İcra takibi alacaklı ile borçlu arasında meydana gelen ihtilafların hukuk düzeni içerisinde çözülmesini sağlayan bir takip sistemidir. İcra davası ile alacaklı alacağını kamu gücü kullanarak tahsil etmektedir. İcra takibi icra müdürlüğü aracılığıyla gerçekleştirilmekte ve borçlunun mal ve haklarına icra müdürlüğü aracılığı ile el konulmaktadır. Bazı bölgelerde yoğun olarak görülen icra davaları da bulunmaktadır. Ör: Tuzla icra davası
İcra Takibi Süreçleri:
Öncelikle bir icra takibinin başlatılabilmesi için borçlu ile alacaklı arasında bir ihtilaf meydana gelmelidir. Yani borçlu borcunu zamanında ifa etmeyerek alacaklıyı zarara uğratmış olmalıdır. İcra takibi 3 yolla yapılabilir. Bunlar; ilamsız takip, ilamlı takip ve kambiyo senetlerine dayalı takip.
İlamsız Takip: Bu takip çeşidi alacaklının elinde delil niteliğinde kıymetli evrak veya rehin, mahkeme kararı gibi bir durum olmamakla birlikte kolay bir şekilde takibi başlatılabilmektedir.
İlamlı Takip: Alacaklının bu takibi yapabilmesi için elinde bir mahkeme kararının bulunması gerekmektedir.
Kambiyo Senetlerine Mahsus Takip: Bu kıymetli evraklar poliçe, bono ve çek olarak sayılabilir. Alacaklı takip başlatabilmesi için bu kıymetli evrakları icra müdürlüğüne sunarak takibi başlatabilmektedir.
Bu noktada alacaklı 3 yöntemden hangisini kullanırsa kullansın borçluya bir ödeme emri gönderilerek bir süre tayin edilir. Bu sürede de borçlu borcunu ifa etmez ise haciz sürecine başlanabilecektir.
Sahte Fatura Nedir?
Sahte fatura Vergi Usul Kanunu 359. maddede aralarında gerçek bir işlem olmadığı halde bunlar varmış gibi işlem yapılması olarak tanımlanmıştır. Sahte fatura, namı diğer muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge, düzenlenmesi durumunda hapis cezası ile cezalandırılan kaçakçılık türlerinden biridir.
Mükellefler Neden Sahte Belge Kullanmaktadır?
Tespit edilmesi halinde VUK 359 maddesi gereği sahte fatura davası açılarak hapis cezası alacak olmalarına rağmen sahte fatura mükelleflerin sıklıkla başvurduğu kaçakçılık yöntemlerinden biridir. Peki mükellefler neden bu yola başvurmaktadır? Sahte fatura kullanılması ile birlikte mükelleflerin ödemesi gereken Katma Değer Vergisi, Gelir Vergisi ve Kurumlar Vergisi daha az çıkacağından mükellefler riski göze alarak bu faturaları kullanmaktadırlar. Bu hem ülke için hem mükelleflerin kendisi için oldukça olumsuz sonuçlara yer açacaktır.
Sahte Fatura Kullanmanın Sonuçları:
Sahte fatura kullanan mükellefler hakkında düzenlenen vergi raporuna dayanılarak VUK 359 maddesi gereği savcılığa suç duyurusunda bulunulur ve mükellef hakkında dava açılır.