Gündem Bilim Teknoloji Spor Dünya Ekonomi Siyaset Sağlık Eğitim Kültür Sanat Magazin Yaşam Reklam Künye Gizlilik Sözleşmesi İletişim
Yazılım ve Tasarım: Bilgin Pro © 2024KRT TV Tüm Hakları Saklıdır

Haberler “ekonomik darbe girişiminde bulunma” suçu oldu

38 kişinin “ekonomik darbe girişiminde bulunmak” iddiasıyla yargılandığı davanın dördüncü duruşması İstanbul 3. Asliye Ceza Mahkemesinde görüldü. Bir sonraki duruşma 26 Şubat 2021'e ertelendi.

Bloomberg Finans Muhabirleri Kerim Karakaya ile Fercan Yalınkılıç’ın yanı sıra gazeteciler Mustafa Sönmez, Sedef Kabaş, Merdan Yanardağ ve Orhan Kalkan’ın da aralarında bulunduğu 38 kişinin “ekonomik darbe girişiminde bulunmak” iddiasıyla yargılandığı davanın dördüncü duruşması İstanbul 3. Asliye Ceza Mahkemesinde görüldü.

İddianamede sanıkların ekonomik kriz ile ilgili haberleri ve sosyal medya paylaşımları “Sermaye Piyasası Kanunu’na muhalefet” suçu ile ilişkilendiriliyor. Sanıklara Sermaye Piyasası Kanunu’nun 107. Maddesi gereğince “piyasa dolandırıcılığı” suçlaması yöneltiliyor.

Mahkeme, her bir sanık açısından Serbest Piyasa Kanunu m. 107 uyarınca “menfaat sağlayıp sağlamadığının” tespiti için dosyanın bilirkişiye gönderilmesine karar verdi. Bir sonraki duruşma 26 Şubat 2021 tarihinde görülecek.

NE OLMUŞTU?

Türk Lirası'ndaki değer kaybı ile ilgili haber yapan ABD merkezli medya kuruluşu Bloomberg'in iki Türkiye muhabiri hakkında dava açılmıştı.

Sosyal medya paylaşım platformu Twitter üzerinde paylaşım yaptığı için yargılananlar arasında gazeteci Merdan Yanardağ, Sedef Kabaş ve ekonomist-yazar Mustafa Sönmez de bulunuyor.

"Ekonomik darbe girişimi" adı verilen soruşturma kapsamında Bloomberg muhabirleri Kerim Karakaya ve Fercan Yalınkılıç ile birlikte toplam 38 kişi için 2 ila 5 yıl arasında hapis cezası ve beş bin güne kadar adli para cezası talep ediliyor.

İDDİA EKONOMİK İSTİKRARI ZAYIFLATMAK

BDDK'nın şikayeti üzerine hazırlanan iddianamede, Bloomberg muhabirlerinin "Türkiye ekonomisinin istikrarını zayıflatmaya çalıştıkları" ileri sürülüyor. Söz konusu haberde 10 Ağustos tarihinde dolardaki yükseliş sonrası bankaların döviz taleplerini karşılamadığı, bu talepte bulunanlara, bunu bir sonraki iş günü olan pazartesi günü yapabileceklerinin belirtildiği ve BDDK'nın bankaların üst düzey yöneticileriyle hafta sonu bir toplantı düzenleyeceği ifadeleri yer alıyordu.

'YAPMAMIZ GEREKEN İŞİMİZİ YAPTIK'

Haberde imzası bulunan muhabirlerden Kerim Karakaya, savunmasında, BDDK'nın söz konusu haberle ilgili sadece toplantı yapılacağı hususunu yalanladığını, buna da ertesi gün güncelledikleri haberde yer verdiklerini vurgulamıştı. Ancak iddianamede güncellenen haberin yer almadığını ifade eden Karakaya, "Bloomberg bütün dünyada 100 ülkede ekonomi haberciliğiyle uğraşan bir medya şirketi. 10 Ağustos günü de piyasalar ve ekonomi için önemli bir gündü. O gün dolar yüzde 24 yükseldi. Yaşananları okuyuculara ilettik, yapmamız gereken işimizi yaptık. Haberle ilgili bir maddi menfaat söz konusu olmadığı gibi sermaye aracılığıyla ilgili de bir husus yoktur. 15 yıldır gazetecilik yapıyorum. Çok kez kriz konusunda yazdım. İlk defa yargılanıyorum" demişti.

Muhabirlerden Fercan Yalınkılıç ise Bloomberg yönetiminin şirket kuralları gereği hesaplarını düzenli olarak kontrol ettiğini belirterek, "Sermaye piyasasında işlem yaptığımız tespit edilirse bu iş akdinin feshi nedenidir. Haberi kendi gözlemlerimizle yaptık. Banka yetkilileri bize döviz veremediklerini, bir sonraki iş gününe çağırdıklarını beyan ettiler" diye konuşmuştu.

'HABER TAMAMEN DOĞRU'

Bloomberg muhabirlerinin avukatı Köksal Bayraktar da "Bir gazeteci kamu yararı varsa, güncel ve doğru ise haber verir. Haber tamamen doğrudur. Dolar 5.60 TL iken 6.80 TL olmuş. Bir günde 1,5 lira değer kazanan parayı yayınlamayacak da ne yapacak" diye sormuştu.

İlginizi Çekebilir
SONRAKİ HABER