Dünya Gazetesi tarafından Türkiye’nin en geniş katılımlı iklim zirvesi düzenlendi. Zirveye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Merkez Bankası Başkanı Dr. Fatih Karahan’ın yanı sıra çok iş dünyasından çok sayıda davetli katıldı.
Konuklar sabahın erken saatlerinden itibaren salonu doldurdu
DÜNYA Gazetesi öncülüğünde düzenlenen “İklim Ekonomisi Sürdürülebilirlik Finansmanı Zirvesi”ne katılmak için rezervasyon yaptıran konuklar, sabahın erken saatinde itibaren İstanbul Finans Merkezi’ne geldi. Konuklar zirvenin yapılacağı salonu doldurdu.
500'ü aşkın kişinin izlediği zirveye katılan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ı, Dünya Gazetesi İmtiyaz Sahibi Umut Güner karşıladı. Cevdet Yılmaz ve Burak Dağlıoğlu DÜNYA Gazetesi’nin önemli bir konuya öncülük etmesinden dolayı duydukları memnuniyeti dile getirdi.
50'den fazla basın kuruluşunun takip ettiği zirvede Anadolu Ajansı ve Reuters gibi ajanslar haber servisi yaptı. TRT, Bloomberg HT, A Para TV ve Ekoturk TV zirveyi canlı olarak yayınlarken, yazılı basının temsilcileri de zirveden notlar aldı.
İklim Ekonomisi Sürdürülebilirlik Finansmanı Zirvesi, CEO düzeyi başta olmak üzere 250 şirket ve bankanın yöneticilerini ağırladı. Zirve kapsamında düzenlenen panellerin ardından katılımcı şirket ve bankaların yöneticilerine, verdikleri katkıdan dolayı teşekkür plaketleri takdim edildi.
Zirvede yaptığı konuşmada DÜNYA Gazetesi’ni tebrik eden Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, sürdürülebilir finansın, daha iyi bir gelecek inşa etmenin temel taşı olduğuna işaret etti. Türkiye Yüzyılında iklim dostu politikalarla geleceği güvence altına alırken, sürdürülebilirlik finansmanını güçlendirerek ekonomik büyümenin destekleneceğini belirten Yılmaz, “İklim yasası hazırlıklarında son aşamaya gelindi. Kanunun 2024 yılı içerisinde TBMM’nin takdirine sunulmasını hedefliyoruz. Böylece yakın zamanda ülkemizde, AB Yeşil Mutabakatı ile uyumlu ulusal bir ‘Emisyon Ticaret Sistemi’ uygulanacak” dedi. Yeşil tahvil ihraçlarının 2023’te dünya çapında 1 trilyon doları aştığını, bunun da yüzde 42'lik bir artış anlamına geldiğini kaydeden Yılmaz, dünyada sürdürülebilir finans piyasasının büyüklüğünün ise 2030'da 30 trilyon dolarlara geleceğini vurguladı.
Bu gönderiyi Instagram'da gör
Ekonomik büyümeyi çevresel sürdürülebilirlikle destekleyecek politikaların Orta Vadeli Program ve 12. Kalkınma Planı’nda yer aldığını açıklayan Yılmaz, bu konudaki yatırımlar için özel sektörün de önemini vurgulayarak kolektif çalışmaya ihtiyaç olduğunu, medyanın bu konuda yapacağı çalışmaları kıymetli bulduğunu belirtti. Yılmaz, sözlerini şöyle tamamladı:
“DÜNYA Gazetesi ekonomide uzmanlaşmış ilk gazete. 44 yıl... Uzmanlığı olan bir medyanın ekonomi politikalarımızda da sürdürülebilirlik politikalarına da katkıları olacağına inanıyorum. Bu vesileyle DÜNYA Gazetesi’ni sürdürülebilir iklim finansmanı konusunda farkındalık oluşturmak adına düzenlediği bu etkinlik ve İklim Ekonomisi Eki için kutluyorum.”