Yeni yılın ilk anlarını bedene ve sağlığa iyi gelecek seçimlerle taçlandırmanın öneminden bahseden Medicana International İstanbul Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Yıldız Melek Aksoylu, “Bayramlar, kutlama yemekleri, toplantılar, arkadaş buluşmaları, yeni yıl gibi özel günlerde beslenme alışkanlıkları farklılaşabilmektedir. Farklılaşan menüler karşısında endişelenmek yerine kontrollü tüketim sağlayarak mutluluk hormonu artırılabilir. Özel yemeklerde porsiyon ayarlamasına dikkat etmek ve yavaş yemek hem fiziksel hem de ruhsal sağlığı koruyacaktır" diye konuştu.
Özel günlerde çok çeşitli yemekler ve mezeler olacağı için sindirimi kolay besinleri tercih etmenin daha doğru olacağına değinen Dyt. Aksoylu, “Hindi, tavuk, balık gibi beyaz et grubu besinlerin sindirimi kırmızı et grubuna göre daha kolaydır. Özel yemeklerde ana öğün protein olmalı ve beyaz et grubu olmalıdır. Ve protein grubunda püf nokta iyi çiğnemektir. Çiğnenmeden veya az çiğnenerek tüketilen et ürünleri midenin sindirim yükünü artırır. Salata ve zeytinyağlı sebze ana öğüne kesinlikle eşlik etmeli. Sebzeler proteinin sindirilmesini kolaylaştırır. Yemeğe her zaman çorba ile başlamak doğru alışkanlık değildir. Gecenin devamında çok çeşit olacağı için özel yemeklerde çorba tüketilmesi gerekmeyecektir. Mayonezli mezeler yerine yoğurtlu mezelerin tercih edilmesi önemli. Süzme yoğurt ve normal yoğurt karıştırılarak meze yapılabilir. Örneğin havuç tarator, kabak tarator, ıspanak tarator, yoğurtlu patlıcan en sağlıklı mezelerdir. Karbonhidrat ağırlıklı beslenilmemeli. Ekmek, pilav, makarna, börek, dolma çeşitleri gibi yemeklerin hepsi karbonhidrat grubundandır. Aynı tabakta börek ve dolma bir arada olmamalıdır. Eğer olacaksa her ikisi de az porsiyon olmalıdır” ifadelerini kullandı.
Tüketilmek istenen yiyecekleri masadan almak yerine tabakta bir servis olarak hazırlanması gerektiğini belirten Dyt. Aksoylu, “Bir tabak planı oluşturulmalı ve tabaktaki besinlerin tüketim süresi uzatılmalıdır. Yemekten önce, tüketilecek besinler ile oluşturulan tabak sayesinde tüketim kontrolü sağlanabilir. Oluşturulacak bu tabak ile aşırı yiyecek tüketimi önlenmiş olur. Aksi takdirde ortadan sürekli tabaklara alınan yiyeceklerle, tüketilecek besin miktarını ayarlamak güçleşecek ve tüketim miktarı artacaktır” dedi.
Gecenin devamında şerbetli tatlı yerine meyve ve sütlü tatlı tüketiminin kurtarıcı olacağını ifade eden Dyt. Aksoylu, “Özel yemeklerde tatlı ve meyve çeşitleri abartılabilmektedir. Çok geç saatlerde bunların tüketimi önerilmese de bu geceye özel her meyveden birer ikişer dilim, her tatlıdan azar azar tüketilebilir. Haftanın devamında tatlı tüketimini sınırlandırarak, su tüketmek ve hareket etmek iyi gelecektir. Özel yemeklerde asitli ürünler, meyve suları ve alkol tüketimi de riskli gruptur. Asitli ürünler yerine maden suyuna meyve katılabilir, meyve suyu yerine şekersiz komposto tercih edilebilir ve alkol tüketimi sınırlandırılmalıdır” diye konuştu.
Yılbaşı gecesinin ardından, bir önceki günün vücutta oluşturabilecek olumsuz durumlarını ortadan kaldırmanın önemli olduğunu söyleyen Dyt. Aksoylu, “Yeni yıl yemeğinde fazla kaçıranlar ertesi gün protein ağırlıklı kahvaltı, sebze ağırlıklı akşam yemeği, ara öğünde yoğurt, gün içinde bol su tüketimi ve yürüyüş ile durumu toparlayabilirler” ifadelerini kullandı.