Gündem Bilim Teknoloji Spor Dünya Ekonomi Siyaset Sağlık Eğitim Kültür Sanat Magazin Yaşam Reklam Künye Gizlilik Sözleşmesi İletişim
Yazılım ve Tasarım: Bilgin Pro © 2024KRT TV Tüm Hakları Saklıdır

Güvenli bölge yorumu: ABD Bayrağı Şanlıurfa'da...

Türkiye ile ABD’nin, Suriye’nin kuzeyinde “güvenli bölge” tesis edilmesi mutabakatı uyarınca kurulmasını öngördükleri Müşterek Harekat Merkezi’nin ön hazırlıklarının başladığı açıklandı. Suriye'nin kuzeyinde oluşturulacak güvenli bölge için Şanlıurfa'da merkez oluşturulmasına CHP'li Toprak'tan sert bir açıklama geldi. İşte bugün 'güvenli bölge' konusunda yaşanan tüm gelişmeler...

CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak Twitter hesabından, "ABD BAYRAĞI ŞANLIURFA’DA!
Millet iradesinin Mâbedi TBMM’nin izni ve onayı olmadan, tek kişinin iradesi, kararı ve gizli pazarlıklarıyla bu topraklar, 100 yıl sonra yabancı asker postalı gördü. ‘Fırat’ın Doğusuna gireceğiz’ diyenler, ABD ordusunu Türkiye’nin Güneydoğusuna soktu!"
diye yazdı.

AKP'li eski vekil Feyzi İşbaşaran da Twitter hesabından şu iddilarda bulundu:

Erdoğan/AKP Hükümeti’nin ABD ile ne konuştuğunu bilen yok. Toplantıya NATO’dan 6 askeri uzman da katılmış.

ABD Askerleri hangi yasa gereği Urfa’da konuşlandırıldı? TBMM’ nim muhalefetin bilgisi yok.

Bu “Güvenli Bölge”mi? Tampon bölge mi? Yoksa, ABD/NATO Barış gücü bölgesi mi?

Amerika/NATO Şunu diyor: Fırat’ın doğusu ile aranıza bir çizgi çekiyoruz, Suriye Kürdistanı’ın dan size bir saldırıya izin vermeyiz, siz de Fırat’ın doğusunda bir harekat yapamazsınız.
Bugüne kadar desteklefiğiniz selefi cihatçıları size önerdiğimiz “Tampon Bölge”ye taşıyabilirsiniz.

Kontrolünü Amerika ile beraber yapacağımız (Amerika’nın olduğu yerde beraber kontrol mümkün değil)
İster “Güvenli bölge” ister “Tampon bölge” deyiniz. Bu bölge Türkiye’nin başını çok ağrıtacak!

MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Milli Savunma Bakanlığı, Suriye’nin kuzeyinde oluşturulacak “güvenli bölgenin” Müşterek Harekat Merkezi için ön hazırlıklar kapsamında ABD’den 6 kişilik bir heyetin Şanlıurfa’ya geldiğini açıkladı. Bakanlığın Twitter hesabında yapılan açıklamada ayrıca “harekat merkezinin önümüzdeki günlerde faaliyete geçirilmesi planlanmaktadır” denildi.

ABD Avrupa Kuvvetleri Komutan Yardımcısı Korgeneral Stephen Twitty başkanlığındaki askeri heyet de , Genelkurmay Başkanlığını ziyaretin ardından Şanlıurfa'ya gidecek.

Milli Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, Suriye'nin kuzeyinde ABD ile koordineli tesis edilmesi planlanan Güvenli Bölge kapsamında Şanlıurfa'da kurulacak Müşterek Harekat Merkezi'nin faaliyete geçirilmesine yönelik çalışmalara devam edildiği kaydedildi.

Açıklamada, "Bugün, ABD Avrupa Kuvvetleri Komutan Yardımcısı Korgeneral Stephen Twitty başkanlığındaki ABD askeri heyeti, Genelkurmay Başkanlığını ziyareti müteakip, harekat merkezinin kurulumu ile ilgili koordine faaliyetinde bulunmak üzere Şanlıurfa'ya intikal edecektir" ifadeleri yer aldı.

ABD'DEN AÇIKLAMA

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Suriye'nin kuzeyinde güvenli bölge oluşturmak üzere Türkiye ile varılan anlaşmanın aşamalı olarak hayata geçirileceğini duyurdu.

Pentagon sözcüsü Sean Robertson AFP haber ajansına yaptığı açıklamada, bazı operasyonların yakın zamanda başlayacağını belirterek, şunları söyledi:

“Şu an Türk askeri muhataplarımızla birlikte Ortak Koordinasyon Merkezi için seçenekleri gözden geçiriyoruz. ABD, Türkiye ile istişareler sürerken bazı eylemleri hızla başlatmaya hazırlanıyor.”

Türkiye ile ABD arasında geçen hafta üzerinde uzlaşıldığı açıklanan anlaşma uyarınca Müşterek Harekat Merkezi’nin Şanlıurfa’da kurulması ve Suriye’nin kuzeyinde planlanan güvenli bölgenin organizasyonunu üstlenmesi öngörülüyor.

MEVLÜT ÇAVUĞLU'NDAN AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD ile varılan güvenli bölge mutabakatıyla ilgili olarak "Henüz detaylandırılması gereken birçok konu var. Maalesef Münbiç'te böyle bir oyalamaya gittiler, sözlerini tutmadılar" ifadesini kullandı." Çavuşoğlu, F-35'lerle ilgili "Türkiye’nin resmi olarak programdan çıkarılışı söz konusu değildir'' açıklaması yaptı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Sierra Leone Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Nabeela Tunis, ortak basın toplantısı düzenledi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ABD ile varılan güvenli bölge mutabakatıyla ilgili olarak "Henüz detaylandırılması gereken birçok konu var" dedi.

