Gündem Bilim Teknoloji Spor Dünya Ekonomi Siyaset Sağlık Eğitim Kültür Sanat Magazin Yaşam Reklam Künye Gizlilik Sözleşmesi İletişim
Yazılım ve Tasarım: Bilgin Pro © 2024KRT TV Tüm Hakları Saklıdır

İmamoğlu duyurdu: Adına yakışır bir anıt mezarı inşa edeceğiz

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır'ın başta tüm kitaplıklarda yerini bulan 9 ciltlik 'Hak Dini Kurun Dili Elmalılı Tefsiri' ile yazdığı eserler ve düşünceleriyle bugün de rehber olmaya devam ettiğini söyledi. İmamoğlu, din adamı, tercüman, hattat, şair, müzisyen, devlet adamı ve siyasetçi Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır'ın adına yakışır bir anıt mezarı inşa edeceklerini duyurdu.

ANKA Haber Ajansı'ndan Oktay Yıldırım'ın aktardığına göre; Elmalı Belediyesi'nin İstanbul'da düzenlediği 'Elmalı Muhammed Hamdi Yazır Konferansı'na, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, Elmalı Belediye Başkanı Halil Öztürk, milletvekilleri ve çok sayıda ilahiyatçı katıldı.

İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenen konferansta konuşan İmamoğlu, Antalya'nın, belki de Elmalı ilçesinin tanınma nedeni olan din adamı, tercüman, hattat, şair, müzisyen, devlet adamı ve siyasetçi Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır'ı anmak için buluştuklarını söyledi. İmamoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

'HAMDİ EFENDİ KUR'AN'I HAK ETTİĞİ DOĞRULUK VE GÜZELLİKTE TERCÜME EDEN BİR İNSAN OLARAK TARİHE GEÇTİ'

Cumhuriyet'in ilanından sonra Atatürk başta olmak üzere devletimizi yönetenler Kur'an'ı okuyup anlayacak ilim adamlarının günden güne azalmasını engellemek ve de özellikle Kur'an'ı bilmeden, bilgisizlikten istifade edecek insanların kötü niyetlerini ortadan kaldırmak bozuk ve yanlış Kur'an tercümelerini bir nevi bertaraf etmek adına arayışa girdiler. Bunun üzerine Diyanet yetkilileri, Hamdi Efendi'nin tercüme işini de üstlenmesini istediler ve Hamdi Efendi Kur'an'ı hak ettiği doğruluk ve güzellikte tercüme eden bir insan olarak tarihe geçti ve biz dediğim gibi hepimiz evimizde Elmalılı Hamdi Yazır'ın o tercümesini, mealini onun kaleminden okuruz.

Tabii bugün bir başka birleşme anındayız. Onun için de mutluyum. Her ne kadar Elmalılı Hamdi Yazır, Muhammed Hamdi Yazır olsa da İstanbul'da yaşanmış bir Hamdi Yazır’dan bahsediyoruz.

'ELMALILI HAMDİ YAZIR BÜTÜN BİLGİ BİRİKİMİ VE ESERLERİYLE BİZE REHBER OLMAYI SÜRDÜRÜYOR'

Dolayısıyla az önce belediye başkanımızın da ifade ettiği gibi Beyazıt Medresesi'nde uzun süre çalışan, ders alan, ders veren, birçok konuda fıkıh, mantık ve vakıf konusunda okutmalar yapan hocamızın aynı zamanda yine o dönemde İstanbul'da vakıflardan sorumlu bakanlık yaptığı dönemde bir İstanbullu din adamını da bugün anıyor ve konuşuyor olacağız. Elmalılı Hamdi Yazır bütün bilgi birikimi ve eserleriyle kesinlikle her kitaplıkta kendine yer bulmuştur. Başta 9 ciltlik 'Hak Dini Kur'an Dili Elmalılı Tefsiri' olmak üzere yazdığı eserler ve düşünceleriyle bugün de bizlere rehber olmayı sürdürüyor.

'ELMALILI HAMDİ YAZIR, MUSTAFA KEMAL ATATÜRK'ÜN BAKIŞINA DA ÇOK UYUMLU'

Bu rehber oluşunda Elmalılı Hamdi Yazır İslam'ın her türlü ilerlemenin bilimin, tekniğin ve medeniyetin yanında olduğu cehalete, bağnazlığa batıl inançlara karşı olduğu ile ilgili fikirleri gerçekten ülkemizin kurucu değerlerine ve kurucu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'ün bakışına da çok uyumlu olduğunu, örtüştüğünü ifade etmek isterim. Yazır, İslam düşüncesi konusunda geleneksel çizgiyi takip etse de son tahlilde kesinlikle akıl ve bilimi öne çıkarmış çok kıymetli bir din adamımızdır. Saygıdeğer Genel Başkanım, değerli hazirun 27 Mayıs 1942’de hayatını kaybeden Muhammed Hamdi Yazır bugün İstanbul'da Sahrayı Cedit Mezarlığı’nda ebediyete intikal etmiş ve mezarı oradadır. Özellikle, saygıdeğer genel başkanımın da çok hassasiyet gösterdiği, İstanbul'daki ilim insanlarının, bilim insanlarının, tarihçilerinin mezarlarına çok ilgi göstermemizi, görevimizi ilk gününden itibaren bize talimat olarak vermiştir ve bu hususta çalışmalarımızı sürdürdük.

'ELMALILI HAMDİ YAZIR'IN İSMİNE YAKIŞACAK BİR ANIT MEZAR İNŞA EDİLECEK'

Bu konuda da şunu belirtmek isterim. Saygıdeğer Genel Başkanım Elmalılı Hamdi Yazır'ın Sahrayı Cedit Mezarlığı’nda bulunan kabri için de bir anıt mezar yarışması yaptık ve bu anıt mezar yarışmasında ilk üçe giren eserleri değerlendirmek üzere değerli torununu ve ailesini davet ettik. Süreç son aşamaya geldi ve bu anıt eserdeki mutabık kalınacak halini de en kısa zamanda nasıl bitiririz diye düşünüyoruz. Arkadaşlarım, 27 Mayıs ölüm yıl dönümüne bunu yetiştirmenin büyük bir çabası, gayreti içerisinde olacaklar. O gün oldu olmadı ama yine ona en yakın tarihte bu anıt mezarı Elmalılı Hamdi Yazır'ın ismine yakışacak bir biçimde sizlerin de her zaman hassasiyet gösterdiğiniz biçimiyle İstanbul'da inşa edileceğini burada huzurunda beyan etmek isterim. Gerçekten hem dününe sahip çıkmak hem toplumların yarının daha güçlü var olması için geçmiş mirasına sahip çıkmak İstanbul'da belki de en büyük sorumluluğumuzdur.

'18 MART’IN YIL DÖNÜMÜNDE DÜNYAYA BARIŞ DİLİYORUM'

Başkanımızın da ifade ettiği gibi dün 18 Mart’tı. 18 Mart bizim tarihimizin en önemli sayfalarından birisiydi. Ben de Çanakkale Zaferi'nin bu yıl dönümünde başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bütün şehitlerimize rahmet diliyorum. Bu tarihi iz bırakan zaferin sonrasında dünyaya barış dileyen Mustafa Kemal Atatürk'ün o temennisinin bütün dünyada var olmasını, barışın var olmasını da diliyor, tekrar bu güzel etkinliğin, panelin olgunlaşmasında emeği geçen herkese İstanbul şehri adına teşekkürlerimi sunuyor, hepinizi sevgiyle, saygıyla selamlıyorum.

İlginizi Çekebilir
SONRAKİ HABER