Fahiş yemeğe boykot etiketi X’te trend topic (TT) oldu. Yurttaşlar bu hafta sonundan itibaren lokanta ve restoranlara gitmeyeceklerini dile getiriyor.
Bu akımı başlatanlardan biri finansal piyasalar uzmanı İris Cibre. Cibre’nin dün gece bir anketle birlikte duyurduğu boykota büyük katılım gösteren yurttaşlar bu hafta sonundan itibaren eyleme başlayacaklarını söylüyor.
10 Haber'den Nuray Tarhan, boykotu ve fahiş artışları 30 bin noktada faaliyet gösteren binden fazla üyesiyle Türkiye’nin en büyük restoran derneği olan Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Başkanı Ramazan Bingöl’e sordu. Türkiye’nin dışarıda yemek konusunda dünyanın en pahalı ülkelerinin başında geldiğini belirten Bingöl “Enflasyonu artıran bir numaralı faktör hizmet sektörü” itirafında bulundu.
“Vatandaş haklı ama lokantalar da haklı” diye söze başlayan Bingöl “50’den fazla ülkeyi gezdim. Türkiye bu konuda birçok ülkeden ayrışıyor. Çünkü lokanta sahipleri personeli için büyük tazminatlar ödemek zorunda kalıyor. Önce bu kıdem tazminatı sorununun çözülmesi lazım” dedi. Personel giderlerinin en yüksek ağırlığa sahip olduğunu belirten Bingöl’ün, her işletme için değişmekle birlikte ortalama hesaplaması şu şekilde:
Personel giderleri: yüzde 35-40
Gıda maddeleri: yüzde 35
Kira: yüzde 10-15
Enerji: yüzde 5
Vergi: yüzde 5
Diğerleri: yüzde 5
Gıda enflasyonunun artmasının en önemli nedenlerinden birisinin de israf olduğuna dikkat çeken Bingöl şunları söyledi:
“Yıllardır mücadele ediyoruz yasaklanması için ancak ne yazık ki hâlâ önlem alınmıyor. Mesela otellerde açık büfe ve lokantalarda serpme kahvaltı saçmalığından bir türlü vazgeçemiyoruz. Gıda enflasyonunun bu kadar yüksek olmasının en büyük nedenlerinden birisi de budur. Ayrıca dışarıda yemek bir kültürdür. Sipariş vermeden önce menü iyice incelenerek yiyebileceğimiz kadarını söylemeye dikkat etmemiz gerekiyor. Tarım ve Orman Bakanı’yla yakında bir araya gelerek fiyatı sürekli artan gıda ürünleri hakkında neler yapılması gerektiğini masaya yatıracağız. Örneğin, Türkiye’nin doğası büyükbaş hayvan için uygun değil, küçükbaş hayvan üretimine dönülmesi lazım”