ABD Başkanı Trump'ın güvenli bölge için 20 mil sözü olduğunu hatırlatan Çavuşoğlu, "Söylediğimiz ABD'nin bir oyalama taktiğinin geçerli olmayacağı. Maalesef Münbiç'te böyle bir oyalamaya gittiler, sözlerini tutmadılar" ifadesini kullandı.

ABD'nin terör örgütü YPG'ye silah yardımının sürdüğünü vurgulayan Bakan Çavuşoğlu, "Bölgeden YPG'nin çıkartılması gerekiyor" dedi..

ABD ile F-35 gerginliğine ilişkin olarak Çavuşoğlu, Türkiye'nin F-35 programında resmi olarak çıkarılmasının söz konusu olmadığını belirtti.

'ABD TÜRKİYE'Yİ OYALIYOR'

Şanlıurfada "Müşterek Harekât Merkezi" kurulması çalışmalarını değerlendiren eski Genelkurmay İstihbarat Başkanı Emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, ABD'nin Türkiye'yi sıkıştırmak, harekâttan caydırmak, kendi içinde meşgul ederek PYD'ye razı olmasını sağlamak isteyebileceğini söyledi.

Bu ülkenin, "Suriye'deki PYD burada önemli. Kuzey Irak var. PKK'yı ortadan kaldıralım, Suriye'de PYD'nin yönetimine müsaade edin" diyebileceğini belirten Pekin, "Benzer birçok konu başlığı ortaya çıkacak. Teröristbaşı Öcalan'ın mesajları önümüzdeki günlerin habercisi. ABD önümüzdeki günlerde böyle bir paketle gelecek gibi, hatta gelmiştir bile. Hatta Kuzey Irak'taki PKK'yı imha etmek, ortadan kaldırmak gibi bir paket gelecek, tartışılacak, bu artık anlaşılıyor" dedi.

Hakkı Pekin, Müşterek Harekât Merkezi'nde çalışacakların Pentagon'dan mı, CENTCOM'dan mı geldiğinin bilinmediğini de vurguladı.

Pekin, özellikle güvenli bölgenin derinliği, buranın kara ve hava kuvvetleri tarafından kontrolü, PYD/PKK'nın elindeki ağır silahların alınması ve teröristlerin güneye gönderilmesi konusunda tam bir mutabakat olmadığını söyledi.

Türkiye ve ABD'nin farklı şeyler söylediğini kaydeden Pekin, şöyle devam etti: "Şimdi şunu göreceğiz, ABD Türkiye'yi oyalaya mı çalışıyor, yoksa gerçekten böyle bir orta yol bulmaya mı? Sonuç olarak ABD orada bir Kürt devletçiği kurma peşinde. Türkiye, '30-40 kilometrelik güvenli bölge olsun, burayı ben kontrol edeyim, teröristlerin silahları alınsın, güneye gitsin' istiyor. Türkiye bölgeyi kontrol ederken aynı zamanda bu devletin kurulmasını da engelleyecek. ABD şu ana kadar, 'Güvenli bölge kuralım' demesine rağmen teröristleri destekliyor. PKK-PYD'ye TIR'larca silah geliyor. Adamlar siper kazıyorlar, mevzi hazırlıyorlar bölgede. 110-120 bin kişilik güç hazırlığı peşinde. Orada 3 güç var. Suriye Demokratik Güçleri ki içinde Kürtlerin çoğunlukta olduğu bir yapı. Bunun içinde 12-13 bin dolayında PKK'lı teröristin bulunduğu genel savunma gücü var. Yerleşilen bölgeyi savunma açısından bunlar önemli. İkincisi öz savunma güçleri dedikleri şehir merkezlerini savunacak güçler var. Bunlar 40-45 bin kişilik bir güç. Bunu hazırlıyorlar ama daha bitirememişler. Ayrıca esnek güç dedikleri kolluk kuvvetli var. Bir 45 bin kişi de bunları hazırlamaya çalışıyorlar. Şu anda SDG de bölgeyi savunmaya hazır değil. Dolayısıyla ABD bizi oyalıyor mu, oyalamıyor mu görmek gerekiyor."

Müşterek harekât merkezinin faaliyet geçmesinin ardından bazı anlaşmazlıkların ortaya çıkacağının bilindiğini ifade eden Pekin, şunları anlattı:

"Güvenli bölgenin genişliği, ağır silahların toplanması, kontrolü gibi. Mesela Kamışlı ve Kobani dedikleri yerler ne olacak? Bu nedenle Cumhurbaşkanı, Dışişleri Bakanı, Milli Savunma Bakanı, 'Biz ciddiyiz, B ve C planlarımız var, siz yapmazsanız biz yaparız' diyerek açıkça ABD'yi tehdit ediyorlar. Amaçları ABD'nin Menbiç'te olduğu gibi Türkiye'yi kandırmaması. ABD'nin zaman kazandığını görüyoruz. Sonuç olarak, Türkiye Kürt devletçiği kurulmasını istemiyor. Bu sadece ABD'nin değil, İsrail'in de planı. Böyle olduğu için de kolay kolay vazgeçmezler. Türkiye bana göre o bölgeye Ağustos ayı sonlarına doğru bir harekât yapar. Gerekiyor bu."

İlginizi Çekebilir
SONRAKİ HABER