İflas ertelemenin kaldırılması sonrası Şubat 2018’den bu yana konkordato mekanizması devreye alındı. Mali darboğaza giren firmalar için bir tür kurtuluş imkânı sunan konkordatoya başvuruların önümüzdeki aylarda artması bekleniyor.
TİCARİ FAALİYETLERİNE DEVAM EDER
Dünyayı kasıp kavuran, Türkiye’de ekonominin ağır bir darbe yemesine neden olan konkordatoya yönelik değerlendirmelerde bulunan Av. Parlak “Konkordato müessesi borçlunun iflastan kurtulmak için başvuracağı yöntemlerin başında geliyor. Bu anlamda borçlunun borcunu daha rahat ödeyebilmesi için imkân sağlıyor. Mahkeme tarafından atanan komiserler nezaretinde ve Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu tarafından yetkilendirilen bağımsız denetim kurumlarından alınan raporlar çerçevesinde sürdürülen bu süreçte borçlu iflastan kurtulabilecek, hakkında icra takibi yapılamayacak, varsa mevcut takipleri duracak ve ticari faaliyetine devam edebilecektir” dedi.
MASRAFLAR AZALTILMALI
Av. Parlak, açıklamasının devamında “Ancak söz konusu konkordato sürecinde konkordato gider avansının, yargılama giderlerinin, tebligat giderlerinin ve konkordato komiser ücretlerinin çok fazla olması konkordatoya başvuranı daha da zor bir durumun içine çekiyor. Bu noktada bu masrafların azaltılması yönünde bir düzenleme yapılması gerekiyor” diye konuştu.
30 NİSAN’A DİKKAT
30 Nisan’a kadar icra takiplerinin yapılamadığını hatırlatan Av. Parlak, “Olur da, 30 Nisan tarihinde bir uzatma olmazsa, bir çok firma hacizlerle karşı karşıya kalabilir. Bu nedenle, mali yapısı bozulan firmaların şimdiden bu mekanizmaya başvurmasında yarar var” diye konuştu.
KONKORDATODA FAİZ İŞLEMEZ
Konkordato ile iflas erteleme arasındaki farklara da değinen Av. Parlak şu bilgileri paylaştı: “Konkordato toplum arasında iflas erteleme ile çok karıştırılmaktadır. Söz konusu bu iki kavram birbirinden ayrıdır. Şöyle ki; iflas ertelemeye sadece sermaye şirketleri başvurabilirken, konkordatoya sermaye şirketlerinin yanında gerçek kişiler (şahıs şirketleri) de başvurabiliyor. İflas ertelemede borca batıklık şartının ve iyileşme projesinin bulunması gerekirken, konkordatoda borca batıklık şartı aranmaz. Yalnızca konkordato projesinin bulunması yeterli. İflasın ertelenmesi durumunda; alacaklılar, alacaklarından vazgeçmez ancak iflas erteleme davası ve iflas ertelemesi sırasında takibe girişilemez ve başlamış olan takipler var ise bu takipler durur. Konkordatoda ise alacaklılardan büyük bir kısmı konkordato teklifini kabul ederek alacaklarının bir kısmından vazgeçip alacaklarını bu şekilde daha rahat tahsil edebilirler. Ayrıca iflasın ertelenmesi durumunda bu süreçte faiz işlemeye devam ederken; konkordatoda, konkordato mühleti içerisinde faiz işlemez.”