Elektronik sigara kullanımı son yıllarda hızla artarken, bu ürünlerin sağlık üzerindeki olası etkileri giderek daha fazla tartışılıyor. Elektronik sigaraların sigaraya alternatif olarak sunulmasına rağmen, içerdikleri kimyasalların sigaradakiler kadar zararlı olduğu belirtiliyor.
Uzmanlar, elektronik sigaraların içeriğinde bulunan nikotin seviyesinin damar sertliğine ve kriz oluşumuna yol açarak kalp hastalığı riskini artırdığına dikkat çekiyorlar. Ayrıca, elektronik sigaraların nikotin bağımlılığını artırdığı ve kullanıcıları tekrar sigaraya yönlendirdiği belirtiliyor.
Fakat bunlardan bağımsız olarak bu kez araştırmacılar, elektronik sigara kullanımının gençler üzerindeki potansiyel etkilerini değerlendirmek amacıyla idrar örneklerini incelediler. Sonuçlar, düzenli elektronik sigara kullanımının gençlerin vücutlarında ağır metallerin birikmesine neden olduğunu gösterdi.
TRT Haber’de yer alan bilgilere göre; 13 ila 17 yaş arasındaki gençler arasında yapılan çalışmada elektronik sigaranın zararları bir kez daha ortaya çıktı.
ABD’de Nebraska Üniversitesi'nden araştırmacılar, düzenli olarak elektronik sigara kullanan gençlerin idrarında ara sıra içenlere oranla yüzde 30 daha fazla kurşun ve iki kat daha fazla uranyum bulunduğu ortaya çıkardı.
Ayrıca mentol veya nane yerine tatlı elektronik sigara aromalarını tercih eden gençler arasında uranyum biyobelirteçlerinin özellikle yüksek çıktığı tespit edildi.