Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin sağlık sorunlarını gerekçe göstererek istifa etmesinin ardından, AK Parti İstanbul Milletvekili Murat Kurum 2 Temmuz 2024'te ikinci kez aynı göreve atanmıştı.
Bakan Kurum, o gün yaptığı paylaşımda, "Çabamız, gayretimiz, mücadelemiz Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, Türkiye Yüzyılı hedeflerine ulaşmaktır. Bayrağı devralacağımız Sayın Mehmet Özhaseki bakanımız gibi biz de başta asrın felaketinin yaşandığı tüm şehirlerimiz olmak üzere 81 ilimizin her köşesinde çalışmaya, koşmaya devam edeceğiz. Rabbim üstlendiğimiz bu kutlu görevde bizi aziz milletimize mahcup etmesin" ifadelerini kullanmıştı.
GÜÇLÜ PROJELERE İMZA ATILIYOR
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Kurum, göreve ikinci kez gelmesinin ardından, deprem bölgesi başta olmak üzere tüm ülke genelinde TOKİ ile birlikte büyük bir konut ve kentsel dönüşüm seferberliği başlattı. Yüz binlerce deprem konutunun bir an önce teslim edilmesine yönelik çalışmaları büyük bir hız ve titizlikle yürüten Bakan Kurum, vatandaşlara TOKİ ödemeleri ve başvurularında kolaylıklar sağlanması yönünde güçlü projelere de imza atıyor. Bunun yanı sıra, kentlerin tarihsel dokusunun yeniden ortaya çıkarılması ve korunmasına ilişkin de çalışmalar yürütülüyor.
Bakan Kurum'un, sadece ağustos ayı içinde hayata geçirilen projelerden ve ileriye yönelik çalışmalara ilişkin açıklamalarından bazıları şöyle:
2025 SONUNDA DEPREMZEDE VATANDAŞLARIN TÜMÜ YENİ EVLERİNE KAVUŞMUŞ OLACAK
Bakan Kurum 23 Ağustos'ta Kahramanmaraş'ta yaptığı konuşmada, deprem bölgesindeki 11 ilde 302 bin konut ve iş yerinin inşaatına başlandığını hatırlatarak şöyle konuştu: "Biten yuvalarımızın 76 binini teslim ettik. İnşallah eylül ayında Cumhurbaşkanı'mızın teşrifleriyle 100 bine, yıl sonunda ise toplamda en az 200 bine ulaştıracağız. 2025 yılı sonuna geldiğimizde, depremzede kardeşlerimizin tamamı artık yeni yuvalarında oturuyor olacak. Şehirlerimiz yenilenecek, güçlenecek, bu bölgede 14 milyon insanımızın sağlıklı, güvenli hayatı başlayacak."
"DEPREM BÖLGESİ TÜM TÜRKİYE'DİR"
Deprem bölgesindeki 11 ilin ayağa kalkması için 153 bin mimar, mühendis ve işçinin gece gündüz görev yaptığını da vurgulayan Bakan Kurum, "Deprem bölgesi tüm Türkiye'dir. Biz kararlıyız, azimliyiz. Önce deprem bölgemizi, ardından ülkemizi olası tüm afetlere karşı dirençli hale getireceğiz" ifadelerini kullandı.
'YARISI BİZDEN' KAMPANYASINDA TARİH KISITLAMASI KALDIRILDI
Bakan Kurum, 8 Ağustos'ta İstanbul'da yaptığı bir konuşmada ise, Yarısı Bizden kampanyası ile ilgili de bir müjde verdi. "Yarısı Bizden'de yeni başvuru dönemi başlatıyoruz. Artık Yarısı Bizden'de tarih kısıtlaması yok. Yarısı Bizden'de vatandaşımız dönüşmek istiyorsa Bakanlığımıza başvuracak, anlaşacak. Ama bina bazında ama ada bazında bu projeleri yürüteceğiz" diyen Kurum, İstanbul'da bir yandan kentsel dönüşüm projeleri yaparken, diğer yandan doğal güzellikleri artıracak adımları attıklarını, bir taraftan İstanbul Boğazı'nı ve Marmara'yı koruyacak, diğer taraftan dar gelirli vatandaşlara yeni sosyal konutlar yapacaklarını ifade etti. Kurum, aynı konuşmada Türkiye Yüzyılı'nın yeşilin de güzelliğin de yüzyılı olacağını kaydederek, İstanbul'da ilçelere 53 millet bahçesi kazandırdıklarını anımsattı.
TOKİ TAKSİTLERİNDE YÜZDE 50 ÖDEME KOLAYLIĞI
Bakan Kurum, temmuz ayında da, TOKİ konutlarında oturan ve ödemeleri devam eden yüz binlerce vatandaşı ilgilendiren haberi sosyal medya hesabından duyurmuştu. Bakan Kurum, “TOKİ aylık taksitlerini memur maaş artışına göre düzenliyorduk. Ama bu kez TÜFE oranını referans aldık. Artış oranını yüzde 49 yerine yüzde 24 olarak belirledik. Böylece taksit ödemelerinde vatandaşımıza yüzde 50 oranında katkı sağlamış olduk.” demişti.
