği gibi bu madende oluşan gelişmeler süreci buraya taşıdı. Bu yönüyle yaşanan bu felaketin en üst seviyede sorgulanması şarttır.
Bakınız kamuoyu da biliyor madene 31 Aralık 2019 günü kapasite artışı izni verilmiştir. Bu izinle beraber, bu izinin ardından madenle ilgili şikayetler çok yoğun bir biçimde artmıştır. Madene kimin izin verdiğini hepiniz biliyorsunuz, altında kimin imzası var hepiniz biliyorsunuz. 2022 yılında Elazığ Milletvekilimiz Sn. Gürsel Erol bu madenle ilgili kaygıları ve soruları dile getiren bir önerge vermiştir TBMM’ye. Önergeye yanıt veren ilgili kişi altında imzası olan kişi, kaygıların haklı olduğunu belirtmiş ve ihmaller zincirini tespit edip para cezası uygulamıştır. Cevap bu… Bugün kimse ama hiç kimse biz para cezası verdik, üzerimize düşeni yaptık diyemez. Bu kabul edilemez."
BİLİM İNSANLARINI DİNLEDİK
İstanbul'daki projeler hakkında konuşan İmamoğlu, "Bilim insanlarını dinledik. İstanbul'a ihanet olacak hiçbir projeyi yapmadık. Birileri İstanbul'a ihanet söylemlerini yineliyor. Halkımızın buna sandıkta gerekli cevabı vereceğine inanıyorum" dedi.
İmamoğlu, projeler hakkında şunları söyledi:
"İnsana ve doğaya değer vermeyen, uyarıları dikkate almayan yönetim anlayışı sadece ölüm ve felaket getirir. Doğayı sadece kazanç gören zihniyete karşı halkçı, kamucu ve çevreci anlayışı hakim kılmak zorundayız. Biz ilk günden beri bu anlayış için çalışıyoruz.
Adil, yeşil, yaratıcı İstanbul sloganıyla yola çıkmıştık. İnsanlara aktif yeşil alan, yenilenebilir enerji kaynaklarını en etkili şekilde kullanan yeşil alt yapı çalışmalarıyla geleceğe odaklanmış dayanıklı bir İstanbul. Göreve geldiğimizde İstanbul’un doğal alanlarının beşte biri yüz ölçümünün ise yüzde 16’sına denk gelen toplamda 87 bin 445 hektarlık bir alan tahrip edilmişti. Kuzey ormanları, içme suyu havzaları, meralar ve tarım alanlarını kapsayan bu tahribat tam 104 Güngören ilçesinde büyüklüğünde bir alan anlamına geliyor. Yani 26 milyon ağaç ekilebilecek bir büyüklük. İşte biz hem bu tahribatı ve talanı durdurmak hem de tahrip edilmiş alanları onararak insanlarımızı doğayla ve yeşille yeniden barıştırmak için yola koyulduk.
Bu yolda şehrin en batısından en doğusuna 16 yaşam vadisi açtık. 5 kent ormanı ve doğal yaşam parkı, 22 meydan, 264 semt ve mahalle parkı, 4 tarihi yeşil alan restorasyonu tamamladık. Yine şehrimizin farklı bölgelerinde 200 çocuk oyun alanını yeniledik hem de tümden doğayla barışık ve çocukların asla suni bir takım malzemelerle temas etmediği alanlar noktasında kararlı bir yolculuğa çıkarak… 185 çocuk oyun alanını da hizmete açtık. Bir yandan da çevre koruma faaliyetleri yaptık. Bu noktada Boğaz’a, Haliç’e ve denize atık su karışımını önledik. O çirkin görüntüleri ortadan kaldırmak adına seferberlik ilan ettik. Sakın aklınıza şu gelmesin; her beş yılda bir 140 tane denize akan o atık sular ortadan kaldırılıyor. Bu yirmi-yirmi beş yılın ihmalinin ortadan kaldırıldığı ve o ihmallerin yok edilerek arıtma tesislerine aktarıldığı bir çalışma. Arıtılan su oranını yüzde 39’dan yüzde 57’ye çıkardık. Çıkarılan tüm engellemelere rağmen 13 milyon 125 bin metre kare yeşil alan kazandırdık."
