Borsa dünyasında büyük yatırımcı ve küçük yatırımcı birbirlerinden ayrışmalıdırlar. Yeni borsaya giren birinin elinde ki parayı tek bir hissede değerlendirmektense, parasını bölüp birden fazla hissede alım satım yapması daha mantıklı görünmektedir. Değeri size küçük görünse de bölünmüş olan hisselerde kazancınızdansa kaybınızın minimum olacak olması hisse alım satım heveslerinizin kırılmaması demek ve bu da borsa maceranızın daha uzun soluklu olabileceğine işaret olarak gösterilebilecektir.
Münferit hisseler yeni yatırımcı tarafından çok tercih edilmez. Unutulmamalıdır ki hızlı kazancı da yine bu hisselerden sağlayabileceklerdir. Bu tamamen kişinin kendi araştırması, inisiyatifi, karar mekanizmasıyla doğru orantıda ilerlemektedir.
Kişiler yatırımlarını kendi çalışmaları neticesinde yapar, yatırım danışmanı kullanmadan yoluna devam ederse, bu alanda yapacağı giderleri de cebine kar olarak çevirebilecektir. Aslında hisse senedi alırken o firmaya ortakta olmuş olursunuz. Firmanın temettü, üretim, üretim durması veya piyasa şartlarından etkilenmesi gibi şartlarda sizin de paranızın durumdan etkilenebileceğini göz önünde bulundurmayı ihmal etmemeniz gerekiyor.
HİSSE SENEDİ ALMA NOKTASI ve KARAR İÇİN ÖZEN GÖSTERİLECEK NOKTALAR
Tanıdığınız bildiniz hisseler sizi hedefinize götürür. Etrafınızdan gelen bu hisse yürür, tavan geliyor, kırılma noktası gibi iştah verici bilgiler sizi hataya itebilecektir. Hisse hangi sektörde faaliyet gösteriyor, dinamikleri, bilanço açıklama tarihleri ve KAP bildirimleri gibi bilgileri edinerek rota oluşturmanız mantıklı olacaktır.
Şirketin adını, işleyişini bilmeniz tek başına yeterli olmasa bile fikir edinmek ve bilinçli hamle yapmak adına birinci adım sayılabilecek, yatırımcıyı hedefine götürebilecek girişim sayılabilecektir. Buradan sonra şirketle ilgili bilgi, veri toplama aşamasına geçmek gerekmektedir. İyi yatırımcı yükselmiş, yükselişine devam eden hisseye girmemeye özen gösterendir. Bu hareket halinde ki trene binmeye çalışmaya benzetilir. Bu işe hâkim olmak isteyen yatırımcı düşük hisselerin peşinde giden ve yükselişini yakalamayı başaran yatırımcıdır. Bu demek değildir ki ucuz hisse alınsın mutlaka gider, pahalı hisseden uzak durun. Gerçekten iyi araştırılması gerekiyor. Geleceği olan, büyüme potansiyelli, hedefleri olan firmayı belirleyin. Hisseyi alın, dalgalanmalarda panik yapmadan sabırlı olun. Bir gün yaptığınız yatırımlar neticesinde finansal özgür olabilir ya da temettü emekliliği sayesinde çalışmak zorunda kalmayabilirsiniz.
HİSSESİNİ EDİNDİĞİNİZ FİRMANIN BİLANÇOSUNU ARAŞTIRIN
Şirketin kar zar analizlerini, misyonunu, vizyonunu ve hatta geçmiş ve anlık, Kamu Aydınlatma Platformuna yaptığı duyurular, gelişmeleri takip etmeniz yatırımınız için ön analiz şansı elde etmenize yarayacak. Bir firmanın bilançosunun bilinmesi önem arz etmektedir. Yüklü borcu olan firmalar dalgalanmalardan etkilenecektir. Çünkü bütçesi her zaman krediler ve faizlere odaklı ayarlanacaktır. Bilançonun olumlu seyri şirket bilgilerinden görülebileceği gibi, kar payı dağıtması da bütçenin olumluya işaret olduğunu gösterir. Kar payı düzenli dağıtılan şirkette gelirlerin de düzenli olduğu söylenebilir.
DOYUMSUZ OLMADAN ZAMANI GELDİĞİNDE HİSSENİZİ SATIN
Hisseyi satın alırken -%10 yapmış, kesin yarın pozitif yönde tepkime yapar gibi altı boş bilgiler sizi yanıltacaktır. Analistlerin yorumlarıyla kendi içinize sinmeyen hisseleri alma hatasına gitmemekte de fayda var. Her şey kafanızda oturdu ve hisseyi aldınız. Tahmin ettiğiniz gibi de hisse yukarı yönlü hareketlerini yaptı. Burada doyumsuz olmamak ve hisseyi zamanında satma mekanizmanızın devreye girmesi gerekiyor. Kulaktan doğma bilgilerle daha da gidecek, %120 karlar alacağız gibi bilgiler sizi anaparanızdan da edebilecektir. Hisse senedi almanın risk olduğunu, kazanmanın da devamlı olmayacağını bilerek hisseyi edinmeniz ve satış anında doğru kararlar almanız önem arz etmektedir.