Gündem Bilim Teknoloji Spor Dünya Ekonomi Siyaset Sağlık Eğitim Kültür Sanat Magazin Yaşam Reklam Künye Gizlilik Sözleşmesi İletişim
Yazılım ve Tasarım: Bilgin Pro © 2025KRT TV Tüm Hakları Saklıdır

Halkın ayaklandığı Sri Lanka'da yeni devlet başkanı belli oldu

Halkın ekonomik kriz sebebiyle başlattığı protestolar sonucu devlet başkanının istifa çağrılarının ardından ülkeyi terk ettiği Sri Lanka'da Geçici Devlet Başkanı ve Başbakan Ranil Wickremensinghe, ülkenin yeni devlet başkanı seçildi.

Ekonomik krize karşı protestoların sürdüğü Sri Lanka'da istifa çağrıları sonrası ülkeyi terk ederek Başbakan Wickremensinghe'yi yerine vekil olarak atayan Devlet Başkanı Rajapaksa'nın yerine gelecek isim belli oldu.

Sri Lanka'nın 225 üyeli parlamentosunda yapılan gizli oylamada, hükümet karşıtı protestoların ardından ülkeden ayrılan ve 14 Temmuz'da elektronik postayla istifa eden 8. Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa'nın yerine gelen isim Ranil Wickremensinghe oldu.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Wickremensinghe'nin yanı sıra parlamentodaki Marksist kanadın lideri Anura Kumara Dissnayake, eski Bakan ve Hükmet Sözcüsü Dullas Alahapperuma'nın yarıştığı seçimlerde Wickremesinghe, 82'ye karşı 134 oyla parti rakibi Dullas Alahapperuma'yı mağlup ederek Devlet Başkanı seçildi.

2024'E KADAR GÖREV YAPACAK

Oylamadan galibiyetle çıkan Wickremesinghe, normal şartlarda görev süresi 2024'te dolması gereken Rajapaksa'dan geriye kalan 2 yıl boyunca görev yapacak.

Wickremesinghe, 1999 ve 2005 devlet başkanı seçimlerinde de aday olmuş ancak seçilememişti.

NE OLMUŞTU?

Sri Lanka halkı, ekonomik kriz sebebiyle eylemler gerçekleştirmiş yetkilileri istifaya çağırmıştı.

Sri Lanka Başbakanlık Ofisi'nin çevresinde 9 Mayıs'ta toplanan göstericiler ile hükümet yanlıları arasında arbede yaşanmış; bunun üzerine başkent Kolombo'da askeri birlikler göreve çağrılmıştı.

Şiddet olayları sonrası ülke çapında sokağa çıkma yasağı ilan edilmiş ve Sri Lanka hükümeti, protestolar sırasında kamu malına veya başkalarına zarar veren herkese ateş açılması talimatını vermişti.

Protestocular, Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa'nın resmi konutu ve ofisinin bulunduğu yerleşke çevresindeki barikatları aşarak konut ve ofise girmişti. Yerleşkeye girilmesinin ardından Rajapaksa'nın oradan ayrıldığı ve güvenli bir yere götürüldüğü ileri sürülmüştü.

Devlet Başkanı Rajapaksa, 13 Temmuz'da istifa etmeyi kabul etti.

Protestolar ve istifa çağrıları karşısında askeri bir uçakla ülkeyi terk ederek Maldivler'e giden Sri Lanka Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa, 14 Temmuz'da bir yolcu uçağıyla Singapur'a geçti. Rajapaksa, buradan bir e-posta göndererek görevinden istifa etti.

Protestocuların istifasını istediği isimlerden Başbakan Ranil Wickremesinghe, yemin ederek geçici başkan olarak göreve başladı.

Ülke çapına yayılan protestolarda aralarında iktidar partisi milletvekili ile iki polisin de bulunduğu 8 kişi hayatını kaybetti, en az 250 kişi yaralandı

İlginizi Çekebilir
SONRAKİ HABER