15 Temmuz 2016 darbe girişiminin mimarı olarak kırmızı bültenle hakkında arama kararı bulunan ve yaşadığı ABD'de bir süredir tedavi gören FETÖ/PDY terör örgütünün elebaşı Fethullah Gülen'in (86) dün (20 Ekim) öldüğü duyuruldu.
Bir süredir rahatsızlıklarının ağırlaştığı hatta hayatını kaybettiği yönündeki iddialar sosyal medyada çokça yer bulan terör örgütü lideri Fetullah Gülen'in öldüğü yönündeki haberler örgütün yayın organı rolünü üstlenen internet sitelerinde yayınlandı.
YEĞENİ DE SOSYAL MEDYA HESABINDAN DOĞRULADI
Terörist elebaşı Gülen'in yeğeni Ebuseleme Gülen de sosyal medya hesabından FETÖ elebaşının ölümünü doğruladı.
HABERİ DUYURAN FETÖ SİTESİ ERİŞİME KAPATILDI
Haberi duyuran FETÖ'ye ait Herkul internet sitesinin X'teki hesabının, açıklamanın ardından erişime kapandığı görüldü.
HANDE FIRAT: HABER, ANKARA'YA TEYİTLİ OLARAK ULAŞTI
Fetullah Gülen'in öldüğüne yönelik henüz Ankara'dan herhangi bir açıklama yapılmadı ancak Hürriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Hande Fırat, CNN TÜRK canlı yayınında Gülen'in ölümü haberinin Ankara'ya teyitli olarak ulaştığını söyledi.
Fırat, "Son dönemde sağlığı son derece sıkıntılıydı. Hem böbrek yetmezliği ve şeker hastalığının yanı sıra ayrıca demans vardı. Kendisiyle ilgili ilk kez örgüt içindeki kavgayı ekrana getirmiştik. Avrupa ve Amerika ekibi arasında para kavgasından dolayı; Gülen'in Pensilvanya'dan çıkarıldıktan sonra sağlığının kötüye gittiği bilinen bir gerçek" ifadelerini kullandı.
FETÖ YAPILANMASI NEDİR?
11 Aralık 2015’te Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla aralarında Fethullah Gülen ve Gülen Hareketi mensuplarının da bulunduğu, iddianamede geçen adıyla “Fethullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması” ‘na yönelik Türkiye genelinde operasyonlar başlatılmış ve örgütün amaçları hazırlanan fezlekede tespit edilmişti.
Gülen liderliğindeki örgütün bilinen yasa dışı örgütlerden çok daha sıkı bir hiyerarşik yapılanması vardı. Örgüt üst organları olarak en tepede İmam Gülen ve ona doğrudan bağlı “Tayin Heyeti”, “İstişare Kurulu”, “Mollalar Grubu” ve “Meclis” olarak adlandırılan birimlerden oluştu ve bunlar tarafından idare edildi. Meclis biriminde alınan kararlar hiyerarşik yapı içerisinde en alt birimlere kadar iletilmekteydi. Örgütün sıkı hiyerarşik yapısı dünya imamı, coğrafi bölge imamı, ülke imamı, bölge
imamı, il imamı, ilçe imamı, semt imamı, mahalle imamı, ev imamı, ser rehberler, belletmenler, öğrenci ve cemaat mensupları olarak tasarlanmıştı. Örgüt meclisinin kararları bu hiyerarşik yapıda örgüt üyelerince gizliliğe, istihbarata ve sır saklamaya özen gösterilerek koşulsuzca yerine getirilmekteydi. Ayrıca örgütün mali kaynaklarının ne şekilde kullanılacağını ‹Mütevelli Heyeti’ belirlemekteydi.
ABD'DEN İADESİ İSTENDİ ANCAK VERİLMEDİ
17-25 Aralık 2013 tarihlerinde, sahte belgelerle hükümeti düşürmeye yönelik bir darbe girişimi gerçekleştirildi. Bu operasyonların arkasında Gülen’in olduğu anlaşılmasının üzerine, FETÖ 40 liderinin ABD’den her seviyede iadesi talep edildi. Fakat ABD bu konuda çekimser davranarak Gülen’i himayesi altında tutmaya devam etti. 15 Temmuz 2016 gelindiğinde ise FETÖ, Türkiye’de askeriye içinde gizlenen militanlarına emir vererek, devleti ele geçirmeye çalıştı ve birçok insanın ölmesine sebep oldu. Bu kalkışmanın ardından Türkiye FETÖ iade talebini bir kez daha tekrarladı. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ise Gülen’in iadesi ile ilgili Türkiye’nin kanıt sunması gerektiğini söyledi. Bunun üzerine, Adalet Bakanlığı’nca hazırlanmış “suçun işlenişe ilişkin olgular” başlığı altındaki dosya, ABD adli makamlarına gönderildi. Ancak iade bir türlü gerçekleşmedi. (NTV)