Gündem Bilim Teknoloji Spor Dünya Ekonomi Siyaset Sağlık Eğitim Kültür Sanat Magazin Yaşam Reklam Künye Gizlilik Sözleşmesi İletişim
Yazılım ve Tasarım: Bilgin Pro © 2024KRT TV Tüm Hakları Saklıdır

Halkın tepkisi sonuç verdi: Mahkeme, taş ocağı hakkındaki ÇED raporunu iptal etti

İzmir'in kuzey ve Balıkesir'in güney sınırlarında yer alan, barındırdığı endemik bitki türleriyle bilinen Kozak Yaylası'nda çevrecilerin direnişi sonuç verdi. Mahkeme, bölgedeki granit taş ocağının kapasitesinin 18 kat artırılmasına onay veren Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın "ÇED olumlu" kararını iptal etti. Bölgedeki çam fıstığı üretimine işaret eden mahkeme, ocaktaki kapasite artışıyla yeraltı su kaynakları ve nesli tükenmekte olan bitki türlerinin de zarar göreceğine dikkat çekti.

Ayvalık, Burhaniye ve Bergama'daki çevre dernekleri ile Ayvalık Belediyesi'nin dayanışması sonuç verdi. Ayvalık Tabiat Derneği ve Ayvalık Belediyesi tarafından, İdeal Stone Maden-Otomotiv Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. adlı firmaya ait granit taş ocağının kapasitesinin 18 kat artırılmasına ve kırma eleme tesisi kurulmasına onay veren Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın "ÇED olumlu" kararının iptali için dava açıldı.
İzmir 6. İdare Mahkemesi, çevre dernekleri ve belediyenin başvurusu üzerine incelemesini tamamlayıp kararını açıkladı.

Mahkeme, Burhaniye’nin Hacıbozlar, Ayvalık’ın Bağyüzü ile Bergama’nın Aşağıcuma ve Hacıhamzalar mahallelerinde faaliyet yürütecek granit ocağının kapasite artışı ve kırma eleme tesisi projesi için verilen "ÇED olumlu" kararını oybirliği ile iptal etti.

Bölgedeki çam fıstığı üretimine ve nesli tükenmekte olan bitki türlerine işaret eden mahkeme, kapasite artışı ve kırma eleme tesisiyle yeraltı su kaynaklarının da zarar göreceğine dikkat çekti.

Karar, çevrecilerde sevinç yarattı. Bergama Çevre Platformu’nun dönem sözcüsü Erol Engel, "Kozak Yaylası'nın gözü aydın. Bu yargı kararıyla Kozak'ın sahipsiz olmadığı bir kez daha görülmüştür. 2017 yılından bu yana Bergama'nın Hacıhamzalar, Aşağıcuma, Burhaniye'nin Hacıbozlar ve Ayvalık'ın Bağyüzü köylerinde mevcut kapasitesini 18 kat artırmak isteyen firmaya karşı yöre köylülerimizle, Ayvalık Tabiat Platformu, Burhaniye Çevre Platformu ve Bergama Çevre Platformu olarak göstermiş olduğumuz dayanışmanın zaferidir bu yargı kararı. Önceki dönem Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç'in bu davada köylülerle omuz omuza göstermiş olduğu dayanışmayı da unutmayacağız" dedi.

AKP'Lİ BAŞKANA TEPKİ, CHP'Lİ BAŞKANA TEŞEKKÜR

Engel, şöyle devam etti:

AKP'li Bergama Belediye Başkanı’nın (Hakan Koştu) iş başına gelir gelmez 'çevre davalarından çekilme' kararıyla Kozak Yaylası'nı yalnız bırakmasını da affetmeyeceğiz. Zor gününde dava açarak sorumluluk alıp Kozak'a sahip çıkan Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin'e de şükranlarımızı sunuyorum. Bu yargı kararıyla Kozak yaylasını hem haramilerin elinden hem de çevre bakanlığından korumuş olduk. Bu yargı kararı, yöre köylüsüne, Kozak Yaylası’nın asıl sahipleri kuşuna kurduna, domuzuna, yılkı atlarına ve tüm canlılarına armağan olsun.

BAŞKAN ERGİN: MÜCADELEYİ SÜRDÜRECEĞİZ

Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin ise “Karakoç Deresi’nin sulak alan statüsünde kalması, pirina kokusu yayan fabrikanın önlem alması, Karaayıt’ın madencilere depo olmaması için göreve geldiğimiz günden beri mücadele ediyoruz; mücadeleyi aksatmaksızın sürdürmeye de devam edeceğiz. Bu mücadeleyi sürdüren ve desteklerini esirgemeyen avukat Günay Benli, avukat Canan Yılmaz ve avukat Filiz Sonsuz’a, Bergama Çevre Platformu ve Burhaniye Çevre Platformu’ndaki arkadaşlarımıza ve yaşam savunucusu dostlarımıza çok teşekkür ediyoruz” dedi.

'SONUÇTAN MUTLULUK DUYUYORUZ'

Ayvalık Tabiat Platformu tarafından yapılan açıklamada ise “Sonuçtan büyük mutluluk duyuyor, Ayvalık Belediye Başkanı Sayın Mesut Ergin’e, Av. Günay Benli ve Av. Canan Yılmaz’a, gönüllü olarak davamızı üstlenen Av. Filiz Sonsuz’a, birlikte mücadele yürüttüğümüz Bergama Çevre Platformu ve Burhaniye Çevre Platformu’na teşekkür ediyoruz” denildi.

İlginizi Çekebilir
SONRAKİ HABER