TÜRKİYE'DE 31 MİLYON KONUTTAN 2 MİLYONUNUN ACİL DÖNÜŞÜME GİRMESİ GEREKİYOR
17 Ağustos 1999'daki Marmara Depremi'nin 25. yılı dolayısıyla bakanlık olarak yapılan kentsel dönüşüm çalışmalarına ilişkin açıklamalarda bulunan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Kurum, Türkiye'de 36 milyon bağımsız birim, 31 milyon konut olduğuna dikkati çekerek, "Bunun da yaklaşık 6 milyon bağımsız birimi risk altında, 2 milyonunun acil dönüşüme girmesi gerekiyor." dedi.
BİTLİS'TE KENT MEYDANI PROJESİ İLE KAYBOLAN TARİH GÜN YÜZÜNE ÇIKARILDI
Yine ağustos ayı içinde bir açıklama yapan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, "Bitlis Tarihi Kent Merkezi Kentsel Yenileme ve Çevre Düzenlemesi Projesi" kapsamında 9 tarihi köprünün gün yüzüne çıkarıldığını bildirdi. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, projeyle çarpık yapılaşmaya son verilerek, kentin tarihi dokusu gün yüzüne çıkarıldı. 1 milyar 229 milyon lira yatırım değeri olan projeyle kent merkezinden geçen ve kötü koku yayan derenin çevresindeki 50 bin metrekarelik alan da ıslah edildi. Dere yatağındaki Atatürk, Devrim, Gazibey, Hersan ve Müştakbaba mahallelerinde dönüşüm yapıldı. Riskli 98 binadaki 436 bağımsız bölüm ve dere boyunca yıllardır süregelen kaçak ve sağlıksız yapılar yıkıldı. Buradaki dükkanların yerine Hüsrevpaşa Mahallesi'nde TOKİ eliyle 263 işyeri inşa edildi.
"BOZKURT'U AYAĞA KALDIRDIK"
Bakan Kurum, 11 Ağustos 2021'de sel felaketinin yaşandığı Kastamonu'nun Bozkurt ilçesini ayağa kaldırdıklarını, evleri, dükkanları, caddeleri yeniden inşa ettiklerini belirtti. Felaketin 3'üncü yıl dönümünde açıklama yapan Kurum, sosyal medya paylaşımında, o gün Bozkurtlu vatandaşlara, "Sizi yalnız bırakmayacağız, bize güvenin" dediklerini anımsatarak, "Sözümüzü tuttuk. Bozkurt'u ayağa kaldırdık. Evleri, dükkanları, caddeleri yeniden inşa ettik. Allah milletimize bu felaketleri bir daha yaşatmasın." ifadelerini kullandı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından yapılan açıklamada da Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) eliyle 5 etapta yürütülen çalışmalar sonucunda, bölgede yatay ve yöresel mimariye uygun konutlar inşa edildiği kaydedildi. Kastamonu genelinde 934 konut, 127 dükkan ve 40 köy evinin yapımının tamamlanarak hak sahiplerine teslim edildiği aktarılan açıklamada, bir millet bahçesinin de kente kazandırıldığı bildirildi.
Konutlardan 649'unun afetten en çok etkilenen Bozkurt ilçesinde yapıldığı bilgisine yer verilen açıklamada, ilçede 52 iş yeri, sanayi sitesi, dükkanlar, meydan, pazar yeri ve millet kıraathanesinin yeniden inşa edildiği belirtildi.
VANİKÖY'DEKİ İZİNSİZ İNŞAAT MÜHÜRLENDİ
Bakan Kurum, Üsküdar Vaniköy semtindeki izinsiz inşaata ilişkin 22 Ağustos'ta Adıyaman'da yaptığı açıklamada ise şu ifadeleri kullandı: "Vaniköy semtinde buradaki imara uygun olmayan bir kaçak yapılaşmayla karşı karşıya kaldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi sorumluğuna ait bu bölgede ekiplerimiz hem İstanbul Büyükşehir Belediyesini yazılı ve sözlü uyarmak suretiyle hem de inşaatı durdurmak adına müdahale ettik. Gerekli hukuki süreçle ilgili savcılığa suç duyurusu işlemleri devam etmektedir. İlgili belediyeye uyarı yapılmıştır. Bakanlık olarak süreci takip edeceğiz. İstanbul Boğazını gözümüz gibi koruyacağız. Burada kaçak yapıya müsaade etmeyeceğiz. Bu güzellikler bize emanet, bu emanete hep birlikte sahip çıkacağız. Ekiplerimiz her türlü süreci takip etmektedir. Bakanlığımız inşaatı mühürlemiştir. İlgili kurumlara ilişkin de suç duyurusu süreci yürütülmektedir. İstanbul Büyükşehir Belediyesinden kaçak yapının ilavelerine ilişkin yıkımın yapılması yazılı talep edilmiştir ve yapılmaması halinde bakanlığımız gerekli süreci gerçekleştirecektir."