Gündem Bilim Teknoloji Spor Dünya Ekonomi Siyaset Sağlık Eğitim Kültür Sanat Magazin Yaşam Reklam Künye Gizlilik Sözleşmesi İletişim
Yazılım ve Tasarım: Bilgin Pro © 2024KRT TV Tüm Hakları Saklıdır

Hosting

Gerçek hayatta binalar araziler üzerine kuruludur. İnternet siteleri de tıpkı binalar gibi bir arazi üzerine kurulmaktadır. Bir internet sitesini meydana getirmek ve ziyaretçilere sunabilmek için gerekli olan sanal araziye hosting adı verilmektedir.

Gerçek hayatta binalar araziler üzerine kuruludur. İnternet siteleri de tıpkı binalar gibi bir arazi üzerine kurulmaktadır. Bir internet sitesini meydana getirmek ve ziyaretçilere sunabilmek için gerekli olan sanal araziye hosting adı verilmektedir.

Hosting; bir web sayfasına ait olan tüm dosyaların bir bilgisayarda saklanması ve istenildiği zaman ulaşılabilmesi için erişime açık tutulması hizmetinin adıdır. Bu işlevi yerine getiren bilgisayarlara ise serve ya da web sunucusu ismi verilmektedir. Evinizde ya da iş yerinizde yer alan bilgisayarlardan, donanımsal olarak çok daha farklı cihazlar, web sunucusu olarak adlandırılmaktadır.

Hosting Ne İşe Yarar?

Bir internet sitesi için gerekli olan resim, içerik yazıları ve çeşitli dosyalar gibi her şey hosting hesabında saklanmaktadır. İnternet kullanıcısı size ait olan internet sitesinin adresini tarayıcıya yazdığı zaman, arama motoru kullanıcıyı sizin internet sitenizin dosyalarının bulunduğu sunucuya yönlendirir. Bu şekilde kulloanıcı sizin internet sitenizi görebilmektedir.

Hosting hessabı olmadan, bir web sitesinin yayınlanması mümkün değildir.

Hosting Çeşitleri Nelerdir?

Hostin çeşitlerini üç farklı başlık altında toplamak mümkündür. Bunlarda kendi içerisinde farklılıkla göstermektedir.

İşletim Sistemine Göre Hosting Çeşitleri

Web sunucuları da temelde bir bilgisayardır. Bu nedenle evinizde ya da iş yerinizde bulunan bir bilgisayar gibi işletim sistemine sahiptir. Bu çerçevede işletim sistemine göre iki farklı çeşitte hostingden bahsetmek mümkünür.

Linux Hosting;

Linux işletim sistemine sahip olan hosting türüdür. PHP yazılımına sahip olan ve MySQLveri tabanı ihtiyaçlarını karşılayabilecek düzeydedir. Linux hosting açık kaynak kodlu sunucudur.

Linux tabanlı hosting sunucuların oluşturulabilmesi için için CentOS kullanılır. Oluşturulan hostingler; Linux işletim sistemine sahip olan sunucular içerisinde barındırılmaktadır.

Linux hostingler açık kaynak kodludur. PHP gibi oldukça dinamik bir programlama dilini son derece iyi bir şekilde kullanmaktadır. Linux hostingler aynı zamanda oldukça ekonomiktir. Bu yönü ile de pek çok web geliştirici ve internet sitesi tarafından oldukça fazla bir şekilde tercih edilmektedir.

Linux hostingler PHP, MySQL, Perl ve Cgi kullanılan internet sitelerini barındırmak için son derece idealdir. Ayrıca Linux tabanlı hostingler WordPress ve OpenCart gibi popüler olan CMS sistemlerini son derece iyi bir şekilde barındırmaktadır.

Windows Hosting;

Windows tabanlı hosting olarak da adlandırılmaktadır. Windows işlwtim sistemine sahip olan hosting türüdür. Özellikle ASP kodlama dili ile yazılmış olan internet sitelerini barındırmak için son derece ideallerdir. MSSQL ve Access veri tabanları windows hosting üzerinde son derece iyi bir şekilde çalışmaktadır.

Paylaşım Türüne Göre Hosting Çeşitleri

Verilen hosting hizmeti paylaşım türüne göre dört farklı başlıkta incelenmektedir. Bunlar şu şekildedir.

  • Dedicated Server.
  • VDS.
  • VPS.
  • Shared Web Hosting.

Diğer Hosting Çeşitleri;

  • WorpPress Hosting.
  • Cloud Hosting.
  • Kurumsal Hosting.
  • E Posta Hosting.
  • Mail Hosting.

Web Hosting Ne İçin Kullanılır?

Web hosting web sitenizi ya da web uygulamanızı internette yayınlamaya sağlayan çevrim içi hizmete verilen isimdir. Bir hosting hizmetine kayıt yaptırmış olduğunuz zaman, web sitenizin iyi bir şekilde çalışabilmesi için gerekli olan dosya ve verilerin depolanacağı sunucu üzerinden alan kiralanmaktadır.

Web sitenizi barındıran sunucu, web sitenizin ziyaretçiler tarafından her zaman ziyaret edilebilmesi için sürekli olarak çalışmaktadır.

İnternet kullanıcısı, sizin web sayfanıza ait olan alan adını tarayıcının adres çubuğuna yazdığı zaman web hosting sunucusu, web sitenizi görüntülenebilmesi için gerekli olan tüm dosyaların aktarımını gerçekleştirecektir.

Web Hosting Türleri Nelerdir?

Birçok web hosting türü arasında popüler olan bazıları şu şekildedir;

  • Paylaşımlı web hosting.
  • VPS Hosting.
  • Cloud Hosting.
  • WordPress Hosting.
  • Dedicated Hosting.

Web Hosting Sağlayıcısı Nasıl Seçilir?

Web siteniz büyüdükçe ek depolama alanına, bant genişliğine ve farklı kaynak çeşitlerine ihtiyacınız olacaktır. Yaşanılan bu durumda bulut sunucu ya da VPS hosting gibi çok daha gelişmiş olan hostingleri seçmenizde son derece büyük fayda olacaktır.

Tüm bu nedenlerden dolayı hizmet sağlayıcının çeşitli web hosting hizmeti sunduğundan emin olunması gerekmektedir. Böylece istenildiği zaman hosting hizmetinin yükseltilmesi talep edilebilmektedir. Tüm bunlara ek olarak hosting sağlayıcıyı seçerken dikkat edilmesi gerekenler şu şekildedir;

  • Kontrol paneli.
  • Çalışma süresi.
  • Teknik özellikler.
  • Online incelemeler ve yorumlar.
  • Güvenlik.
  • 7/24 müşteri desteği.
  • Verilen ek hizmetler.

Bunlara dikkat ederek web hosting alanında oldukça başarılı olabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir
SONRAKİ HABER