Gündem Bilim Teknoloji Spor Dünya Ekonomi Siyaset Sağlık Eğitim Kültür Sanat Magazin Yaşam Reklam Künye Gizlilik Sözleşmesi İletişim
Yazılım ve Tasarım: Bilgin Pro © 2024KRT TV Tüm Hakları Saklıdır

Hocalı soykırımı unutulmadı...

Türkiye Azerbaycan Dostluk İşbirliği ve Dayanışma Vakfı, Azerbaycan Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçiliği ve Azerbaycan Devlet Diaspora komitesi tarafından ortaklaşa "29. Senesinde Hocalı Soykırımının Düşündürdükleri" başlıklı sergi ve paneli Ankara’da Pandemi kurallarına uygun olarak düzenledi. Panele çok sayıda devlet adamı, siyasetçi katıldı.  

Türkiye Azerbaycan Dostluk İşbirliği ve Dayanışma Vakfı tarafından düzenlenen "29. Senesinde Hocali Soykırımının Düşündürdükleri" başlıklı toplantıya; panelist Baghdad AMREYEV (Türk Konseyi Genel Sekreteri), Yavuz Selim KIRAN (T.C. Dışişleri Bakan Yardımcısı), Valeh HACIYEV (Azerbaycan Cumhuriyeti Diasporadan Sorumlu Devlet Komitesi Başkan Yardımcısı), Prof.Dr Aygün Attar (Türkiye – Azerbaycan Dostluk İşbirliği ve Dayanışma Vakfı Başkanı ve T.C. Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu Üyesi), Hazar İBRAHİM (Azerbaycan Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçisi) yanı sıra Abzal Saparbekuly (Kazakistan Türkiye Büyükelçisi), Aygün Aliyev (Türkiye Azerbaycan İş Adamları Platformu Genel Sekreteri), Metin Işık (20. Dönem Milletvekili ve İkinci Yüzyıl Dernek Başkanı), Ensar Aytekin ( CHP Balıkesir Milletvekili), Hüseyin Kocabıyık (25 -26. Dönem Milletvekili), Prof. Dr. Necdet Ünüvar (Ankara Üniversitesi Rektörü), Turgut Altınok (Keçiören Belediye Başkanı) Selçuk Akat (Türkiye - Azerbaycan İş Konseyi Başkanı), İbrahim Sancı (Asya Tarım Yönetim Kurulu Başkanı), Sait Yusuf (YTB Başkan Yardımcısı), Asag Hacıyev (KEİPA Genel Sekreteri), Elçin Gafarlı (TÜRKSOY Genel Sekreteri), Abbas Bozyel (21. Dönem Milletvekili), Kamil Salduz (Kars Ardahan Iğdır VAKFI Başkanı), Nafer Çapar (BPR Strategic Event Yönetim Kurulu Başkanı) ve Pandemi kurallarına uygun olarak yoğun davetli katılımıyla gerçekleşti.

TRT Spikeri Oya Eren’in sunduğu, Aygün Attar’ın moderatörlük yaptığı panel, Türkiye ve Azerbaycan milli marşları okunarak, Hocalı Katliamını anlatan slayt gösterimi ile başladı. Başta Ulu Önder Atatürk olmak üzere tüm şehitlerimiz dualarla yad edilerek anıldı. İki ülkenin dostluk ve işbirliğinin bölgeye verdiği güven ve huzurun vurgulandığı panelde; Tar dinletisi sergileyen sanatçı Elçin Hetemli konuklara duygu dolu anlar yaşattı.

Hocali katliamı ile birlikte Azerbaycan ve Türk soydaşlarımıza yönelik planlı ve organize baskıların bölgeye etkileri değerlendirilerek, Karabağ ile birlikte Azerbaycan Cumhuriyeti’ne bağlı ve işgal altında bulunan toprakların, sıla hasretine son verilerek kurtarılmasının önemi vurgulandı. Panelde organizasyona sponsorluk desteği sunan BPR Strategic Event Yönetim Kurulu Başkanı Nafer Çapar’a plaket sunuldu.

NE OLMUŞTU?

Dağlık Karabağ Savaşı sırasında Ermeni kuvvetlerinin Azerbaycan’ın Hocalı kasabasında yaşayan sivilleri katlettiği olayın ardından 29 yıl geçti. Hocalı Katliamı üzerinden yıllar geçmesine rağmen katliam dün gibi akıllarda yer alıyor.

HOCALI KATLİAMINDA NELER YAŞANDI?

Hocalı Katliamı, Karabağ Savaşı sırasında 26 Şubat 1992 tarihinde Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ bölgesindeki Hocalı kasabasında yaşanan ve Azeri sivillerin Ermenistan’a bağlı kuvvetler tarafından toplu şekilde öldürülmesi olayıdır.

Ermeni güçleri 1992 yılının 25 Şubatı 26 Şubat’ta bağlayan gecede bölgedeki 366. Alayın da desteği ile önce giriş ve çıkışını kapadığı Hocalı kasabasında, Azeri resmî kaynaklarına göre, 83 çocuk, 106 kadın ve 70’ten fazla yaşlı dahil olmak üzere toplam 613 sakin öldürülmüş, toplam 487 kişi ağır yaralanmıştır. 1275 kişi ise rehin alınmış ve 150 kişi ise kaybolmuştur. Cesetler üzerinde yapılan incelemelerde cesetlerin birçoğunun yakıldığı, gözlerinin oyulduğu, başları kesildiği görülmüştür. Hamile kadınlar ve çocukların da maruz kaldığı tespit edilmiştir.

Dağlık Karabağ bölgesinin en önemli tepelerinden birisinde olan Hocalı kasabası Ermeni güçleri için önemli bir askerî hedef niteliği taşımaktaydı. Kasaba Hankendi’yle Ağdam’ı bağlayan yolun üzerinde bulunup bölgenin tek havalimanı için üs konumundaydı. İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün raporuna göre Hocalı kasabası Hankendi’yi top ateşine tutan Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri tarafından üs olarak kullanıldığı için Ermeni kuvvetler tarafından top ateşine tutulmaktaydı.

Aralık 1991’de Hankendi çevresinde yerleşen ve Azerilerin yaşadığı Kerkicahan kasabasının alınmasından sonra, Hocalı kasabası tamamen Ermeni ablukasında kaldı. 30 Ekim’den itibaren karayoluyla ulaşım kapanmış ve tek ulaşım vasıtası olarak helikopter kalmıştı. 20 Kasım 1991’de Hocavend semalarında Mi-8 helikopterin Ermeni kuvvetler tarafından vurulması ve sonuçta birkaç Azerbaycan devlet resmileri, Rus ve Kazak gözlemciler dahil 20 kişinin ölümünden sonra, hava ulaşımı da kesilmişti. İşgalden önce 1991-1992 kış aylarında Hocalı sürekli olarak bombalanmıştır. Hocalıdan çıkmış mültecilerin İnsan Hakları İzleme Örgütü’ne söylediklerine göre, bazı durumlarda bombardımanlar açıkça sivil hedeflere karşı yönlendirilmiştir. Saldırı öncesi, birkaç aydır kasaba elektrik ve gazdan yoksundu.

İlginizi Çekebilir
SONRAKİ HABER