BIST 100 9.550 DOLAR 34,54 EURO 36,01 ALTIN 3.005,46
5° İstanbul
  • Adana
  • Adıyaman
  • Afyon
  • Ağrı
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Çorum
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Gümüşhane
  • Hakkari
  • Hatay
  • Isparta
  • İçel
  • İstanbul
  • İzmir
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kırklareli
  • Kırşehir
  • Kocaeli
  • Konya
  • Kütahya
  • Malatya
  • Manisa
  • Kmaraş
  • Mardin
  • Muğla
  • Muş
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Şanlıurfa
  • Uşak
  • Van
  • Yozgat
  • Zonguldak
  • Aksaray
  • Bayburt
  • Karaman
  • Kırıkkale
  • Batman
  • Şırnak
  • Bartın
  • Ardahan
  • Iğdır
  • Yalova
  • Karabük
  • Kilis
  • Osmaniye
  • Düzce

Gençler sebze-meyve yemiyor: Obezite oranı artıyor

Gençler sebze-meyve yemiyor: Obezite oranı artıyor

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 15-24 yaş aralığındaki genç nüfusta obezite oranı düzenli biçimde artmaya devam ediyor. Genç nüfusun yüzde 2.5'i hiç meyve tüketmezken sebze tüketme sıklığı da düştü.

Gençlikte sporsuz ve hareketsiz bir yaşam sürmek, sağlıklı ve dengeli beslenmemek, ileriki yıllarda şeker hastalığına yakalanma olasılığını arttırıyor. Şeker hastalığı ise ‘metabolik sendrom’ adı verilen bir dizi kronik hastalığın tetikleyicisi olabiliyor.

10haber'in haberine göre; Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre 2016’da genç nüfus içinde obezite oranı yüzde 3.8’di. Üç yıl sonra, 2019’da bu oran yüzde 4.6’ya yükseldi, 2022’de ise yükselişini sürdürdü ve yüzde 5 oldu.

Genç nüfusta obez öncesi oranı ise inişli çıkışlı seyir izledi. Gençlerde obez öncesi oranı 2016’da yüzde 16.7, 2019’da yüzde 18.2, 2022’de yüzde 17 oldu.

15-25 yaş aralığındaki genç nüfusun yüzde 2.5’i hiç meyve tüketmiyor. Yüzde 8.1’i haftada bir kereden az, yüzde 32’si haftada bir ila üç kere, yüzde 25.5’i haftada dört ila altı kere, yüzde 29.9’i ise günde bir kere ya da daha sık meyve tüketiyor.

Türkiye Sağlık Araştırması sonuçlarına göre 2019 yılında gençlerde günde bir kere ya da daha fazla sebze ya da salata tüketme sıklığı yüzde 49.1 iken bu oran 2022 yılında yüzde 35.1’e düştü.