Türkiye Obezite Araştırma Dermeği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Dilek Yazıcı, şehirleşmenin obezitede en önemli neden olduğunu kaydederek, fast food ve karbonhidrad ağırlıklı yeme alışkanlığının obeziteye neden olduğunu söyledi.
Türkiye'nin Avrupa'da obezitede ilk sırada olduğunu kaydeden Prof. Yazıcı şunları kaydetti:
"Şehirleşme ve yaşamın hızlanmasının sonucu olarak hızlı yemek tüketimine gidiliyor, hem kolay ulaşılması hem de hızlı tüketilmesi açısından kaloriden zengin fast food, hamur işleri veya paketli gıdalar daha çok tercih ediliyor. Tabii bunların yanında hem çok ve sağlıksız beslenen hem de çok fazla hareket etmeyen, birçok işini teknolojik cihazlar aracılığıyla halletmeye alışmış, saatlerce hareket etmeden bilgisayar karşısında çalışan ağırlıklı bir kesim var"
Hürriyet'in haberine göre; obeziteyi çağın pandemisi olarak nitelendiren Türk Obezite Cerrahisi Vakfı Başkanı Prof. Dr. Oktay Banlı da, erişkin nüfusun 3'te birinin fazla kilo problemi olduğunu belirterek, "Hem çocuk hem yetişkinlerde ciddi artış yaşanıyor. Böyle giderse 20-25 yıl sonra nüfusumuzun yüzde 50’den fazlası obez olacak. Şu anda ameliyat olacak düzeyde obezite yaşayan 3.5-4 milyon insanımız var. Diyabet de 3-4 kat artmış durumda. Okullardan başlayarak topyekün bir seferberlik olmalı. Her yere arabayla, servisle gidiyoruz. Biraz yürümemiz gerekiyor. Alışveriş merkezlerinde 10 metre aralıklarla bir sürü dükkânı geziyoruz. Alışveriş yapmak için bile hareket etmiyoruz. Bedenimizi kullanmayı, hareket etmeyi öğrenmeliyiz" ifadelerini kullandı.