KANAL İSTANBUL KARARI
“Bir şehirde çevreyi korumak ancak ve ancak cesur olmakla mümkündür” diyen İmamoğlu sözlerine şöyle devam etti: “2019’dan bugüne, bir metrekare bile yeşil alanı imara açmayan bir yönetim olarak biz o cesareti, kararlığı gösterdik. Daha güçlü bir şekilde göstermeye devam edeceğiz. Biz İstanbul’u çok seviyoruz. Biz İstanbul’u birilerinin ‘aşkım’ diye tariflediği gibi değil, gerçekten geçmişiyle, bugünüyle ve yarınlarda yaşamasıyla birlikte çok seviyoruz.”
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Kanal İstanbul projesine yaptığı itirazla ilgili mahkeme kararını okuyan İmamoğlu, şöyle konuştu:
"Dün akşam itibarıyla İstanbul 11. Daire Mahkemesi, Kanal İstanbul 1. Etap Projesi’ne ilişkin yaptığımız 1/5000 ve 1/1000 ölçekli ilan planlarına yaptığımız itirazı karara bağladı. Mahkeme planın getireceği sonuçları şöyle değerlendirdi: Plan payına düşen nüfusun nasıl tespit edildiğinin belirtilmediği, nüfus hesabının eksik yapıldığı, donatı alanlar için yatırımcı kurum görüşünün alınmadığı değiştirildiğine dair yeterli teknik açıklama olmadığı için hukuka uygun olmadığı ve açıkçası planları iptal etti. Bu karar elbette kesin değil. Kararın gereklerinin 30 gün içerisinde yerine getirilmesi istendi. Bu karar, Kanal İstanbul meselesinde büyük bir yanlış yapıldığının bir başka yönüyle de hüküm altına alınmasının bir belgesidir. Tabi sadece bu karar değil özellikle ana davalarımızın, idari mahkemelerde hem de Danıştay’da sürdüğünü de belirtmek isterim. Konunun sıkı takipçisiyiz."
GERİ DÖNÜLEMEZ ZARARLAR VERECEK
İBB, başvurusunda işlemin haksız ve hukuka aykırı olduğu, uyuşmazlık konusu plan değişikliklerinin kamu yararına aykırılık teşkil ettiği, İstanbul'un geleceği için hayati önem taşıyan tarım topraklarına, orman alanlarına ve su havzalarına geri dönülemez zarar vereceği gerekçeleriyle plan değişikliğinin iptalini istedi.
HUKUKA UYGUNLUK YOK
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın işlemiyle ilgili kararını veren İstanbul 11. İdare Mahkemesi, İBB’nin itirazını haklı bularak imar planını iptal etti. 2023/3120 numaralı kararda “15/07/2021 onay tarihli, İstanbul İli, Yenişehir Rezerv Yapı Alanı (Kanal İstanbul Projesi) 1. Etabına ilişkin 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği ile bu plan değişikliklerine yapılan 16/08/2021 tarih ve BK No:4274, İBB No:138918 sayılı itirazın zımnen reddine ilişkin işlemde şehircilik ilke ve esaslarına, planlama tekniklerine ve hukuka uyarlık bulunmadığı sonuç ve kanaatine varılmıştır” denildi.
ÇED DAVASI DA SÜRÜYOR
Kararda dava konusu revizyon imar planı değişikliklerinde dava konusu planın payına düşen nüfusun nasıl tespit edildiğinin bilinmediği belirtildi. Bu durumun dava konusu plan değişiklikleri için nüfus denetimi yönünden belirsizlik yarattığı kaydedildi.
Yine plan değişikliklerinin bilirkişi raporunda bu hususa yönelik yapılan açıklamalar kapsamında nüfus hesapları yönünden eksikler içerdiği, değişen yol güzergahına bağlı olarak genişleyen ve yeni önerilen donatı alanları hakkında yatırımcı kurum ve kuruluşlarının görüşlerine dair bilginin bulunmadığı, mezarlık alanlarının ağaçlandırılacak alan olarak gösterilmesinin mevzuata uygun olmadığı belirlendi.
İBB’nin Kanal İstanbul'a ilişkin yargıya taşıdığı plan süreçlerine dair diğer davalar için yargı süreci devam ediyor. ÇED davası da Danıştay'da görülüyor.