error on HTML5 media element
This content is currently unavailable
CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan, katıldığı programda Zafer Partisi lideri Ümit Özdağ'a ilişkin suikast endişesi taşıdığını söyledi. Özdağ'ın tutuklu bulunduğu Silivri Cezaevi'nde Ergenekon Davası nedeniyle 6 yıl tutuklu kaldığını hatırlatan Özkan, bu süreçte fare zehri ile zehirlenmeye çalışıldığını ileri sürdü.
Özdağ'a dikkatli olma çağrısı yapan Özkan, "Gelen yemekleri yıkamadan, kaynatmadan yemesin, kuru soğan hiç yemesin" tavsiyesinde bulundu. Toplumu korku ve paniğe sevk eden bu iddiaların ardından söz konusu yorumlar "Ortalığı karıştırmak için Özkan yine devrede" yorumları yapıldı.
Özkan'ın katıldığı programa ilişkin ise Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) inceleme başlattı.
RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, Özkan'ın cezaevlerini hedef aldığını, servis edilen yemekler ya da verilen sağlık hizmetleri üzerinden siyasi suikastlar olabileceği iddiasının tamamen gerçek dışı olduğunu söyledi.
Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü ise bu iddiaya ilişkin bir açıklama yaparak 'dezenformasyon' olduğunu belirterek açıklamada "Söz konusu iddiaları ortaya atanlarla ilgili suç duyurusunda bulunulacaktır" denilmişti.
Açıklamanın tamamı ise şöyle:
"Bazı medya organlarında yer verilen ve ceza infaz kurumlarımızın işleyişi ve güvenliğini hedef alan iddialar kesinlikle gerçeği yansıtmamaktadır. Ceza infaz kurumumuzda bulunan bir tutukluyla ilgili zehirlenme ya da suikast iddialarını içeren söylemler, tamamen spekülasyona dayalı olup, ceza infaz sistemimize olan güvene zarar verebilecek nitelikte dezenformasyon içermektedir. Ceza infaz kurumlarımız, uluslararası standartlara uygun olarak denetlenen, mahkûmların sağlık ve güvenliğinin titizlikle korunduğu ve insan onurunu önceleyen bir anlayışla yönetilen kurumlardır. Tüm tutuklu ve hükümlülerin gıda ihtiyaçları, hijyen ve kalite standartlarına uygun olarak karşılanmakta, güvenlik önlemleri de üst düzeyde tutulmaktadır. Yemekler, bütün ceza infaz kurumunda kalan tutuklu ve hükümlüler için hazırlanmakta olup kurum personeli de aynı yemekleri tüketmektedir. Herhangi bir somut bilgi veya belgeye dayanmayan, toplumumuzun adalet sistemine olan güven duygusunu hedef alan ve sansasyon oluşturmaya yönelik mesnetsiz iddialar asla kabul edilemez. Söz konusu iddiaları ortaya atanlarla ilgili suç duyurusunda bulunulacaktır"
Başsavcılıktan yapılan açıklamada “Cezaevlerini hedef alarak servis edilen yemekler ya da verilen sağlık hizmetleri üzerinden siyasi suikastler olabileceği” söylemiyle “Yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçundan re’sen soruşturma başlatıldığı duyuruldu.
Yapılan açıklamada, "Cumhuriyet Başsavcılığımızca İzmir milletvekili Tuncay Özkan hakkında 30/01/2025 tarihinde Sözcü TV’de yayınlanan ve RTÜK tarafından inceleme başlatılan “Başkent Kulisleri” isimli programda “cezaevlerini hedef alarak servis edilen yemekler ya da verilen sağlık hizmetleri üzerinden siyasi suikastler olabileceği” söylemiyle ilgili olarak 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 217/A maddesi uyarınca “Yanıltıcı Bilgiyi Alenen Yayma” suçundan re’sen soruşturma başlatılmıştır. Kamuoyunun bilgisine duyurulur." denildi.